29 Eylül 2018

Erzincan’a vardım ne güzel bağlar

Bugün size bahsedeceğim şehir, benim güzel memleketim; Erzincan. Uzun yolculukları sevmeyenler için uçakla gitmek konforlu bir seçenek olabilir. Havalimanı'na indikten sonra şehir merkezine giden otobüs hatlarını kullanabilirsiniz. Sonrasında araç kiralayabilirsiniz. Uzun yol için vaktiniz varsa ve aracınızla gitmeyi düşünürseniz da yol boyunca kendine özgü Anadolu şehirlerini gezebilir, doğal/organik ürünlerden satın alabilirsiniz .- her iki yolu da deneyimlemiş biri olarak size araçla gitmenizi öneririm-

1939 yılında meydana gelen, son bin yılda Anadolu'da görülen en büyük depremin merkez üstü Erzincan Ovası. Deprem sonrası şehir tam anlamıyla yerle bir olmuş. Binlerce insan ölmüş. -Bu yüzden Erzincan benim için birazcık da hüzün demek. - O tarihten sonra şehir baştan inşa edilmiş. Ve sonrasında iki büyük depreme daha şahit olmuş. Bu nedenle şehir merkezinde eski yapılara pek rastlanmıyor.

Türkiye'nin en planlı şehirlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Bir harita uygulaması açarak gezerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Erzincan merkezinde dolaşırken bakırlar çarşısına uğrayabilirsiniz. Bakırcılığın tarihi Erzincan yöresinde çok eski yıllara dayanıyormuş. Çaydanlık, tepsi, tabak, kaşık gibi mutfak ürünlerinden takıya, biblolara, vazolara kadar çok fazla ürün çeşidi bulunuyor. Buradan hediyelik olarak çok orijinal bakır el işçiliği ürünlerini satın alabilirsiniz.

Ekşisu Mesire Alanı

Erzincanlıların çok iyi bildiği ve oraya kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerden biri de; Ekşisu Mesire alanı. –memlekete özgü bir diğer adıyla eşkisu.- Burası şehir merkezine yaklaşık 11 km uzaklıkla, oldukça büyük bir mesire alanı.

İçinde piknik yapılacak yerler olduğu gibi oyun alanları, yürüyüş yolları, yöresel yemekleri tadabileceğiniz aile restoranları, go-kart pisti, su bisikleti havuzu ve şifalı kaplıcaların da bulunuyor. Ailenizle birlikte vakit geçirebileceğiniz güzel bir alan. Burada piknik yaparken, çeşmelerden buz gibi maden suyunu doyası içebilirsiniz. Bu suyun şifalı olduğuna inanılıyor. Ayrıca doğal sodalı su kaynağı şehrin ekonomisine de katkıda bulunuyor. Parkın içinde bir de kükürtlü su havuzu var. Bu suyun cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Cimin Üzüm Bağları

Erzincan merkeze yaklaşık 23 km uzaklıkta olan Üzümlü ilçesine bağlar, bahçelerin içinden  geçerek  varıyoruz. Türkiye'nin patentli tek üzümü olan Cimin Üzümü burada yetişiyormuş. Üzümlü ilçesi ve çevre köylerinde halk üzüm yetiştiriciliği ile geçimini sağlıyormuş. Bu üzüm türünü özel kılan iri siyah taneleri ve 3 kg'yi geçen salkımları olduğunu öğreniyorum. Üzüm bağlarının hikayesi oldukça eskiye dayanıyor. Hatta türküsü bile var: Erzurum'a vardım dumanlı dağlar. Erzincan'a girdim ne güzel bağlar…

Girlevik şelalesi

Erzincan da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Türkiye'nin en büyük şelalelerinden biri olan; Girlevik Şelalesi. Erzincan şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta. Şehir merkezinden buraya gelen minibüs hatları bulunuyor. Şelale dağlardan suları üç ayrı katta, üç ayrı şelale gibi aşağıya indiren bir görüntüye sahip. Ülkemizdeki gizli kalmış doğa güzelliklerinden biri.  Şelalenin alt kısmında bulunan restoranda üretme havuzlarında yetişen alabalık satışı da yapılıyor.

Kemaliye Kanyonu (Karanlık Kanyon)

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde bulunan Karanlık kanyonu dünyanın en büyük ikinci kanyonudur. Vali Recep Yazıcıoğlu köprüsü de burada bulunuyor. (Ayrıca Köprü isimli filmde bu köprüyü konu almış). 1966 yılında yapına başlanan köprü sular altında kalınca 22 köyün bağlantısı dış dünya ile kesilmiş. Ulaşımda küçük kayıklar ve feribotlarla sağlanmış. Ancak bu da yeterli çözüm olamamış. Devlet yeni köprü için 1 trilyon maliyet çıkarttığı için köprü bir türlü yapılamamış. Bunun üzerine Vali Recep Yazıcıoğlu bir kısmını devletten bir kısmını da yöre halkından toplayarak köprüyü yaptırınca yöre halkının ulaşım sıkıntısı son bulmuş.

Kanyonun hemen yanında bulunan Taş yolu ile birlikte büyüleyici bir manzarası var. Kanyonun uzunluğu yaklaşık 9 kilometreyi buluyormuş. Bu kanyonun içinde Fırat nehri kıvranarak geçiyor. Bu nehir üzerinde Tekne turları yapılıyor. Bu gizemli kanyonda kendinizi 3D sinemasında hissediyorsunuz. Ayrıca burada rafting, kano, bot safari gibi çeşitli sportif etkinlikler de düzenleniyor.

Ne Yemeli?

Erzincan değince insanların aklına ilk tulum peyniri gelir. Tulum peyniri, balı ve üzüm bağları meşhurdur. Buraya gelmişken, tulum peynirli pideleri mutlaka denemeniz öneririm. Merkezde bulunan çarşıdan, yanınıza hediye olarak tulum peyniri ve üzüm pekmezi de alabilirsiniz.