05 Ağustos 2018

Esenköy'de yaz

Deniz ve güneşli tatilleri sevenler için bu hafta Yalova Esenköy'deyiz. Esenköy Yalova'nın Çınarcık ilçesi'ne bağlı küçük bir kıyı şeridine kurulmuş bir belde.İstanbul'a yakın olmasından dolayı yazları oldukça kalabalık oluyor.

 

Esenköy'e yıllar önce ilk kez geldiğimde henüz keşfedilmemişti ve bu kadar kalabalık değildi.

İstanbul'a yakın olması, kolay ulaşımı ve muhafazakar kesim için iyi bir alternatif olması nedeniyle İstanbullular tarafından tercih edilmeye başlandığını görebiliyorum. Burasi bayan plajlari ile ünlü ama ailecek denize gitmek isteyenler için sahil boyunca aile plajları da var.

 

Bayanlara özel plajlar

 

Esenköy özelikle bayanlar için çok tercih edilen bir yer. Esenköy muhafazakar bayanların deniz tatili açısından çok avantajlı. Hem merkeze yakın hem denize rahatlıkla girebileceğiniz korunaklı bayan plajları var, hem de fiyatları oldukça ekonomik.

 

Esenköy'de Reis,Serander ve Özgür adında 3 adet Bayan plajı bulunuyor. Hepsi de feribottan inişte minibüs kullanarak ulaşabileceğiniz noktalarda sıralı şekilde yer alıyor. Plajları bayanlar işletiyor. Her birinde yemek yiyebileceğiniz alanlar ve mini marketler mevcut. (Ayrıca m escitleri de bulunuyor.)

 

Esenköy'ün denizi taşlı ama oldukça temiz. Sabah saatlerinde sakin olan deniz saat 16:00 dan sonra bir anda dalgalanmaya başlıyor.

 

 

Esenköy'e Nasıl Gidilir?

 

İstanbul'dan Esenköy'e gitmek oldukça kolay.

 

Araçsız olarak gidiyorsanız; İDO ile Yenikapı'dan feribotla direk Esenköy'e geçebilirsiniz. Ayrıca vapur yolculuğu sevenler için Turyol'un Eminönü ve Kadıköy'den Esenköy'e günlük  vapur seferleri bulunuyor. -Vapur için biletleri internet üzerinden alamıyorsunuz.  Direk gidip almanız gerekiyor. Bu nedenler erken gitmenizi tavsiye ederim!- Deniz otobüsü çıkış noktasından plajlara giden minibüs hattı bulunuyor. Bu hattı kullanarak plajlara ulaşmak oldukça kolay. Gün içinde sık sık - yaklaşık 10 dakika da bir- seferleri oluyor.

 

Aracınız ile gidiyorsanız; Yine Pendik ve Yenikapı'dan deniz otobüsü ile Yalova'ya geçerek ulaşabilirsiniz. Yalova - Esenköy arası 33 km ve yaklaşık 45 dakika yolculuk yaparak Esenköy'e ulaşabiliyorsunuz.

 

Nerde Konaklanır?

 

Esenköy'de  konaklamak icin bir kaç tane aile pansiyonu var. Daha çok hafta sonları gelen günü birlikçiler oluyor. Bunun yanı sıra yaz tatilini burada geçirmek için yazın sezon boyunca ev kiralayan aileler de mevcut.

 

Esenköy'de ne Yenir?

 

Esenköy bu kadar yoğun yaz turisti ağırlamasına rağmen o kadar gelişmemiş ve köy olma ozelligini koruyor. Bir çok dükkan sadece yazın açılıyor, kışları kapaniyor. Sahil çarşı da lahmacun ve hamburger salonları bulunuyor ama önerebileceğim orjinal bir lezzet durağı göremedik ama turist potansiyelinden dolayı önümüzdeki yıllarda yeni yerler açılacağını tahmin ediyoruz.

 

 

Deniz Dışında Nereye Gidilir?

 

Esenköy çıkışından sonra - tabelayı görebilirsiniz-  yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunan  Karlık yaylasına gidiyoruz. Gidiş yolu oldukça dar olduğundan ve yukarı doğru kıvrılarak çıktığı için önümüzü göremeden macera dolu bir yolculuk yapıyoruz.

İlk olarak karşımıza Yeşil Vadi piknik alanı çıkıyor. Burada piknik yapabileceğiniz ve isterseniz at binebileceğiniz bir tesis hizmet veriyor. Pikink masaları kiralayip mangal yapmak ya da yerel işletmede yemek yiyebilmeniz mümkün.

 

Yukarı doğru çıktıkça yollar genişliyor. Yollar birazcık bozuk olduğundan yavaşça ormanın içine doğru ilerliyoruz. Ve sonunda Karlık yaylasına ulaşıyoruz. Burada araçsız olarak günü birlik -orta ya da uzun parkur - doğa yürüyüşü yapan grupları görüyoruz. Nefes ve teta enerji çalışma programimizi doğada huzurla tamamlayıp yola devam ediyoruz.

 

(Bu bölgede treking için tercih edilen başka yürüyüş parkurları da bulunuyor. Bunlar; Delmece Yaylası, Büyük dipsiz göl, Küçük Dipsiz Göl, Kent Ormanı Erikli Yaylası.)

 

Merkezden uzaklastikca köy evi olma niteliğini koruyan evler var. Bir köy evine misafir oluyoruz.  Bu bereketli toprakta elma, nar, limon, zeytin gibi çeşitli  sebze ve meyve yetisiyor. Kendi yiyeceğini yetiştirmek, kahvaltıda dalindan taze taze koparıp domates, biber, salatalik yiyebilmek biraz emek ve sabir istesede buna değiyor. Burada hiç bir şey ziyan olmuyor. Doğa, alma verme dengesini koruyor.

 

Esenköy yaz aylarında İstanbul'dan birazcık da olsa uzaklaşmak, güneşlenip yüzmek isteyenlerin günü birlikte de olsa gidebilecegi iyi bir seçenek.  Denizle arasi iyi olmayanlar içinse yukarı da geçen yaylalarda bir gün geçirmek keyifli bir alternatif olabilir. Deniz ve doğanın içiçe olduğu bu şirin belde görülmeye değer.