01 Aralık 2018

Eskişehir’de Sonbahar

Bu hafta öğrenci şehri olarak da bilinen Eskişehir'e gidiyoruz.  Eskişehir'e ismi, şehrin çok eski zamanlardan beri bir yerleşim yeri olarak kullanılması nedeniyle verilmiş. Burada ilk Tunç Çağı'na kadar yaşam izlerine rastlanıyormuş. Ayrıca Türkiye'nin olduğu kadar dünyanın da en eski yerleşkelerinden biri olmasıyla ünlü.

İstanbul'dan Eskişehir'e karayolu ya da hızlı tren ile mi gitsek diye düşünürken tren yolculuğunu tercih ediyoruz. Hem daha hızlı hem de daha önce bu hattı hiç kullanmadığımızdan bu yolu seçiyoruz. İstanbul'dan yaklaşık 3 saat süren yolculuk sonrası Eskişehir'e varıyoruz. (TCDD'nin internet sitesinden biletinizi alabilirsiniz.)

Eskişehir'de nereye gidilir?  Eskişehir'e gidip Odunpazarı, Sazova, Adalar ve Porsuk Çayı bölgelerini keşfetmeden şehri görmüş sayılmasınız. Gezilecek yerler arasında Kurşunlu Külliyesi, Midas Anıtı, Yazılıkaya Vadisi ve Seyit Battal Gazi Külliyesi gibi tarihi yerler de var. Evet, filmlerden bildiğimiz Battal Gazi, Türklerin Anadolu'ya göç etmesinde rol oynamış önemli bir kahramanımız ve türbesi burada.

Eskişehir, sanatseverler için tam bir gezi şehri. Müze gezmeyi sevenler içinde Eskişehir'de oldukça meşhur olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesi'ne de gidebilirsiniz. (Bizim vaktimiz kısıtlı olduğu için buraları göremiyoruz)

Odun Pazarı

Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de adından büyük bir övgü ile söz edilen Odunpazarı, bugün seyahatnamede adı geçen sokakların 5'ini aynı ismi ile korumaya devam ediyor. Dar sokakların iki yanına sıralanan evlerin bazıları bembeyaz duvarlarının arasında kahverengi çerçeveleri ile bir yağlıboya tablodan fırlamış gibi görünüyor. Bazı evler ise çivit mavisi, kiremit kırmızısı görünümleri ile bu tabloya farklı renkler katıyor. Burada gezerken tarihin içinde yolculuk yaptığınız hissine kapılabilirsiniz.

Evler, Osmanlı döneminin kent mimarisinin önemli özelliklerini içinde barındırıyor. Hem yaşam alanı hem de ailenin ekonomik faaliyetine uygun biçimde tasarlanan evlerde genellikle alt katta mutfak, ahır, çamaşırlık veya depo bulunurken aile, yaşamını üst katlarda sürdürecek şekilde planlanmış.

Eskişehir'de 1905 yılında çıkan büyük yangın kentin aşağıda bulunan esnaf bölgesini ortadan kaldırınca, ticarethaneler ve kamu yapılarının bu bölgeye doğru kaydığı "Odunpazarı" ismini alan bölge, aynı zamanda; lületaşı ustaları, bakırcılar ve demirciler gibi geleneksel el sanatlarının isimleriyle anılan sokakların kurulmasına sahne olmuş. Osmanlı sivil mimari örneklerini koruyan kent, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli bitişik düzenli, cumbalı evleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak bir bütün olarak günümüze kadar gelmiş.

Porsuk Nehri

Porsuk nehir kenarına Eskişehirliler'in verdiği isim “Adalar“. Gerçekten de haritadan bakarsanız göreceksiniz, nehrin üstünde birkaç ada var, sanırım ona istinaden bu ismi verdiler. Adalardan birinde Lületaşı Sanat Merkezi ve Çukur Çarşı var mesela, biz çay bahçesi kısmında mola veriyoruz. Burası oldukça kalabalık ve hareketli. İnsana yaşama sevinci veren hoş bir atmosferi var.

 

Sazova

Sazova park, Eskişehir'in bir bilim, sanat kültür parkı olarak biliniyor. Şehrin en büyük parkı olan sazova parkında gölet, korsan gemisi, masal şatosu, bilim merkezi, uzay evi, amfi tiyatro, oyun grupları, gezi alanları ve restaurantlar bulunmaktadır. Özellikle çocukların eğlenceli ve dolu dolu zamanlar geçirebileceği bu parkta ücretsiz tren turuyla parkı baştan sona gezilebiliyor. Özelikle çocuklu geziler için tercih edilebilir.

Seyit Battal Gazi Külliyesi

Eskişehir'de gezip görülecek yerlerden bir diğeri de Seyit Battal Gazi Külliyesi. Buraya Eskişehir Merkezden minibüs hattını kullanarak gelebilirsiniz. 1954 yılından beri ziyarete açık olan külliyede zikir odası, kırklar odası, halife meydanı, ekmek evi ve semahane gibi bölümler var.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi olarak da geçen bu tarihi yapı, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunuyor. Bizans İmparatorluğu'na yapılan seferlerde adı geçen büyük bir kahraman olan Seyit Battal Gazi adını taşıyan külliyede görülebilecek birçok İslam eserinin yanı sıra gözleri ve gönülleri okşayan güzellikte bir mimari var.

Meşhur Çiğ Börek

Eskişehir'de yemek denilince akla ilk gelen çiğ börek! Şehrin her köşesinde bu nefis lezzeti tadabilirsiniz. Burada çiğ börek yemek için herkesin tercihi Odunpazarı semtinde bulunan ünlü Papağan isimli dükkan. Kime sorsanız tarif eder, gösterir. Buraya kadar gelmişken bu lezzeti mutlaka tadın derim.

Eskişehir bir kez değil, pek çok kez gidilebilecek istisna bir şehir. Henüz hiç ziyaret etme fırsatınız olmadıysa en yakın sürede gitmenizi tavsiye ederim Keyifli bir gün geçireceksiniz.

Esra Gündüz