VF kat sol
VF kat sağ

28 Temmuz 2020

Eskisini Getir Yenisini Al! (Özgürlüğüne Göz Diktik)

Mütemadiyen ömrünüzde en az bir defa da olsa  işitme reseptörlerinizi uyaran "Eskisini getir yenisini al" ses dalgalarına maruz kalmışsınızdır. İste bu ses dalgası, kapitalizmin insan zihnini manipüle ettiği sayısız propagandalarından sadece bir tanesi. İnsan vücuduna dışardan müdahil olan bir virüsün tüm hücrelere yayıldığı gibi, kapitalizmin uğramadığı ağ hemen hemen kalmadı dersek pek de yanılmış sayılmayız. Modern insanı, modern bir köleye çeviren bu zehirli ağ, insanın ilkelliğe doğru geri adım atmasına kapı aralamakla yetinmiyor âdete ilkel insana dönüşümü hızlandırıyor.

Üretim ve tüketim arasındaki uçurumun baş mimarlarından biri olan kapital düzen, insanı sadece tüketmeye ve daha çok tüketmeye yönlendiren bir yarış atına dönüştürmektedir. İnsanlar ellerindeki bilginin, imkânın, eşyanın ve daha pek çok şeyin kıymetini bilmemek için özenle yarıştırılıyorlar. Kapitalizmi; zihinleri "eskiyi getir yeniyi al" mesajı ile zehirleyip, eski olanı, kırılanı veya bozulanı kötü gösterip, yeni nesli de eskiyi onarmanın kıymetli olduğu düşüncesinden büyük bir titizlikle uzak tutan devasa bir yok etme makinası olarak tanımlamak yerinde olacaktır.

İsrafı, lüksiyatı, zenginliği de üstünlük ve aşağılama aracı olarak kucaklayan ve bir şekilde bunu meşrulaştırma çabasına girmekten de kendini alıkoymayan korkunç bir sistemin dönen çarkının keyfi pek yerinde. Bu çarkın dönmesinde büyük bir yere sahip olan ve "tüketen canavara" dönüşen insan, bir durup düşünmeli.

Üretkenliğini dahi köreltecek şekilde tüketmeye alıştırılan bilinç sahibi(!) organizma, kendini sorguya çekmeli. Sürekli hazıra konmak, sürekli en yeniye sahip olmak için koşuşturmak bize ne kazandırıyor ki kaybımız özgürlüğümüz olduktan sonra?

Her zaman olduğu gibi bu konuda da İslâm dini, mensuplarını mutedil olmaya davet ediyor. Harcamalarda ne cimriliği ne de savurganlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan israfı doğru bulmuyor. Mensuplarına bu konuda da mutedil yolu tutmaları için uyarıda bulunuyor. İlgili ayet:

“Ve harcadıkları zaman, ne israf ederler ne de cimrilik ederler; harcamaları, bu ikisinin arasında dengeli olur." (Furkan / 67)

Görüldüğü üzere İslâm, yine insanı dengede tutuyor. Sosyal bir varlık olan insanın düşüp yaralanmasını engellemek için, zemini (zihni) sağlam inşa ediyor. Bu konuda da İslâm'ın çizdiği rotadan nasiplenmeniz temennisiyle...

Bilinç ve İslâm'ı anlama isteği ile kalın sayın okur.