VF kat sol
VF kat sağ

18 Mart 2016

Etnisiteye dayanan devlet kurmak

Türkiye'nin kalbi Ankara'da, yine bomba patladı ve çok sayıda insan hayatını kaybetti. Cinayetin faili olarak kanıtlar Kürt milliyetçiliğine yaslanan Stalinist bir örgütü yani PKK'yı işaret ediyor. PKK'nın derdinin Kürt halkının hakları olmadığı artık çok açık. Mesele iktidarı, TC devletini dize getirmek.

Kürt siyasal hareketi ve bu hareketi etkin kılmak için mücadele eden terör örgütü PKK hülyasını gördüğü devleti "basit" bir denklem üzerine inşâ etmek istiyor: Kürt milliyetçiliği ya da Kürt etnisitesi. Bu geç kalmış milliyetçilik ve ulusçuluk söylemi Türk'lerden ve diğer ırklardan farklı olarak bir Kürt "ırkının" var olduğu varsayımına dayanıyor.

Irk kavramı tarihi olan bir kavram. Irk kavramının ortaya çıkışı on dokuzuncu yüzyıla dayanıyor ve kavramın mucidi Fransız yazar ve diplomat Kont Joseph-Arthur de Gobineau (1816-1882). Gobineau'nun fikirleri sonradan Almanya'da iktidara gelmiş olan bir diktatörün, Adolf Hitler'in Alman'ları diğer ırklardan üstün gören ırkçı yaklaşımını etkiledi. Hitler'e göre Ariler aşağı ırklara gelecekte hükmedeceklerdi. Gobineau'nun İnsan Irklarının Eşitsizliği Üzerine Deneme'si başka faşist düşünürler ve siyasetçiler tarafından da çokça iktibas edildi ve siyasî ihtiraslar için teorik bir temel olarak kullanıldı.

Bununla birlikte Gobineau'nun kendisi Hitler gibi sonraki ırkçılardan çok farklı düşünüyordu. Saf IRK denilen şeyin aslında melez olduğuna inanıyordu ve Arilerin yüzlerce yıldır melezleştiklerini dolayısıyla da saf olarak görülemeyeceklerini ifade ediyordu. Irksal karışım elbette Gobineau'ya göre kötü bir şeydi fakat bu karışımdan tarih boyunca kaçınılması mümkün olmamıştı. Mesela Gobineau Nazilerin aksine Yahudilere hayranlık duyuyordu çünkü Yahudiler dışa kapalı bir topluluk olarak bu karışımdan kendilerini koruyabilmişlerdi. Yine Gobineau sömürgeciliğe bir çok ırkçının aksine karşıydı çünkü güçlü ırklar zayıf ırkları hâkimiyetlerine alsalar bile sonunda bu zayıf ırklar tarafından yozlaştırılmaya mahkûmdular. Kültürel ve ırksal bir çürüme yaşayacak ve kendi saflıklarını da bu sayede kaybedeceklerdi.

"Asya çok iştah açıcıysa da yiyenleri zehirleyen bir yemek" der Gobineau. Ne kadar fethederseniz o kadar yozlaşacaksınız demektir. Gobineau bu melezleşme meselesini öyle bir ele alır ki insan gerçekten hayret eder. Mesela İranlılar ona göre ırksal olarak melezleşmiş ve yozlaşmıştır fakat Amerika Birleşik Devletleri Bu hususta İran'dan da aşağı bir konumdadır.

Anadolu çok sayıda uygarlığın hüküm sürdüğü, geçiş yollarında olan bir bölge ve Gobineau'nun melezleşmesinden herkes nasibini almış durumda. Tarihe gitmek ya da tarihe başvurmak bir ırkın saf olarak varlığını kanıtlamak için en kötü seçenek. Biyolojiye gelirsek, saf Irk meselesi biyolojik olarak da tam olarak kanıtlanamamıştır. Alman-Amerikalı filozof Eric Voegelin Nasyonal Sosyalizmin ve ırkçılığın yükselişi dönemlerini yaşadığı için bu konuda biyoloji laboratuarlarında araştırma yapmıştır ve ırk meselesinin biyolojiye kesinlikle dayandırılamayacağını ifade etmiştir. Saf ırkın biyolojik bir gerçekliği yoktur. Ancak asıl burada söylememiz gereken şey Irk kavramının entelektüel bir inşâ olduğudur. İsteyenler Bernasconi'nin Irk Kavramını Kim İcat Etti? adlı kitabına bakabilirler. Bu kitabı okuyanlar Hegel'den Locke'a çok sayıda filozof tarafından bu kavramın zaman içinde nasıl inşâ edildiğini adım adım görebilirler.

Demek ki Irk kavramı başka pek çok kavram gibi entelektüel bir icat. Bugün Kürt milliyetçileri de Kürt ulusunu inşa etme sürecine girdiler ve Gobineau'nun sonraki halefleri gibi bir Kürt ırkını icat ediyorlar, kuracakları devleti ona dayandırıyorlar ve bu devlet tıpkı Nasyonal Sosyalistlerin yaptığı gibi, hem ırka dayanacak hem de sosyalist bir devlet olacak. Böyle bir yaklaşımın neticesi ne olacaktır? Bir IRKA dayandırılan devletin âkıbeti ne olacaktır? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlığı yeni bir toplum yaratma projesi olarak bir ırka, yalnızca Türk ırkına dayandırılmak istendiğinde netice ne olmuştur?

Yalnızca bu sorunun cevabını düşünmek yeterli..