30 Haziran 2020

Evde kalmak mı, güneşlenmek mi?

Tüm dünyaya hızla yayılan Covid-19 pandemisi dolayısiyle birçok ülkede zorunlu olarak ”evde kal” uygulamaları sıkı bir şekilde devam halen etmekte.  Kurallara uymayanlara ciddi cezalar verilmekte. Ayrıca maske takma mecburiyeti de çoğu yerde zorunlu olarak uygulanmaktadır. Bütün bunlar ne kadar doğru? İnsan hak ve hürriyetlerinin sınırlanması bir yana, hastalığın önüne geçme konusunda bu tedbirler ne kadar işe yarıyor?

Çin'de yapılan bir araştırmada çok ilginç çarpıcı ortaya çıktı. Çin'in 320 yerleşim yerinde yapılan araştırmalar gösterdi ki, hastaların çoğu kapalı alanlarda enfeksiyona yakalanmışlar. Enfeksiyona yakalananların içinde evde kalanların oranı ise yüzde 79.9. Toplu ulaşımda virüs kapanların oranı ise yüzde 34. Yani evde kalmak, toplu ulaşım kullanmaktan daha tehlikeli.

Koronavirüsten dolayı en fazla ölümlerin yaşandığı şehirlerin başında ABD'nin New York şehri gelmektedir. Burada virüse yakalanıp hastaneye kaldırılanların yüzde 68'i, “evde kal” uygulamasına tabi olan insanlardan oluşuyor. Koronadan dolayı ölen Afrika kökenli Amerikalıların sayısının yüksek olması da elbette merak konusu. Bilim adamları bunun da D vitaminiyle ilgili olduğunu söylüyorlar. Zira esmer tenli insanların güneşten D vitamini almaları beyazlara göre biraz daha zor. Dolayısıyla onların güneşte daha uzun süre kalmaya ihtiyaçları var.

Virüslerle mücadele konusunda bağışıklık sistemi son derece önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında ise D vitaminin rol oynadığı bilinmektedir. Covid-19'da olduğu gibi, birçok hastalığın önlenmesinde de D vitamini çok etkilidir. PCR testleri gösteriyor ki, koronavirüse yakalanan insanlarda D vitamini seviyesi düşük çıkıyorlar. Ayrıca yeterince güneş almayan ve D vitamini seviyesinin düşük olduğu ülkelerde koronavirüsten ölüm oranları daha yüksek. Ayrıca hastalığın şiddetli seyretmesi ile D vitamini seviyesi arasında da bir paralellik olduğu anlaşılıyor. Mesela D vitamini seviyesi normal olan hastalarda yüksek ateş görülmüyor. Dahası, güneş ışınlarının koronavirüsü hızla etkisiz hale getirdiği de bilinen bir gerçek.  Buna rağmen insanları güneşlenmekten ve parklara çıkmaktan alıkoymanın büyük bir hata olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Elbette dikkat ve temkini elden bırakmamak gerekiyor. Ama öyle anlaşılıyor ki, sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak, koronavirüse karşı alınacak koruyucu önlemlerden çok daha önemlidir.