26 Ocak 2017

EVET, İtiraz edilecek ne var?

Yıllardır yasama ve yürütmenin içine olmasından dem vururdu muhalefet. İç içe yönetim mi olurmuş! Yasama yürütmeye baskı yapıyor, işleri içinden çıkılmaz bir hal alıyor diye dert yananlar Marsta oturmuyor içimizdeki “HAYIR”cı arkadaşlar onlar!

Fikrinizi ifade edebilirsiniz, EVET veya HAYIR diyebilirsiniz, lakin bir kimsenin tercihini küçük görmek, bu son derece yakışıksız bir durum… Mecliste görüşmeler devam ederken izlediğimiz manzara, ardından basında fikirlerini beyan eden bazı muhalefet milletvekilleri ve idarecileri ciddi manada ülkenin parlamentosunu Uzakdoğu parlamentolarına benzettikleri bu halden zevk almadılar umarım. Çünkü halk bu halden zevk duymadı! Hatta muhalefete ciddi bir tepki ve antipati oluştu. Zaten CHP HAYIR kampanyasının startını da CHP ve HAYIR'ın yan yana gelmemesi üzerinden verince halka verdikleri imajın berbatlığını anladılar yorumlarına muhatap oldular. Muhalefet maça 18-0 geriden başladı.

Kamuoyu araştırmaları Anayasa değişikliğinin %60- 65 bandında EVET ile geçeceğini bildiriyor. Lakin Güneydoğuda durum biraz daha farklı %33 EVET, %32 HAYIR ve %35'lik bir kararsız seçmen görünüyor. Bu da kampanyanın büyük kısmının Doğu ve Güneydoğuda süreceğini gösteriyor. Kampanya muhtemelen Diyarbakır üzerinden şekillenecek. Özellikle Güneydoğuda PKK'nın hendek, barikat, çatışma siyasetine karşı halkın sandık cevabının ilk raundunu göreceğiz. Hatta sandık sonuçları belki Kayyım atanan illerde Kayyımlara puan şeklinde bir tezahürle karşımıza çıkacak, bu nedenle sonuçlar biraz daha ilginçleşecek.

Adalet ve Kalkınma Partisinin bölgeye yönelik bir stratejiyle adım atacağı ve bölgeye sevilen siyasetçileri kanalize edeceği, ciddi bir alan çalışması yapacağı bekleniyor. Sivil toplumunda kampanyaya katkısıyla beraber bölgede de EVET oylarının %50'nin üzerine çıkarılması hedeflenecektir.

Yasama ve yürütme erklerini birbirinden ayrılmasıyla konusunun uzmanı kişilerin Bakan olması, Meclisin yasama faaliyetlerine dönmesi, Cumhurbaşkanının yetkilerinin net olması, eski haliyle Cumhurbaşkanı sınırsız ve sorumsuz yetkiye sahipti, bu Anayasa değişikliğinde EVET demek için bize ışık oluyor. Anadolu'nun dört bir yanında insanlar EVET Platformları kuruyorlar. Sahada iktidarın çalışmasından önce bir çalışma başladı bile, Referandumla beraber yepyeni bir dünyaya kapı açılacak ve Türkiye zincirlerinden kurtulacaktır. Kimse sonsuza dek o makamda kalmıyor, nihayetinde 2 dönemle sınırlı bir seçilmiş Cumhurbaşkanlığı söz konusu, ha eğer birileri illa Diktatör saldırısıyla gelecekse önce tarihine sonra da dünyadaki örneklere şöyle bir göz ucuyla baksın.

Öyle veya böyle halk sandığa odaklandı. Güneydoğu hariç insanların tercihleri belli, O seçilmiş Cumhurbaşkanı, o Partili Cumhurbaşkanı, o Başkan'lık bu ülkeye gelecek. Hem de bize iyi gelecek. Ya isteyecekler ya da halk alın size diyecek.