01 Mart 2021

Eyüpsultan'a Bir Saat Değil Bir Gün Bile Yetmez

Eyüpsultan, İstanbul’un ve ülkemizin en nadide ilçelerinden biridir. Açık hava müzesidir. Tarihtir. Öylesine destursuz gezemezsiniz sokak ve caddelerinde.

Eyüb El Ensari Hazretleri’nin yanı sıra adım başı türbe, şeyh, sadrazam, sultan mezarı karşılar sizi. Osmanlı’nın son padişahlarından Sultan Reşat’ın da Eyüpsultan’da yattığını unutmayalım.

Dinlediğim bir sohbette konuşmacı, “İstanbul’da öyle noktalar vardır ki, oralarda desturla yürümek lazım. Eyüpsultan’ı gezerken de abdestli gezin” demişti. Oralarda bir zamanlar padişahların, sultanların, sadrazamların, şeyhlerin, nice şair ve yazarların yürüdüğünü düşünerek yürümek ,hatta onlarla birlikte yürür gibi yürümek gerek.

Eyüpsultan Belediyesi, ilçeyi tanıtmak için canla başla çalışıyor. Eyüp Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM) bünyesinde gerçekten kaliteli ve güzel çalışmalar yapılıyor. EYSAM koordinasyonunda bir birinden değerli kitaplar yayınlanıyor. Son olarak “Günümüz Fotoğraflarıyla Gravürlerde Eyüpsultan” kitabı büyük ses getirdi. Ayrıca sergisi de düzenlendi.

Geçtiğimiz hafta Kültür Danışmanı İrfan Çalışan’ın koordinasyonunda çok değerli gazeteci, araştırmacı ve köşe yazarı büyüklerimizle birlikte, Eyüpsultan Belediye Başkanımız Deniz Köken’in misafiri olduk. Toplantının ardından sergiyi de birlikte gezdik.

Eyüpsultan’ın geçmişini belgeleyen gravürleri bir araya getirmesi ve gravürlerde yer alan mekânları aynı açılardan fotoğraflaması, tarihsel ve kültürel hafızamızı bugüne taşıması açısından güzel bir çalışma olmuş.

Yeni neslin, Eyüpsultan’ın nereden nereye geldiğini görecekleri bir sergi düzenlediklerini anlatan Başkan Deniz Köken, "Biz 17’nci ile 18’inci yüzyıl gravürlerini ve ressamların gözünden gravüre dönüşmüş bu nadide eserleri, fotoğraf sanatıyla bir araya getirdiğimizde ne çıkacak diye merak ediyorduk. Sonuçta geçmiş tarihle bugünkü sanatı, şehrimizi ve 300 yıl önceden bugünlere nasıl gelindiğini görmüş olduk. Yeni nesil de, buradan yararlanarak şehrin nereden nereye geldiğini anlamış oldu. Biz son 300 yılın sanatını buluşturduk. Bunlar gravür, resim ve fotoğraf sanatıdır. İstanbul’un merkezi Eyüpsultan diyoruz. Eyüpsultan’ın tarihi İstanbul’un fethinden önceye gelen bir tarih. Bunların hepsini derleyip halkımızla buluşturmak istedik. Güzel bir şey çıktı ortaya" dedi.

 

Sergide Hançerli Mezar Taşı, Eyüpsultan Camii ve Mezarlıklar, Esma Sultan Sarayı, Eyüp sahilinden bir görünüm, II. Mahmud Cuma Selâmlığı, Mihrişah Sultan Türbesi, Sebili ve Çeşmesi, Şah Sultan Türbesi ve Tarihi Konaklar, Zal Mahmud Paşa Külliyesi Civarı, Eyüpsultan Tepelerinden İstanbul Panoraması, Eyüp Kabristanı’ndan Haliç, Pera’dan Kasımpaşa, Fatih ve Eyüpsultan, Eyüpsultan Tepeleri’nden İstanbul, Eyüpsultan’da Bir Cenaze Merasimi, Mavlova Kemeri, Kovuk (Kırık) Kemer, Saltanat Kayıkları, Sultan II. Abdülhamid’in kılıç kuşanma merasimi, II. Abdülhamid’in Hz. Ömer’in Kılıcı ile Eyüpsultan Camii avlusunda yürüyüşü gibi gravürler yer aldı. Bu güzel çalışmanın kitaplaşması da takdire şayan olmuş. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Başkan Deniz Köken, yıllar önce de Eyüpsultan’a başkan yardımcısı olarak hizmet vermiş bir isim. İlçeye sevdalı. Antalya ve Gaziantep gibi büyükşehirlerde de üst düzeyde görevler yapmış birisi olarak tüm tecrübesini kadim ilçeye aktarmak istiyor. Gece gündüz bunun için uğraşıyor.

Başkan Köken, eski belediye binasının önünden başlayan ve caminin önüne, meydana kadar uzanan bir kültür yolu oluşturmak istediklerini söyledi. Yol üstünde küçük müzelerin de bulunacağını ifade eden Başkan, eski karakol binasının girişinin de 360 dereceli Eyüpsultan tanıtım merkezi olacağını belirtti. Ziyaretçilerin buradaki türbe, külliye ve diğer eserleri yerinde görmek isteyeceklerini beklediklerini de ifade etti.

Kültür yolunun ve Eyüpsultan Tanıtım Merkezi’nin çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Güzel bir proje için uzun zamandır neredeyse adım adım Eyüpsultan’ı dolaştım ve fotoğrafladım. Eyüpsultan, tam anlamıyla bir açık hava müzesi. 1400’e yakın tescilli eser var.

Bu kadim ilçeye gelip de sadece Eyüb El Ensari Hazretleri’ni ziyaret edip, gitmemek gerek. Tam bir günü ayırmak lazım. Eyüpsultan’a gelip de Haydar Baba’ya giden var mı? Piyer Loti tepesine yakın olmasına rağmen İdrisi Bitlisi’ye uğrayan kaç kişi bulunuyor? Neredeyse meydanın ortasında bulunan Ebussud Efendi’ye selâm vereni gördünüz mü? Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu noktada tur rehberleri de sorumlu. Tek bir noktayı ziyaret edip dönmek Eyüpsultan’a ve daimi misafirlerine büyük haksızlıktır.

Başkan Deniz Köken’in destekleri ile EYSAM’ın koordinasyonunda gerçekleşen ve Eyüpsultan’ın tanıtımına son derece olumlu katkıda bulunacak başarılı çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların bir kısmında benim de azda olsa tuzumun bulunmasından gurur duyuyorum.

Yakın bir zamanda Anadolu’dan ya da İstanbul’un değişik ilçelerinden gelen ziyaretçilerin, Eyüpsultan’a daha uzun vakit ayıracaklarını ve ziyaret edilecek noktaların çoğalacağını şimdiden söyleyebilirim.