06 Ocak 2023

Fatih'in Edebiyat Durakları

Fatih Belediyesi peş peşe yaptığı edebi etkinliklerle kendinden söz ettirmeye başladı. Önce ‘Edebiyat Günleri’ programıyla önemli bir etkinliğe imza atan belediye, İstanbul araştırmalarıyla tanınan Cemalettin Server Revnakoğlu adına düzenlediği sempozyumla kültür sanat camiasının takdirini kazandı.

Fatih Edebiyat Günleri kapsamında Fatih Belediyesi tarafından yayına hazırlanan ‘Hafıza ve Miras Fatih’in Edebiyat Durakları’ isimli kitap büyük ilgi gördü. Bu tür çalışmaların diğer şehirlere de örnek olması gerekir.

 

Akademisyen ve yazar Turgay Anar’ın hazırladığı çalışmada;

Türk edebiyatının birçok önemli isminin mekan ve eseri üzerinde kurduğu ilişkileri yer alıyor.

 

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Fatih’in edebiyat mahfillerinin yer aldığı eserde; Küllük Kahvesi, Çınaraltı, Sahaflar Çarşısı, Çorlulu Ali Paşa, Sultanahmet Cezaevi, Kızlarağası Medresesi, Diriliş, Hekimoğlu Ali Paşa ve Gülhane Parkı’na kadar uzanan mekanları detaylı öğrenebiliyorsunuz. Fatih’te yaşamış veya Fatih sınırları içinde ki mekânlarla bir şekilde ilişki kurmuş edebiyatçı ve sanatçıları tanıyorsunuz.

 

Kitapta; Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Edip Cansever, Sezai Karakoç, Mahmet Akif Ersoy, Muallim Naci, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerin semtin hangi mekanlarında vakit geçirip, nasıl bir toplumsal hafızadan beslendiklerine şahitlik ediyorsunuz. 

 

Bu güzel eser bize ayrıca; edebiyatçıların birbirlerini daha çok mekanla ilişki kurarak tanımaya ve entelektüel alışverişlerini buralar üzerinden geliştirdiğini, güçlendirdiğini anlatıyor.

 

Kitabın yazarı Turgay Anar Fatih’in edebi derinliğini de ortaya koymak istediklerini belirtirken şöyle devam ediyor:“Fatih’in edebiyat duraklarını bilmenin, onları tarihsel süreç içinde tanıyıp günümüzde de görüp fark etmek, okurların yaşanan şehirle kurdukları iletişimi son derece artıracak ve onlara farklı pencerelerin açacaktır. Bu eserle tarihi, estetik ve kültürel zenginliğe sahip Fatih ilçesinin aynı zamanda edebi derinliğini de ortaya koymayı hedefledik.”

 

Fatih Belediye Başkanı M.Ergün Turan Edebiyat Günlerinde yaptığı konuşmada kitabın Suriçi Fatih’te huzur veren bir yolculuğa çıkardığına dikkat çekti.

 

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkan kitapla ilgili şunları söyledi: “Fatih’in edebiyat durakları, İstanbul’u İstanbul yapan şahsiyetlerin, edebiyatçıların ve onların bıraktıkları izlerin peşinden gidiyor ve bizi Suriçi’nde huzur veren bir yolculuğa çıkarıyor. Bir kültür edebiyat atlası mantığında hazırlanan bu eseri hazırlayan Turgay Anar’a teşekkür ediyor, kitapta adı geçen edebiyatçılarımızı da minnet ve şükranla anıyorum. Umuyorum ki Fatih’in Edebiyat Durakları’na yapılan yolculuklar, hepimiz için Suriçi İstanbul’un mekanlarıyla daha samimi ilişkiler kurabilmeye ve yeni şeyler öğrenebilmeye vesile olur.”

 

Küllük Kahvehanesinin Edebiyat Camiasında Yeri Önemlidir

 

Kitapta uzun uzun bahsedilen bir mekan var. Küllük Kahvehanesi. Beyazıt Meydanında 1930- 1950 yılları arasında bulunan Küllük kahvehenesi kapanana kadar önemli bir işlev üstlenmiştir. Müşterilerinin önemi ile diğer kahvehanelerden çok ayrı bir yerde duruyor. Edebiyatla, sanatla az da olsa ilgilenenlerin isimlerini bildiği çok sayıda yazar, şair ve önemli şahsiyetlerin yollarının bu kahvehanede kesiştiğini görüyoruz.

 

Küllük Kahvesi’nin belli başlı müdavimleri arasında şu isimler yer almaktadır: “İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Mükremin Halil Yinanç, Şemseddin Reşad, Kazım Nami Duru, Burhan Toprak, Ali Canip Yöntem, Selim Nüzhet Gerçek, Mustafa Şekip Tunç, Hilmi Ziya Ülken, Peyami Safa,

Sadettin Nuzhet Ergun, Ferit Kam, Kilisli Rıfat Bilge, Reşat Nuri Güntekin, Fuat Köprülü, Yahya Kemal, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Emin Ali Çavlı, Ahmet Refik

Altınay, Neyzen Tevfik, Mesut Cemil Tel, Ercüment Ekrem Talu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek, Salih Zeki Aktay,

Halit Fahri Ozansoy, Osman Cemal Kaygılı, Reşat Ekrem Koçu, Ahmed Caferoğlu, Enver Ziya Karal, Dr. H. Ritter, İbrahim Çallı, Agâh Sırrı Levend, Mahmut Yesari, Edip Ayel.

 

Bu listeye tasfiye polemiğiyle Küllük ve diğer süreli yayınlarda şöhret kazananlar dâhil değildir. Eğer onları da sıralarsak listeyi şöyle tamamlayabiliriz: Abidin Dino, Arif Dino, Orhan Veli, Fikret Âdil, Asaf Hâlet Çelebi, Hasan İzettin Dinamo, Lütfü Erişçi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ömer

Faruk Toprak, Orhan Murat Arıburnu, Celâl Sılay, Zahir Güvemli, Şevket Rado, Özdemir Asaf, Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Kudret, Suphi Taşhan, Hasan Tanrıkut, Salâh Birsel, Gavsi Halit Ozansoy, Cahit Sıtkı Tarancı, Tarık Buğra, Sabahattin Ali.”

 

Abidin Dino ve arkadaşları tarafından bir sayı olarak çıkarılan Küllük Dergisi de döneminde edebiyat ortamını fazlasıyla etkiliyor. Orhan Veli’nin de bir şiiri bu sayıda yer alıyor.

 

Yine kitabı okuyunca Sinekli Bakkal, Fatih Harbiye, Huzur gibi edebiyatımızın önemli eserlerinin ilham kaynağını oluşturan mekanlara dair yeni bilgiler edinilebiliyorsunuz.

 

WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.55.10.jpeg

Cemalettin Server Revnakoğlu Sempozyumu

 

Fatih Belediyesi ömrünü İstanbul kültürüne adamış Cemalettin Server Revnakoğlu adına önemli isimlerin yar aldığı bir sempozyum düzenledi.

 

Cemalettin Server Revnakoğlu’nu farklı yönleriyle anlatıldığı sempozyumda aynı zamanda Fatih ve İstanbul’da birçok yönüyle tanıtılmış oldu.

Sempozyumda; İlber Ortaylı, Mustafa Koç, Haşim Şahin, Beşir Ayvazoğlu, Alim Kahraman ve Azmi Özcan gibi birçok değerli isim Revnakoğlu’nu tüm yönleriyle anlattılar.

 

Revnakoğlu’nun arşivinin bir bölümünü “İstanbul’un İç Tarihi” olarak beş cilt olarak yayınladıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “ Bu eser ilgilileri, meraklıları ve araştırmacılar tarafından yoğun ilgi gördü. Suriçi Fatih ile ilgili tutulan detaylı notlar önemli bir birikim olarak karşımıza çıkıyor. Fatih’in geçmişine tutulan bir ışık olarak gördüğümüz bu çalışmayı, toplum nezdinde daha görünür kılmak için bu sempozyumu düzenlediklerini söyledi. 

 WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.55.05 (1).jpeg

Yaşamak Geçti Başımdan

Yazar Şerif Aydemir’in adını İsmet Özel şiirinden alan ‘Yaşamak Geçti Başımdan’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu. Kitap yayınlandığından kısa bir süre sonra Türk Edebiyat vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüle layık görüldü.

Şerif Aydemir kitapta edebiyat dünyasındaki tanışıklıklarından, gidip gördüklerinden, oturup dinlediklerinden düştüğü kayıtları okura aktarıyor.

Bu kayıtları, yani not defterinden süzülen hatıra parçalarını, selis bir Türkçeyle okura aktaran yazar, bunu yaparken de süsten, söz kalabalığından, kalemi eline alınca yazmanın iştahlı dolambaçlarına sürüklenmekten ustalıkla kaçınıyor. Okurlara ise dilin yalın kuvvetinden birer şerare gibi atılıp çoğalan bu büyüleyici anlatıları ve anekdotları keyifle okumak kalıyor.

Kültür sanat camiasının sevilen sayılan isimlerinden olan Şerif Aydemir ağabeyle sohbet etmek de kitabını okumak da büyük keyif. İlk fırsatta kitabı edinip okumanızı tavsiye ediyorum.

 

 WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.55.05.jpeg

Memleketimin Hava’ları

 

Hukukçu yazar Serpil Altay Çınar’in ilk kitabı Memleketimin Hava’ları raflardaki yerini aldı. Kadın hikayelerinden oluşan ‘Memleketimin Hava’ları dikkat çekecek bir eser.

 

Uzun yıllar çalışma hayatından emekli olup kenara çekilmek yerine yıllarca aklında olan ve yazarlığa gönül vermiş olmanın derin içselliği ile kalemini konuşturanlardan

Altay Çınar kadın hikayelerinden oluşan özel bir roman kaleme aldı. Atalardan gelen bağlarının vermiş olduğu güçle kendi yolculuğunda yazmak artık en büyük tutkusu. 2022 yılının sonlarına  raflardaki yerini alan ve 2023 yılına hediye edilen Memleketimin Hava’ları romanı okurlarını bekliyor.

 

 

Yazar Altay yazarlık serüvenini şöyle anlatıyor: “Her çocuk gibi bana da sorarlardı, "büyüyünce ne olacaksın" diye, "yazar olacağım" derdim . Dediğimi yapmakta biraz gecikmekle birlikte emekli olur olmaz bu yolda yürümeye başladım. Tömer' in, Doçent Koray Sönmez yönetimindeki yaratıcı yazarlık kursuna giderek en büyük hayalimi gerçekleştirmeye yani roman yazmaya başladım. Romanımı yaklaşık iki yılda tamamladım. Bu süreçte etki altında kalmamak adına çok sevmeme rağmen hiç kitap okumadım. Yazmak konusunda da hiç kimsenin görüşünü ve yardımını almadım zira eser iyisiyle kötüsüyle tamamen bana ait olmalıydı.” Yazar sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Elbette konu hiç yaşamadığım bir bölge, yaşamadığım bir dönem, yaşamadığım duygular olunca yazmak hiç de kolay olmadı. Kullandığım her bir kelimede "acaba o yıllarda bu kelime kullanılıyor muydu" diye düşünmek, eşyaları, gelenekleri, deyimleri, tarihsel süreci dikkatle yazıya aktarmak gerekiyordu. Ama ömrüm boyunca annemle yaptığımız sohbetlerin gönlümü ne kadar doldurduğunu yazmak sürecinde fark ettim. Yöresel gelenekler ile ilgili annemden bol bol görüş aldım, zaten romanım hakkında konuştuğum tek insan da annemdi. Neticede yazdığım annemin bana yıllar yıllar boyu bir masal gibi anlattığı memleketimin kadınlarının hikayeleriydi. Yazmaktan daha zorunun yazılanı bir kitap olarak okuyucuya ulaştırmak olduğunu romanımı bitirdiğimde fark ettim.

Uzun süreçte romanımın kahramanları bana benim içimden öyle çok seslendiler ki artık karşı koyamadan sizlere biran evvel ulaşmak istedim. Sonuçta okur severlerin eline geçmesini çok istediğim bu romanım umarım sizi benimle satırlarda buluşturacak. Umarım çok okuyanı olur, umarım okuyanların gönlüne dokunmuş olurum.”

Yazar Serpil Altay Çınar 1966 yılının Ağustosunda Kayseri Sümerbank Bez Fabrikasının memur lojmanlarında dünyaya gelen ve üç çocuklu bir memur ailesinin en küçük çocuğudur. Aslen de Kayseri'nin İncesu ilçesinden.

 

Sekiz yaşından beri Ankara'da ve aynı mahallede yaşamını sürdüren yazar Serpil Altay Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mesleğini uzun yıllar banka avukatı olarak icra eden Serpi Altay Çınar şimdi emekli bir yazar, evli ve iki çocuk annesi.

 

Çakmaklı’nın Kayıp Filmi  ‘Kâbe Yollarında’ Bulundu

Milli Sinema'nın öncülerinden Yücel Çakmaklı’nın ilk kez 1969’da yönetmen koltuğuna oturduğu kayıp filmi ‘Kâbe Yollarında’ bulundu. Cumhuriyet dönemi hac yolculukları üzerine koleksiyon yapan Fatih Ketancı’nın bir el ilanı üzerinden sürdüğü iz, onu filme götürdü. Ketancı, “Avrupa’da Yeşilçam filmleri pazarlayan bir firma filmi bir şekilde bulup kopyalamış. Fakat izleyene kadar kasetten emin olamıyorsunuz” dedi. Film, restore edilerek özel gösterim olarak sunulacak.

Akif Dizisi TRT Dijital Platformda

TRT’nin Dijital Platformunda izleyici ile buluşacak Akif Dizisi için geri sayım başladı. Kadrosunda birçok önemli ismi bulunduran dizi, Türk Milli Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alıyor.

Kadrosunda Fikret Kuşkan, Özge Borak, Ertan Saban, Erdem Akakçe, Adnan Biricik, Taha Baran, Gökçe Akyıldız, Şifanur Gül ve Sevgi Temel’in yer aldığı Akif dizisi izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Kirli Kedi Yapım tarafından çekimleri tamamlanan 13 bölümden oluşan mini dizi, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un 1913 ile 1924 arasındaki hayatını ekranlara taşıyacak.

Bir yandan ailesini bir arada tutmaya, bir yandan da memleketin gençlerine cesaret vermeye çalışan Ersoy'un yanı sıra dizide Tevfik Fikret, Recaizade Mahmut Ekrem, Süleyman Nazif, Abdülhak Hamid Tarhan, Enver Paşa, Talat Paşa, Halide Edip Adıvar ve Kara Kemal gibi dönemin önemli karakterleri de yer alıyor.

Podcast ve Sesli İçerik Paneli

Karma Türkiye, İstanbul Aydın Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi iş birliğiyle oluşturulan “Dünyanın Yeni Trend’i: “Podcast ve Sesli İçerik” paneli, öğrencilerin ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’nin ilk podcast, sesli içerik ve dijital radyo platformu Karma Türkiye, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrencilerle ve akademisyenlerle buluştu. Üniversitenin merkez kampüsünde gerçekleştirilen “Dünyanın Yeni Trend’i: Podcast ve Sesli İçerik” paneli; Karma Türkiye’de pod yayıncısı ve sesli içerik üreticisi de olan sunucu Aynur Ayaz yönetiminde gerçekleşti.

           

 

“Kardan Mürekkep” Londra’da “En İyi Belgesel” Ödülü Kazandı

 

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Prof. Dr. Halil Değertekin’in “Muhacirler” adlı kitabından uyarlanan, 1915’teki Rus ve Ermeni işgalinden kaçan ailelerin yaşadıkları zor günleri ve acıları anlatan, TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kardan Mürekkep” belgeseli, “London City Film  Festivali”nde “En İyi Uzun Metraj Belgesel” ödülünü kazandı.


Engelsiz Atölye Etkinliğine Ünlü İsimler Katıldı

 

Şile Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından her ay düzenlenmesi planlanan etkinliğin ilkine milli futbolcu Arda Turan, sinema oyuncusu Şafak Sezer katılarak çocukları ve aileleri sevindirdi. 

Etkinlikte konuşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; “Amasız, fakatsız her zaman özel bireylerimizin ve ailelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Özel gereksinimli çocuklarımızın sosyo-kültürel gelişimlerini desteklemek için tüm imkânlarımızla çalışacağız” dedi.