VF kat sol
VF kat sağ

18 Eylül 2020

Fişekhane diye bir fabrikamız vardı

Gökdelenlerin arasında kalmış İstanbulumuzda adeta cımbızla tarihi eser arıyoruz. Zeytinburnunda bir sergi var diye bir davet geldi. Neredeymiş bu sergi diye baktığımda "Fişekhane" diye okudum. Hemen İstanbul sever Nail kardeşimle keşfe çıktık. Hem sergiyi görelim hem de fişekhaneyi sizlere tanıtalım dedik. İşte fişekhane hakkında kısa bilgi .

FİŞEKHANENİN TARİHİ

Askeri alanda Osmanlı ordusunun kuvetlendirilmesi için yeni imalathaneler kuruluyordu. Tüfek ve toplara gerekli mühimmat imal edecek üretim atölyeleri kurulmaya başlandı.  Sultan III. Selim zamanında ahşap tapa imalatının yapıldığı  Kağıthanedeki Kırkağaç (Karaağaç) Fişekhanesi, değişen silah teknolojisine uyum sağlayarak 1840'lı yılların başında İngiltere'den uzmanlar ve makine-ekipman tedarikiyle  üretim sahasını genişletti. 1852 ve 1870'lerde yeniden modernize edilen işletme sırasıyla şeşhaneli ve iğneli tüfeklerin kurşunlarını üretirken 1872'den itibaren artık gelişmiş ülkelerin kullandığı metalik kapsüllü fişek imalatına başladı.

Ancak, genişleyen orduya ve hızlanan savaşlara daha fazla mühimmat gerekliydi ve Kağıthane Kırkağaç Fişekhanesi bu konuda yeterli gelmedi. İmparatorluğun sınâi merkezi konumundaki Zeytinburnu'nda modern bir fişekhanenin kurulması Sultan Abdülaziz zamanında hayata geçirildi (1873-1875) ve gerekli ekipman Avrupa'dan getirilerek metalik fişeklerin bir kısmının burada üretimi planlandı. Fişek imalatına münhasır binaların inşasıyla birlikte Tophane ve Tüfekhane'deki fişek üretim birimleri yeni yerine taşınarak boş kalan binalar başka birimlere tahsis edildi. Zeytinburnu Fişekhanesi, II. Abdülhamid döneminin sonlarına doğru yeniden yapılandırılarak Mauser fişeği imal eden bir yer haline geldi.

Kaynaklar: 

https://www.beyaztarih.com/osmanli-tarihi/xix--yuzyil-osmanli-silah-teknolojisi-ve-savunma-sanayii

https://www.fisekhane.com/tr/hakkimizda.html

 

fisekhane