20 Mart 2022

​Gazi Süleyman Paşa ve 1915 Çanakkale Köprüsü

Tarih 1352 Osmanlı Cihan devletinin kuruluşunun üzerinden sadece bir yarım asır geçmişti. Osmanlılar yarım asırda Çanakkale boğazına kadar olan bölgeyi fetheyledi. Orhan Gazi’nin büyük oğlu Gazi Süleyman Paşa komutasında Osmanlı Ordusu leventleri Çanakkale deryasının sahiline ulaştılar. Ecebey, Gazi İlbey, Evrenos Bey gibi ünlü kumandanlarla birlikte bir gece Lapseki Çardak sahilinden hazırlamış olduğu sallarla binlerce Osmanlı askeri Rumeli kıtasına geçtiler. Yani Avrupa’ya ayak bastılar. Gelibolu’da Çimpi kalesine geldiler. Halk tarlada idi. Büyük bir deprem oldu. Bu deprem Osmanlı askerinin işini iyice kolaylaştırdı.

Osmanlı askerleri Anadolu kıyılarından sallarla fevc fevc Gelibolu’ya geçip Rumeli kıtasında fetih hareketlerine başladılar. Osmanlı büyük depremle yerle yeksan olan bölgeyi tamir ederek yeniden imar etti. Gazi Süleyman Paşa Rumeli fatihi olmuştu artık. Türk Cihan hakimiyeti mefkuresi ile Gaza ve Cihat ederek Kızılelma’ya doğru ilerliyordu. Fetih yapılan yerler şenleniyor, Osmanlı medeniyeti ile tanışıyordu.

Osmanlı buraya kadim yerleşme politikasını uyguladı. Buradaki halkı Karesi illerine gönderdi. Karesi ilindeki konar göçer Türkmenleri de bölgeye nakletti. Böylelikle bölge Türk kültürü ile tanışacak ve İslamlaşacaktı. Fetihler devam etti. Fetih bir yeri açmaktı. Yani bir yeri İslam’a açmak. Osmanlı’da fethedilen yerlerde ulu camilerde hutbeye kılıçla çıkılır. Bu gelenek asırlardır Bolayır’da devam etmektedir.

Gazi Süleyman Paşa, fetih hareketlerine devam ederek Keşan, Malkara, Tekirdağ taraflarına fetih hareketlerine girişti. Gazi Süleyman Paşa ava meraklı idi.  Bir gün ava çıktı.  Burada atından düştü ve hak vaki oldu. Tarihler 1359 yılını gösterirken Gazi Süleyman Paşa burada ömrünü tamamladı. Onu Bolayır’da bulunan türbesinin bulunduğu yere defnettiler.

Türk geleneğine göre atı da yanında defnedildi. Gazi Süleyman Paşa’nın vefatı babası Orhan Gazi’yi kedere hüzne boğdu. Oğlundan 3 yıl sonra 1362 tarihinde hakka yürüdü. 1326’da Bursa fethinin muştuna bir muştu daha eklenmişti. O muştu da Bursa’yı fetheden Orhan Gazi’nin Nilüfer Hatun’dan bir oğlu daha olmuştu. Adını Murad koydular. Osmanlı hükümdarlarının ilk muradı. Birinci Murad (Hüdavendigar) idi. Babasından sonra varis olarak Osmanlı tahtına geçti.

Gençti atikti cengaverdi, dindar bir Müslümandı. Gaza ve Cihat meydanında Babasından ve Ağabeyi Gazi Süleyman Paşa’dan aldığı bu vazifeyi hakkını teslim ederek yaptı. Abisinin bıraktığı fetih yürüyüşüne koyuldu. Bu yürüyüş öyle uzun ve öylesine meşakkatli idi. Bu yürüyüşün sonunda Muradı Hüdavendigar’ın Kosova sahrasında şehadeti vuku bulacaktı.

Rumeli’nin büyük kısmı büyük hükümdar büyük komutan Sultan 1. Murat Han devrinde fetholundu. Balkanlar bu dönemde İslam’la tanışıp haşır neşir oldu. Balkan şehirleri bir Anadolu şehirleri gibi bir kimliğe büründü...

 

 

 

Gazi Süleyman Paşa’nın Rumeli’ye geçişinden tam 563 sene sonra bu topraklar yine tarihi bir olaya şahitlik edecekti. 1

915 Martının Rumi takvime göre 5’inde Miladi Takvime göre 18.inde tarihin gördüğü en büyük birleşik düşman donanması Çanakkale önlerinde görüldü. Asırlar önce bu topraklara gelenlerin burayı Türk yurdu yapanların torunları burada yoğun ateş kusan devasa donanmalara ölüm kusan devasa güller sağanağına karşı imanla mücehhez göğüslerini siper ederek Çanakkale Geçilmez mührünü altın harflerle kazıdılar.

Yenilmez Armada denilen kibirli mağrur düşmanı Çanakkale’den geçirmediler.  Düşman inatçı idi. Yüzyılların öfkesi ile bu yurdu işgal etmek için. Onun karşısında Mehmetçik daha inatçı idi. Ben burada canımı vereceğim ama şehadete koşacağım diyen ismini Peygamberinden alan Kahraman Mehmetçik burayı geçirtmem dedi. Mukaddesatımı namusumu düşmana kirletmem diyordu.  25 Nisan’dan sonra 8,5 ay kara savaşı sürdü. 8,5 ay karada olmak üzere 14 ay süren Çanakkale Cephesinde Mehmetçik büyük bir zafer kazandı.

Çanakkale Geçilmez Geçilmez Geçilmez...

Çanakkale zaferinin üzerinden 107 yıl geçti. Her yıl bu büyük zafer şehitlerimizin adına yaraşır şekilde görkemli törenlerle kutlanmakta. Şehitlerimiz rahmetle yad edilmekte. Tarihe şahitlik eden bu topraklara güzel bir gerdanlık yakışırdı. Atalarının sallarla geçtiği bu su yoluna bir köprü ne güzel yakışırdı. Zaferin 102. yılında bu büyük şaheserin temeli Ecdadın Rumeli’ye geçtiği fetheylediği Lapseki’de temeli atıldı.

Bu şaheser büyük bir emek ve özveriyle inşa edildi. Bu şaheserin açılışı yine 18 Mart zaferine yakışırdı.  Bu büyük şaheser birkaç gün sonra açılacak. Bu şaheserin adı mı?  1915 Çanakkale Köprüsü. Milletimiz 1915 Çanakkale Köprüsüyle Ecdat yadigarı Çanakkale’de bir kıyıdan diğer kıyıya birkaç dakikada geçebilecek. Tarihten ilham alanlar geleceği inşa ederler ve ediyorlar. Bu bağlamda başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımında emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun diyoruz ve teşekkür ediyoruz.