29 Mart 2024

​Gazze halkı son gelişmeleri nasıl yorumluyor? Çok dikkat çekici veriler

Gazze’de HAMAS’a destek ne durumda? 7 Ekim hakkında Gazzeliler ne düşünüyor? Savaşı kazanacaklarına inanıyorlar mı? İki devletli çözüm planına bakışları ne? Bugün seçim olsa İsmail Heniye ve Mahmut Abbas ne kadar oy alır? Mahmut Abbas’ın sahadaki karşılığı ne?  Gazzeliler hangi ülkelerden memnun?

Filistin Hristiyan Anket Araştırmaları Merkezi tarafından 5 Mart 2024 tarihinde yapılan bir kamuoyu yoklamasının sonuçları ilginç detayları içerisinde barındırıyor. Filistinlilerin mevcut durum hakkındaki görüşleri ve tercihleri hepimiz tarafından merak ediliyordu. Filistin Diplomasi Merkezi tarafından gönderilen ve Filistin Hristiyan Anket Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan anket bu noktada oldukça fikir verici sonuçlar içeriyor. Aldığım notları aktarıyorum.

 

1. Anket Kapsamı:

 

Anket 5 Mart'ta Batı Şeria, Deir Balah ve Refah'taki insanlara ve yerinden edilmiş Filistinlilere yönelik yapıldı. 

 

2. Gazze Şeridinde son durum:

 

Gazze'lilerin %44'ü 1-2 günlük yiyeceğe sahip, %55'i ise yiyecekleri olmadığını belirtiyor.

%19'u suya erişimi olduğunu, %77'si ise su sıkıntısı çektiğini ifade ediyor.

 

3. Batı Şeria ne durumda?

 

Batı Şeria'lıların sadece %11'i kendilerini güvende hissediyor, %89'u ise güvende hissetmiyor.

 

4. Hamas ve 7 Ekim:

 

Ankete katılanların %71'i Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıyı başlatma kararından memnun.

Hamas'ın saldırıda vahşet ve suç işlemediğini düşünenlerin oranı son ankete göre %91'e yükselmiş.

 

5. Savaşın Etkileri:

 

Ankete katılanların %78'i savaşın Filistin davasına uluslararası ilgiyi artırdığına inanıyor.

%64'ü Hamas'ın savaşı kazanacağına, %60'ı savaştan sonra Hamas'ın Gazze'yi yöneteceğine inanıyor. Nüfusun sadece %9'u Filistin yönetiminin Gazze Şeridi'ne geri dönme ihtimalinin olduğunu düşünüyor.

 

6. Tercihler:

 

Halkın %60'ı Hamas'ın Gazze Şeridi'ni yönetmesini tercih ediyor. %13'ü Mahmut Abbassız Filistin Yönetimi'ni, %11'i ise Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'ni tercih ediyor. Halkın %70'i Filistin güvenlik güçlerine yardım için bile olsa Arap güçlerinin Gazze'deki varlığını kabul etmiyor. Halkın %73'ü ABD-Arap Filistin Yönetimi'nde reform, müzakerelere dönüş ve iki devletli çözüm planını reddediyor.

 

7. Mısır ve Yerinden Edilenler:

 

Halkın %70'i Refah'a bir saldırı olursa yerinden edilenlerin Mısır'a gitmeyeceğine ve Mısır'ın güvenli bir yer olmadığına inanıyor. Aynı oran Mısır ordusunun yerinden edilenleri öldüreceğine inanıyor.

 

8. Memnuniyet:

 

Ankete katılanların %70'i Hamas'tan, %61'i Yahya Sinvar'dan memnun. Sadece %14'ü Abbas'tan, %27'si Fetih'ten memnun.

 

9. Abbas ve Filistin Yönetimi:

 

Ankete katılanların %84'ü Mahmud Abbas'ın istifasını istiyor. %65'i Filistin Yönetimi'nin Filistin halkı için bir yük haline geldiğine inanıyor.

 

10. Olası Seçimler:

 

İsmail Haniye ve Mahmud Abbas Cumhurbaşkanlığı için yarışırsa, Haniye %70, Abbas ise %22 oy alacağı öngörülüyor. Milletvekilliği seçimleri yapılsa Hamas %47, El Fetih ise sadece %22 oy alacağı tahmin ediliyor.

 

11. Bölgesel Memnuniyet:

 

Halkın %83'ü Yemen'den, %56'sı Katar'dan, %48'i Hizbullah'tan, % 12'si Mısır'dan memnun.

 

 

Sonuç

 

Filistin Hristiyan Anket Araştırmaları Merkezi tarafından 5 Mart 2024 tarihinde yapılan bu anket sonuçları, Filistinlilerin siyasi ve insani açıdan oldukça zor bir durumda olduğunu göstermektedir. Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin büyük bir kısmı gıda ve su sıkıntısı çekmekte ve kendilerini güvende hissetmemektedir. Batı Şeria'daki Filistinlilerin durumu da Gazze'den çok farklı değildir.

 

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırıya ilişkin halk desteği yüksektir. Ankete katılanların büyük bir kısmı Hamas'ın savaştan sonra Gazze'yi yönetmesini tercih etmektedir. Filistin Yönetimi'ne olan güven ise oldukça düşüktür. Halkın büyük kısmı Mahmud Abbas'ın istifasını istemekte ve Filistin Yönetimi'nin Filistin halkı için bir yük haline geldiğine inanmaktadır.

 

Anket sonuçları, Filistin sorununun çözümü için iki devletli çözüm planının Filistinliler tarafından desteklenmediğini göstermektedir. Halkın büyük kısmı ABD-Arap Filistin Yönetimi'nde reform, müzakerelere dönüş ve iki devletli çözüm planını reddetmektedir.

 

Bu çalışmanın bulguları, Filistin sorununun çözümü için yeni bir yaklaşımın gerekli olduğunu göstermektedir. Uluslararası toplum ve Türkiye, Filistinlilerin görüşlerini ve tercihlerini dikkate alarak adil ve kalıcı bir çözüm için çalışmalıdır.