29 Nisan 2022

GEBZE KİTAP AÇIYOR- GÜÇ KALEMİN İÇİNDEDİR.

Gebze, İstanbul’un Anadolu’ya, Anadolu’nun İstanbul’a açılan kapısı. İstanbul’un fethinden yaklaşık bir asır önce Osmanlı’lar tarafından fethedilen önemli bir merkez. Osmanlı Tarihinde İstanbul’dan yola çıkan gerek hac kafilelerinin ve gerekse doğuya sefere giden orduların ilk büyük mola yeri. Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğu seferlerine çıktığında dinlendiği ve hayata gözlerini yumduğu, Osmanlı’nın ünlü akıncılarından Malkoçoğlu Mehmet Bey’in türbesinin bulunduğu, Kartacalı komutan Hannibal’in mezarının olduğu, Osmanlı Hükümdarı Yavuz Sultan Selim Han’ın damadı Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Gebze’nin önemli simgelerinden abidevi bir şaheser olan Mustafa Paşa Külliyesinin yer aldığı, kadim tarih, kültür ve ticaret şehridir Gebze. Ülkemizin bilimine önemli katkılar sunan Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesinden biri Gebze Teknik Üniversitesiyle, Bilişim Vadisiyle, Tübitak Mam ile aynı zamanda bilimsel faaliyetlerin önemli bir merkezidir.

Türkiye’de bulunan sanayii tesislerinin yüzde 10’nu bu şehirde. Bundan dolayı büyük bir nüfus potansiyeline sahip. 400 bin merkez nüfuslu bir ilçe, bölgesiyle birlikte 850 bin nüfusa sahip olan günlük hareketli nüfusun 1 milyonu geçtiği bir şehirdir. Gebze, 90 bini geçkin bir öğrenci nüfusunu da barındırır. Çalışan, üreten ülke ekonomisine büyük katkı sunan bu şehirde son dönemde kültürel faaliyetlere de büyük bir önem verilmeye başlandı. Gebze Belediyesi hizmet binalarında mevcut olan konferans salonları ülkemizin yetiştirdiği önemli yazar, fikir adamı, sanatçıları ağırlayarak adeta sanayi ile anılan bu şehrin aynı zamanda bir kültür şehri olarak anılması için de birçok program icra edilmekte.

Bu yıl Gebze’de bir ilk gerçekleştirildi. Gebze Kitap Fuarı. 16 Nisan’da Gebze protokolünün ve vatandaşlarımızın büyük teveccüh ve katılımıyla, görkemli bir törenle Gebze kitap fuarı kitapseverlere kapılarını açtı. ‘’Güç Kalemin İçindedir’’ ve ‘’Gebze Kitap Açıyor’’ mottosu ile 100’ü aşkın yayınevi, yüzbinlerce kitap, 120 yazarın katılım gösterdiği Gebze Kitap fuarı Ülkemizin yetiştirdiği önemli değerlerden yazar, şair, fikir ve gönül insanı gerek konferans ve söyleşilerle ve gerek imza etkinlikleriyle kitap fuarına büyük bir anlam kattılar. Vermiş oldukları söyleşilerle, konferanslarla, okunan şiirlerle, naatlarla Gebzeli vatandaşların haz dolu akşamlar yaşamalarına vesile oldular. Bununla birlikte Gebze bölgesinde çeşitli alanlarda kaleme aldıkları eserler ile 101 yerel yazar kitap fuarında eserlerini okuyucularıyla buluşturma imkânı buldu. Kitap fuarında Bizim Yazarlarımız isimli standında her gün, her saat gelen ziyaretçilere eserlerini imzalayıp takdim ettiler.

Vatandaşlarımız Gebze kitap fuarına yoğun ilgi gösterdi. Gebze Kitap fuarı 150 binden fazla kitapseverin istifadesine sunuldu. İlme, irfana, okumaya ve bilgiye değer verenler, kitap dostları yediden yetmişe kitap fuarında buluştu.

Gebze’mizi kitap fuarıyla buluşturan, kültür ve medeniyet noktasında vatandaşlarımıza büyük katkılar sunan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’e, kitap fuarının mimarı Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Carullah Recai Er Bey ve ekibine, bu güzel projede görev alan tüm belediye personeline, kitap fuarını şenlendiren 120 yazarımıza ve fuara büyük teveccüh gösteren kitapseverlere teşekkürü bir borç bilirim. İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı Gebze’den selamlarla…