28 Eylül 2019

Geçmişten Geleceğe Köprü Kurmak…

Tarihi nasıl okumalıyız? Olup bitenlere bakarak belli dersler çıkarabiliriz elbette. Ancak bu yetmez. Zira tarihi olayların günümüze ve geleceğe yansımaları da vardır ve olmalıdır. Kısaca, geçmişten geleceğe köprü kurmak diyebiliriz buna.

 İşte bu konularda çok önemli çalışmalar yapan bir vakıftan söz etmek istiyorum. Siyer Vakfı… Siyer konusunda çok önemli ilmi çalışmalar yapıyor bu vakıf. Ama son derece güncel bir konu olan sinema ve medyayı da ihmal etmiyor. Bu alanlara meraklı gençler için özel çalışmalar yürüyor. Bu amaçla “Hassan Bin Sabit Sinema Akademi”ni kuran vakıf, aynı zamanda her yıl “Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması” gibi çok önemli bir etkinlik düzenliyor.

 Siyer Vakfı, “Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması”na paralel olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın katkılarıyla yürüttüğü Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi projesinin 5. Dönemini tamamladı.

 Sinema alanına ilgi ve eğilimi olan kişilere yönelik olarak başlatılan akademi,  akademiye kabul edilen öğrencilere, çok yönlü eğitim programları sunuldu ve aynı zamanda uygulama imkanları sağlandı.

 Şubat ayında eğitime başlayan akademi, toplamda 8 ay sürdü. Teorik ve pratik olarak toplamda 200 saat eğitim alan öğrenciler, bu süre içerisinde oluşturulan 2 farklı kademede 46 öğrenci farklı görevler üstlenerek kısa film çekme imkânına sahip oldular.

 Yeşim Tonbaz Güler, Abdulhamid Güler, Fatih Özcan, Fatih Yaşar, Erol Zurnacı gibi önemli isimler tarafından eğitim verildi. Ayrıca 6 adet atölye-fikir üretme toplantısı ile sinema dünyasından yönetmen, senarist ve yapımcılardan Nazif Tunç, İhsan Kabil, Kubilay Erkan Yazıcı, Elif Eda Karagöz, Suat Köçer, Mahmut Fazıl Coşkun, Ayşe Karaköse, Bekir-Büşra Bülbül gibi ustalar öğrencilerle bir araya geldi.

 Geçtiğimiz hafta Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış programında, öğrenciler tarafından çekilen 6 kısa filmin gösterimi yapıldı.  Programda ayrıca, eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikaları verildi.

 Programda bir konuşma yapan Siyer Vakfı kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, “Geçmişi kutsamak için değil, geleceği inşa etmek için tarih okumalıyız.” dedi. Asr-ı Saadetten örnekler veren Yıldırım, “Adetler değişmez ama aletler değişebilir” demek suretiyle de gençlere doğru istikametin ne olması gerektiğini tarif etmiş oldu.

 Programa katılan ünlü oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu da sinemaya, sanata ve insana  yapılan yatırımın önemi belirterek işadamlarının bu alanlara daha çok önem vermeleri gerektiğini hatırlattı.

 Ülkemizin ve İslam dünyasının içinde yaşadığı tüm zorluklara rağmen, gençlere ümit ve aksiyon aşılayan bu tür etkinlikleri düzenlemek son derece önemlidir. Bu çalışmalarda emeği geçen herkesi tebrik ediyor ve benzer faaliyetlerin çoğalmasını temenni ediyorum.

 “Biz insanı, en güzel şekilde yarattık” ve “Allah, her şeyi güzel yaratmıştır” gibi

ayetler bize çok önemli mesajlar veriyor. “Allah güzeldir, güzeli sever” şeklindeki Hadis-i Şerif de güzelliğin ve sanatın önemine dikkatimizi çekmektedir. Prof. Dr. Turan Koç'un ifadesiyle söylersek, “Dinin Dili Sanattır”.