07 Ekim 2019

Geleceğin popüler meslekleri

 

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte pek çok alanda olduğu gibi mesleki alanda da değişimler yaşanıyor. Bazı meslekler artık kullanılmasa da teknoloji ile birlikte hayatımıza yeni meslek grupları girmektedir. Buna paralel olarak yakın gelecekte bazı meslekler hem para kazandırması hem de teknoloji ile alakaları bakımından geleceğin meslekleri olarak değerlendirilmektedir. Bu yazımda  bunlardan bazılarına değinmek istedim.

  1. Drone Pilotluğu. Yurt dışında Amazon.com gibi büyük siteler siparişleri drone ile gönderme denemeleri yapıyorlar. Kargo taşımacılığı gelecek dönemlerde hızlı ve düşük maliyetli olması bakımında bu şekilde yönlenmektedir. Film ve reklam çekimlerinde de artık helikopter yerine dronelar kullanılıyor. Ayrıca su içinde gidebilen droneların da imal edilmesiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına büyük destek olmaktadır. Şehir içinde kişiye özel hava ulaşım aracı olarak ta kullanılacağını unutmayalım tabi.
  2. 3D Yazıcı Uzmanlığı . Artık 3D yazıcıların sayesinde bir ürün üretmek veya tasarlamak çok kolaylaştı. Hem zamandan tasarruf etmek açısından hem de maliyet açısından çok avantajlı hale geldi. Genellikle sağlık ve tekstil alanında popüler olacak gibi gözükse de bir çok alanda etkisini gösterecektir.
  3. Veri Okuma Uzmanlığı. İnternetin hayatımıza girmesiyle birlikte herşey dijitalleşmeye doğru yöneldi. Sosyal hayatımızdaki ilgi alanlarımızdan, kan tahlillerimize kadar herşey internette bir yerlerde kayıt altına alınıyor. Hal böyle olunca bazı firmalar ve devlet kurumları Big Data'yı kullanmaya başladır. Pazarlama sektörü insanların ilgi alanlarına göre reklam göstermeye başladılar. Sağlık sektörü yapılan araştırmaları ve çalışmaları analiz ederek daha iyi sonuçlar çıkaran tedavilere karar vermektedirler. Diğer sektörlerde de veri okumak çok önemli bir hale gelecektir. Hatta gelecekte ilgili sektörde veri okumadan hiç bir projeye başlanmayacaktır.
  4. Dijital Medya Uzmanlığı. Televizyonu saymazsak son yıllarda hayatımıza girmiş olsa da gelecekte de çok önemli bir meslek dalı olarak karşımıza çıkacaktır. Çünkü veri okuma sayesinde doğru hedef kitleye ulaşılır. Bu konuyu ileride ayrı bir başlık olarak yazacağım için burada daha değinmek istemiyorum.
  5. E-ticaret ve E-ihracat Uzmanlığı. Dünya bu ticaret şeklini daha önceleri yakalamışken, maalesef biz yeni yeni yakalıyoruz. Ama iyi bir tarafımız var ki o da her yıl yüzde 30 büyüdüğümüz. Sadece E-ticaret değil E-ihracat uzmanlığı da çok önemli . Bazı üniversitelerimizde ders olarak okutulmaya başlandı bile. Ayrıca devletimizde E-ihracatı önemli ölçüde destekliyor ve teşvik ediyor. Ülkemizin kalkınması açısından E-ihracat yapmamız şart.
  6. Yapay Zeka Mühendisliği. Bu günlerde en çok konuşulan meslek dalı. Yapay zekaya sahip bir bilgisayar yada bir makine, bir çok veriyi değerlendirip, olası en doğru kararı verme kabiliyetine sahiptir. Gelişen olaylara karşı tüm istatistik bilgilerini kullanarak bağımız bir karar verir. Yapay zeka çok uzun bir konu. Kısaca bu şekilde bahsetmiş olalım.
  7. İnovasyon Uzmanlığı. Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte en çok sorulan sorulardan biri de "acaba insanlar işsiz kalacak mı ? " Bence bu kadar kolay değil. Neticede tüm bunları programlayacak insanlara ihtiyaç var. Hepsinden de öte makineler ne kadar gelişirlerse gelişsinler asla "duygusal zekaları" olmayacak. İnovatif Fikir üretme konusunda duygusal zekaya her zaman muhtacız. Ticaret yapanlar bilir; Hiç bir ürün uzun zaman aynı satış hacminde kalmaz, zaman ilerledikçe ilgi azalır. Bu sebeple her zaman katma değeri olan, kullanıcılara daha fazla fayda sağlayan ürünler üretmek gerekir.
  8. Dijital Para Danışmanlığı. Bazı ülkelerde dijital para kullanılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının da dijital para çalışması olduğunu biliyoruz. Dünyada kabul görmüş başlıca dijital paralar bulunmaktadır. Tabi ki değerleri birbirinden farklı. Yatırım amaçlı düşünürsek birbirleri arasındaki alım satımlarda kar etmek için bir danışmana ihtiyaç duyulacağı kesin.
  9. Melek Yatırımcı Danışmanlığı. Günümüzde Üniversitelerin ve Bazı Kurumların desteği ile yeni girişimciler için Kuluçka Merkezleri kuruldu. Son yıllarda içlerinden başarılı startuplar da çıkmaktadır. Bu yeni girimcilerin en çok ihtiyacı olan şey, projelerine ortak olacak melek yatırımcı bulmak. Girişimciler bir takım hazırlık evresinden sonra yatırımcıların karşısına çıkar ve projelerini anlatırlar. Melek yatırımcılar da onlarca bazen yüzlerce girişimcinin başvurusu ile karşılaşır. Şimdilik bu elemeleri kuluçka merkezlerindeki uzmanlar yapıyorlar ama ileride bu girişimlerin daha da fazlalaşması ile yatırımcıların bir danışmana ihtiyacı olacağı aşikar.
  10. Yazılım Mühendisliği. Günümüzde oldukça ihtiyaç duyduğumuz Yazılım Mühendisliği, tüm bu bilgilerin bilgisayarlara, makinelere aktarımı için gelecekte de en geçerli meslekler arasında üst sıralarda yer alacaktır.

En çok merak edilen konular arasında olan Geleceğin Popüler Mesleklerinden bir kaçını yazdım. Yakın gelecekte keyifli ve sıra dışı bir meslek edinmek isterseniz bunları değerlendirin derim.

Sevgiyle kalın...