09 Ekim 2022

Göçebe Oyunları Büyük İlgi Çekti

WhatsApp Image 2022-10-08 at 16.11.47.jpeg

Bundan önce ilk üçü Kırgızistan da, dördüncüsü "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla Bursa’da İznik Gölü’nün kıyısında düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları büyük ilgi gördü.

İlk kez yapılan organizasyona 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu katıldı. Spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinlikler de büyük ilgi gördü.

Oyunlar için hazırlanan alanda, el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları ile uygulamalı atölyelerde vatandaşlar, kültür ve sanat alanında farklı deneyimler kazandı.

Gastronomi bölümünde evrensel tatları tadan katılımcılar, İznik Köylü Pazarı'ndan alışveriş yaparak katkı verdiler.

Binicilik, okçuluk, geleneksel çocuk oyunları, çocuk obası sanat atölyeleri, izcilik ve hippoterapi (Atlı terapi) alanlarında özellikle çocuklar, eğlenceli anlar yaşayarak dolu dolu zaman geçirdiler.

Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibi "Türk Yıldızları" da katılımcılara heyecan dolu bir gösteri sundu.

Dünya Göçebe Oyunları'yla dünyanın kültürel ve tarihi mirasının korunmasına destek verildi.

Amacı; atlı oyunlardan ulusal güreşlere, okçuluktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan sahne sanatlarına, çocuk oyun alanlarından etno pazara kadar farklı etkinliklerin yapıldığı 4. Dünya Göçebe Oyunları, dünyanın dört bir yanından halkların kültürel ve tarihi mirasını korumayı, kültürler arası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi hedeflemek olan bu güzel etkinlik büyük takdir gördü.

Şehir Tiyatrosu 109 Yaşında

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu yıl 109’uncu yaşını kutluyor. Geride kalan 108 yıllık köklü tarihe yeni bir halkanın ekleneceği sezonun teması ise “İstanbul Klasiklerle Buluşuyor” olarak belirlendi.

 

Yeni tiyatro sezonunda tiyatroseverleri Shakespeare’den Arthur Miller’a, İbsen’den Haldun Taner’e klasik yazarların eserlerinin ağırlıkta olduğu zengin bir repertuvar bekliyor. 

Yerli ve yabancı klasikleri seyircimizle buluştururken, yeni yazarlar ve oyunları da repertuvarımıza dahil ediyoruz. İstanbul Şehir Tiyatroları’nın bugüne kadarki repertuvarına baktığımızda, bugün klasikleşmiş birçok yazarın ilk oyunlarının Şehir Tiyatrosu’nda seyirciyle buluştuğunu görürüz. Bugün de bu misyonumuzu titizlikle sürdürüyoruz. Bir anlamda geleceğin klasikleşecek eserlerine yer vermek istiyoruz. Türk ve Dünya edebiyatının klasikleri, yeni sezonda İstanbul Şehir Tiyatroları sahnelerinde seyircimizle buluşacak.

Zamanda Bir Gezinti

Fatih Belediyesi “Zaman” ve “Saat” kavramlarını anlatan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Saatten Kastımız bizzat zamandır” mottosuyla hazırlanan sergide Mustafa Albayrak, İskender Giray, İsmet Doğan, Bünyamin Kara, Kerem Kurtuluş'un zaman ve saat temalı eserleri; Naim Arnas, Hayrettin Akpınar, Ömer Seyfi Aktülün, Bekir Cantemir, Alper Kanca, Hilmi Şenalp ve Cezeri Müzesi kolleksiyonlarından 11. yüzyıldan günümüze değişik saat örnekleri yer alıyor.

Osman Özsoy’un küratörlüğünde hazırlanan ‘Her Şeyin Bir Zamanı var Sergisi’  yılsonuna kadar (31 Aralık 2022) Fatih Belediyesi Nusret Çolpan Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

Eyüpsultan’da Çocuk Kitapları Fuarı İlgi Gördü

Eyüpsultan Belediyesi tarafından çocukları kitap okumaya teşvik edecek ve eğitimlerine büyük katkı sağlayacak Eyüpsultan 2. Çocuk Kitapları Fuarı düzenlendi.

Fuar bu yıl, Haziran ayında geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu vefat eden yazar ve şair Mevlana İdris anısına açıldı.

İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve büyük ilgi gören fuarın ikincisi de güzel geçti. Belediye çocuklara 30 tl tutarında verdiği çeklerle sürpriz yaptı. Çeki eline alan her çocuk büyük sevinç yaşadı ve coşkuyla stantlar arasında kitaplara bakmaya başladı.

Dergi Günleri 183 Etkinlik Gerçekleştirildi

Dünya Dergiler Birliğince bu yıl Mevlana İdris Zengin anısına gerçekleştirilen "13. Uluslararası Dergi Günleri", edebiyatseverlerle buluştu.

Sirkeci Garı'nda kapılarını açan fuara fanzin ve online dergilerle gençlik, okul, kurum ve kuruluşların kültürel yayın yapan dergilerinin de yer alacağı çok sayıda yayın katıldı. Fuarda 183 etkinlik gerçekleştirildi.

ISKA, Film Festival’de Görücüye Çıktı

Milli takımın ve Beşiktaş’ın eski kalecisi Fevzi Tuncay’ın hikâyesini konu alan iddialı belgesel film ISKA, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Film bölümünde yarıştı.

Fevzi Tuncay’ın 16 yaşında Beşiktaş’ta başlayan kariyerini konu alan belgeselin yönetmenliğini Mert Erez, yapımcılığını ise Ahmet Küçükkayalı ve Gökçe Kaan Demirkıran yapıyor. ISKA Belgeseli, Beşiktaş – Galatasaray'ın şampiyonluk mücadelesi verdiği 1999-2000 Sezonunda, maç esnasında bir geri pasında 20 yaşındaki genç Beşiktaş kalecisi Fevzi Tuncay’ın saha zeminindeki bozukluktan dolayı topu ıska geçmesi anına ve sonrasına odaklanıyor.

 O dönemin büyük yeteneği Fevzi Tuncay’ın kariyerine ve bir döneme damga vurmuş bu olayı konu alan ISKA Belgeseli, Fevzi Tuncay’ın o anki duygularına ve şimdiki hayatına ışık tutuyor.

 ISKA belgeselinde Mehmet Özdilek, Ayhan Akman, Sead Halilagiç, Feyyaz Uçar, Ahmet Akcan gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda değerli gazeteci yer alıyor.

WhatsApp Image 2022-10-08 at 16.11.48.jpeg

Mısır Apartmanı’nda Mehmet Akif Söyleşileri

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali boyunca milli şair Mehmet Akif Ersoy, Mısır Apartmanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nde anılacak. Milli şair için birbirinden değerli isimlerin katılımıyla 23 sohbet etkinliği yapılacak. Sohbetlerde milli şairimiz tüm boyutlarıyla ele alınacak. Sohbetlerin ilk haftası gerçekleştirildi. Kültür Yolu Etkinliği boyunca konuşmalar devam edecek.