VF kat sol
VF kat sağ

06 Aralık 2017

Grip aşılarının etkisiz olacağı açıklandı

Geçen sene Avustralya' da grip aşısının H3N2 türü virüse karşı etkinliğinin sadece yüzde 10 olduğu yani pratik olarak gripten korumadığı ortaya çıktı (1).

Aynı durumun Amerika ve Kuzey Küre için de geçerli olması kuvvetle muhtemeldir çünkü buralarda yapılmış olan aşıların muhtevası Avustralya' da uygulananlarla tıpa tıp aynıdır.

Grip aşıları hep etkisiz bulunuyor

Grip aşıların beklenen koruyuculuğun elde edilebilmesi için aşıdaki virüslerle hastalık yapan virüsün birebir aynı olması gerekiyor.

2014-2015 sezonunda salgın yapan H3N2 virüsü ile aşıdaki H3N2 virüsü birbirine benzemediği için yani virüs mutasyona uğradığı için aşının etkinliği sadece yüzde 13 olmuştu.

Ne var ki aşıdaki virüsle hastalık yapan virüsün benzer olması da fazla işe yaramıyor.

Bu uyumun mükemmel olduğu dönemlerde bile etkinlik yüzde 40-60 arasında bulunuyor.

2016-2017 sezonunda aşıdaki virüsle hastalık yapan virüs antijenik olarak benzer yapıda olmalarına rağmen aşının genel koruyuculuğu yüzde 42 ve H3N2' ye karşı koruyuculuğu da yüzde 34 olarak belirlenmişti.

Oysa grip aşılarından beklenen faydanın ağlanabilmesi için koruyuculuğunun yüzde 90' dan fazla olması icap ediyor:

Bu başarısızlığın daha önce grip virüsüne maruz kalmak, her sene aşı olmak, ileri yaş, altta yatan hastalığın ağırlığı gibi birçok sebebi olabilir.

Bunlara bir yeni sebep daha eklendi.

Bu da virüslerin yumurtada üretilirken üreyebilmeleri için mutasyona uğramalarıdır (2).

H3N2 türü virüslerin sebep olduğu grip en ağır grip formudur ve hastaneye yatış ve ölümlerden büyük ölçüde bu tip sorumludur!

Bu araştırmayı sizlere daha önce sunmuş ve grip aşılarının bu sene de bir işe yaramayacağını bildirmiştim (3).

Bu araştırma ne gösteriyor?

Aşı için üretilen grip virüslerinin yumurtada mutasyona uğruyor olmasının tespit edilmesi çok önemli.

Gel gelelim,  bunun grip aşılarının kullanıma girdiği neredeyse 60 seneden sonra anlaşılması bana hiç de mantıklı gelmedi.

Yumurtadaki üretimde mutasyon geliştiği muhtemelen biliniyor ama saklanıyordu.

Tıpkı trans yağların kalp krizi ve felçlerin esas sebebi olduğunun, sigaranın kanser yaptığının saklanmış olması gibi.

Bu, senelerce burundan yapılan grip aşılarının iğne şeklindeki aşıdan daha etkili olduğunun iddia edilmesi ama sonra bunun tamamen etkisiz olduğunun ilan edilmesi gibi büyük bir rezalettir (4).

Gelelim neticeye

Dünya tıbbının sözlerini emir kabul ettiği CDC ve ACİP gibi kurumların tamamen ticari bir mantıkla hazırlanan grip aşıları tavsiye etmeleri bilimle de ahlȃkla da bağdaşmıyor.

Yüzde 10 koruma bile hiç koruma olmamasından daha iyidir” yanlışında ısrar edildiği sürece de endüstri tabii ki daha etkili grip aşıları geliştirmeyi düşünmez.

Oysa grip virüsleri ağır mutasyona uğradığında bile koruyuculuğu olan ve üstelik de bu senelerce süren grip aşıları üretmek mümkündür.

Bu konuda çalışmalar da vardır ama bunlar endüstriden de hükümetlerden de destek görmemektedir.

Her sene yüz milyonlarca doz aşı satmak varken gribi bitirecek bir aşı endüstrinin elbette işine gelmez.

CDC ve ACIP keşke “Grip aşıları etkisizdir” diyen Türk doktorlara kulak verse!

Kaynaklar:
1- http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1714916?query=TOC
http://www.pnas.org/content/114/47/12578.abstract
http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/10/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-mevsimi-baslamadan-grip-asilarinin-etkili-olamayacaklari-aciklandi/
http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/07/07/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-koruyucu-olmadigi-aciklandi/