Haftada bir gün oruç tutun

Bilim dünyası orucun faziletini yeni anlamaya başlıyor.

Obezite ve diyabetin salgın bir hastalık gibi artışında metabolizma ve diyabet uzmanlarının günde 3 ana 3 ara öğün tavsiyelerinin de önemli rolü var.

Oysa sağlıklı olmak için günde iki defa beslenmek gerekiyor.

Biz Müslümanlar daha sağlıklı olalım diye değil elbette Allah'ın emri olduğu için onun rızası için oruç tutuyoruz ama şimdi bilim dünyasının da araştırmalarla ortaya koyduğu gibi oruç tutmanın diyabetten kansere kadar birçok hastalığı önlediği anlaşılıyor.

Batılılar buna “inermittent fasting” yani aralıklı açlık adını veriyorlar.

Bu haberde de okuyacağınız gibi Oxford Üniversitesi Genetik Profesörü Frances Ashcroft, diyabetin önlenmesi için ilaç değil “haftada bir gün oruç tutulmasını” tavsiye ediyor.

Ben de ısrarla, bıkmadan usanmadan sağlıklı yaşamanın ancak adam gibi beslenmekle mümkün olacağını, bunun için ne doktora hastaneye ne de ilaç ve aşıya gerek olmadığını anlatmaya çalışıyorum.

Bugün siteme koyduğum iki haber de bunun delilleri.

Bunların birinde her gün biraz meyve tüketmenin kalp krizi ve ve felç riskini üçte bir oranında azaltan çalışma bildiriliyor.

Bu araştırmaya göre meyve yemek kolesterol hapı (statin) almak kadar etkili.

Üstelik meyve yemenin hem statinler gibi diyabet, hafıza kaybı, iktidarsızlık, katarakt, böbrek ve karaciğer hasarı gibi yan etkileri yok hem de vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin, mineral ve antioksidanı da almış oluyorsunuz.

Diğer haberde ise kahvenin kalın bağırsak riskini azalttığı açıklanıyor.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak için “adam gibi yaşamak” yeterli, gerisi Allah'ın takdiri.

Özel hastanelerin reklamlarına kanmayın, taramalara girerek çekap yaptırarak hastalık aramanızın size bir faydası olmayacağını hatta bunların hayatınızı karartabileceğini unutmayın.

***

BBC'nin haberini okuyun:

Dünya Sağlık Örgütü, diyabet alarmı verdi.

Dünyada her 11 kişiden birini etkileyen hastalık, Avrupa ülkeleri arasında en hızlı artışı Türkiye'de gösteriyor.

Diyabetle mücadelede, hayat tarzını değiştirmek kilit önemde.

Aşırı kilo ve hareketsiz bir yaşam, Tip 2 diyabetin önünü açan ana unsur olarak görülüyor.

Oxford Üniversitesi Genetik Profesörü Frances Ashcroft, kilo sorununu kontrol etmek için aralıklı olarak oruç tutma alışkanlığını geliştirmeyi öneriyor.