VF kat sol
VF kat sağ

24 Kasım 2016

Halep Ölüyor, gözler Trump’ta

Halep Suriye savaşının en önemli cephesi, strateji bir konumda olması nedeniyle hem rejim hem de muhalifler tarafından elde tutulmak isteniyor.

Şehrin doğusu Muhalif güçlerin elinde batısı ise rejimin yanlılarının. İran'dan gelmiş yaklaşık üç yüz bin kişilik bir gücün burada Suriye rejimiyle beraber muhaliflerle çatıştığı biliniyor.

Geçtiğimiz gün Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak bir açıklama yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Halep'te sivillere yönelik bombardımanın durulması ve siyasi çözüm çabalarının sürdürülmesi çağrısı yaptı. Mistura, "Halep'in doğusundan kalanı ele geçirmek için Esed'in acımasız bir saldırı başlatmasından endişeliyiz. Bu bir trajedi olabilir. Yeni bir Vukovar ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.ABD'de Trump'ın yönetime geleceği 20 Ocak 2017'den önce Esed'in Halep'te büyük bir saldırı yapabileceğine işaret eden Mistura, böyle bir saldırının o bölgede yaşayan 275 bin sivil için trajik bir etkisinin olabileceğini söyledi.

Suriye rejimi Trump başa gelip yeni bir proje sunmadan Halep'i tamamen ele geçirip, yeni politikada esaslı kartlardan biri olacak olan Halep'i elde tutup masaya daha güçlü(!) gelmeyi amaçlıyor. Muhaliflerin de aynı şekilde bölgeyi vermek gibi bir niyetleri olmadığı da ortada. Muhaliflerin kaldığı bölgeye yönelik koridorlar açıp halkın ve muhaliflerin çıkması için çağrı yapılmasına rağmen ne halk ne de muhalifler bu koridorları kullanmadı. Rejim ise elinde tuttuğu bölgeye Suriyeli bazı zenginlerin desteğiyle partiler düzenleyerek, oradakilerin lojistik ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayarak kendi taraftarlarına güç ve moral- motivasyon sağlıyor. Bir yanda açlık, ölüm kol gezerken; bir tarafta refah var havası vererek muhalifleri moralmen çökertme planı uyguluyor.

Bölgede yaşayanlara yönelik ambargo nedeniyle tam bir insani dram yaşanıyor. Bölgeden gelen haberler durumun gittikçe kötüye gittiğini gösterirken, Trump'un yeni politikası öncesi ne kadar daha zarar verebilirim düşüncesinde bir psikopat rejimle masaya oturulma hayalleri kuruluyor.

Suriye savaşı başladığı günden bu yana tüm müdahil ülkelerin politikaları değişti neredeyse. Kimse ilk günkü yerinde değil artık. Özellikle Türkiye'nin Suriye içindeki operasyonları belli bir bölgede ciddi sükûnet sağlarken, bir bölgeyle ilgili olarak sessiz bir mutabakat varmış izlenimi veriliyor.

Dünya'nın gözü kulağı Suriye'de, her dakika yeni bir gelişme oluyor ama insanlar ölmeye devam ediyor. Hiç kimsenin değeri artık bir istatistiki rakamdan öteye gitmiyor ne yazık ki.

Dünya kör ve sağır, lakin Müslümanlar daha da kör artık çekilmez noktadalar. Bu iş kuzuların sessizliğine döndü. Kuzular ölüyor, kurtlar uluyor. Herkes uyanmak için Trup'u bekliyor. Onun da vereceği tat ancak turp tadı olacak gibi…

Halep'te un bitmiş diyor İHH, yardımlar ulaşmıyor. Bir şeyler yapmadık bari bir torba unla da olsa küçücük bir el atalım, atalımda insanlık ölmesin…