VF kat sol
VF kat sağ


Hava kirliliği erken yaşlanmaya yol açıyor

Kanserden diyabete birçok hastalık riskini artıran hava kirliliğinin hücrelerin erken yaşlanmasına da sebep olduğu ortaya çıktı.

Araştırma JAMA Pediatrics' te yayınlandı.

641 yeni doğan bebek üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, anne karnında fazla miktarda hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin kordon kanındaki hücrelerde telomerlerinin yüzde 8.8 ve plasenta hücrelerindeki telomerlerinin yüzde 13.2 daha kısa olduğu belirlendi.

Araştırmada, gebeliğin 4-6 aylarında maruz kalınan kirliliğin etkisinin daha fazla olduğu dikkat çekiyor.

Telomerler her hücre bölünmesinde kısalırlar, bundan dolayı da yaşlı hücrelerin telomerleri genç hücrelerinkinden daha kısa olur ve bu yapıların çok kısalması hücre ölümünün yakın olduğunun bir işaretidir.

Bu bilgilere göre, daha kısa telomerleri olan hücrelerin de daha kısa zamanda yaşlanacakları söylenebilir.

Daha önce yapılan çalışmalarda sigara, obezite, şiddet ve stres gibi etkenlerin teleomerlerin kısalmasına yol açabileceği bildirilmişti.

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de gebeliğin son üç ayında fazla miktarda hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin telomerlerinin hava kirliliğine daha az maruz kalan bebeklerinkinden uzun bulunmasıydı.

Araştırmacılar bu durumu gebeliğin son üç ayında fetüsün hava kirliliğine karşı koruyucu mekanizmalar geliştirmiş olmalarıyla açıklıyorlar.

Kaynak:https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2656621