05 Şubat 2018

Hayatımız planlı nasıl eskitiliyor?

Bir ampulün 117 yıldır yandığını söylesem, yıl da bir evdeki ampullerini değiştiren halkımızın çoğu inanmayacaktır.  Bunun gerçek olup olmadığını İnternet'te kısa bir araştırmayla herkes görebilir. 

Sonra şu sorunun sorulması lazım; 117  yıl dan beri yanan bu ampul, bugüne oranla teknolojinin çok az gelişmişliğine rağmen  nasıl daha uzun ömürlü?  Teknoloji ilerledikçe ürünlerin ömrünün kısalmasının nedeni nedir?

Kullandığımız ürünlerin belli bir zaman sonra bir parçasının arıza vermesi hepimizin karşılaştığı bir durumdur. Servisi arayarak sorunu gidermeye çalıştığımızda  garantisi bitmiş ürün,  sorunlu parçası ürünün kendi fiyatına yakın derecede fiyatlandırılır. Ve size  ''yeni bir ürün almanızı tavsiye ederim'' denir.  

Ürünün parça fiyatı neredeyse ürünün kendisi kadar tutulduğu için bu öneri size makul gelir ve siz 2 yıl garantili üründen vaz geçerek, bir sonraki iki yıl garantili aynı ürünü alırsınız. Siz bu durumda önceki ürünü,  satın alma fiyatıyla iki yıllığına kiralamış oldunuz.  Bu kadarla kalmaz, bu kira alışkanlığı size kazandırılarak, bir sonraki kira ödemeleriniz için, yeni alacağınız ürünle tüketim yaptırılmanız devam ettirilir.

Ürün standartları elbette planlı eskitmede son derece önemli. Ürünlerin hangi standartlarda olması gerektiğini belirleyende gerçekte ürünleri üreten büyük firmalardır. Devletin bu konudaki halkı koruyamayan tutarsızlığı, seçilmiş hükumetlerin,  milletvekillerinin,  büyük şirketlerle ilişkilerinden  kaynaklanmaktadır. Ülkemizdeki planlı eskitmeye TBMM'nin yasal katkısı bugünkü karşılaşılan temel sorunların başıdır.

Şimdi konuya farklı bir açıdan bakalım. Emeğin eskitilmesi ne demektir?  Bir emek nasıl eskitilebilir?  Bir çok emeğin farklı aşamalardan birleşerek ürettiği ürün, planlı bir eskitilmeye tabi tutuluyorsa, bu demektir ki bu ürünü üreten emeklerde planlı bir şekilde eskitilmektedir. Planlı eskitme  ürünler üzerinden yapıldıkça,  insanların emekleri de her alanda bu planlı eskitilmeyle eskitilmektedir.

Eğer 5 yıl ihtiyacınızı gidermesi gereken ürün 1 yıl ihtiyacınızı gideriyor ve sizin o ürünü tekrar satın alarak tüketmeniz gerekiyorsa,  aynı şeyi sürekli tükettirerek,  yapılan emek eskitmesidir. Bunun yanında ürün israfıda söz konusudur.

Planlı eskitme, aslında hayatların planlı eskitilmesidir. Siz sürekli tüketici konumuyla, emeğinizin karşılığı olan ücretlerinizi,  üretim faktörlerini bir şekilde ele geçirmiş tekelci firmaların tasarladığı ürünleri tekrar tekrar tüketmek zorunda kalıyorsunuz.

Planlı eskitmede üretilen ürünler nasıl hızlı hızlı  kullandırılarak tükettiriliyorsa, hayatlarımızda aslında bu süreci yaşıyor. Tüketim alışkanlığı kazandırılmış bir toplum olarak, hızlı tüketen bağımlı bir köle toplum haline getirildik.  İtiraz kabiliyetlerimiz, farkındalık  yönlerimiz öldürüldü. Bir nevi  ne üretilirse itirazsız tüketen,  tüketemiyorsa tükettirilmesi için borçlandırılan bir modern köle toplumunu oluşturuyoruz.

Kullandığımız ürünleri kasıtlı eskitmeyle tükettirilerek  sadece halka zarar verilmiyor. Üretim esnasında doğaya da zarar veriliyor. Teknolojik israfada neden oluyor. Devletin işlerinde kullanılan ürünleri göz önüne aldığımızda, planlı eskitme ile devlete ödettirilen masrafları düşündüğümüzde, işin vahameti dahada artmaktadır. Tabi bunun bedeli dönüyor yine vergilerle halka ödettiriliyor.

 Hayatınız bu planlı eskitmenin ana konusudur. Tüketici konumunda her şey bize tükettiriliyor. GDO'lu ürünleri tüketerek, her türlü hastalığa yakalanıyorsunuz. Sizi iyileştirmek için ilaç sanayi size koşarak geliyor. Bu kez bir tarafınızı iyileştirirken, vücudunuzun bir çok yönünü bozan sentetik ilaçları tüketiyorsunuz. İlaç sektörünü ve hastaneleri hayatlarımız finanse ediyoruz.

Sözün özü, ortada büyük bir olumsuz durum var ve bütün toplumu ilgilendiriyor. Toplum sorunlarını çözmede başı çeken siyasi muhalefet ve yönetimdir. Sorunların sistemsel bir kurgu alması ve süreklilik arz etmesi, ilk önce fark edilmesi gereken şeydir. O halde bu sorunların kaynağından sistemsel bir değişikliğe gidilmesi şarttır.

Selam ve dua ile...