28 Ekim 2016

Hürriyet’in Osmanlı devleti ile savaşı

Yayın hayatına 1 Mayıs 1948 tarihinde başladı Hürriyet gazetesi. 2 hafta sonra 14 Mayıs 1948'de ise İsrail'in kuruluşu David Ben Gurion tarafından dünyaya ilan edildi. Bundan yaklaşık 6 ay sonra ise BM Genel Kurulu Filistin ve Yahudi devletleri sınırlarını ayıran planı kabul etti. İşte Hürriyet gazetesi böyle bir dünyada, Yahudi devletinin o günkü sınırlarının eski hâkimi Osmanlı Devleti'nin devamı olan Türkiye Cumhuriyeti topraklarında aşağıdaki ilk sayı ile yayın hayatına başladı.

1_1

Hürriyet'in kurulduğu günden beri bu ülke aleyhine yaptığı Batı ve İsrail yanlısı yayınları anlatmak abesle iştigal olur herhalde. Onun için biz bu gazetenin yakın geçmişteki kirli manşetlerine bakalım ve analiz edelim. İşte son günlerin en çok konuşulan olayı ve FETÖ davasının en önemli kanıt belgeleri arasında yer alan Bylock meselesi.

2_1

Ve yaptıkları dezenformasyon yayını daha ilk dakikada ellerinde patlayınca ertesi gün attıkları manşet. Çanakkale 25 milyara geçilecekmiş. (25 Ekim 2016)

3_1

 Hürriyet gazetesini tanımayan birisi bu manşette ne var, benzetme yapmışlar diyerek bunu masum bir manşet olarak algılayabilirdik. Ama bu gazetenin özellikle Osmanlı devletini hedef alan manşetleri özellikle son dönemde iyiden iyiye artmış durumda. Bakalım ne kadar masumlar?

11 Haziran 2016

 “Osmanlıya beton” atma manşeti ile çıkan Hürriyet, Fransız sevgilisinin son hareketinden sonra daha bir cesaretlenmiş. (O günlerde Fransızlar askerleri PYD'ye yardım için Suriye'ye gitmişlerdi)

Untitled-2

Ve işte analiz edilince ortaya çıkan Hürriyet gazetesi:

5_1

 25 Eylül 2016

 Bir raporun haberini yapıyor numarasıyla Hürriyet aklınca Türkiye'ye mesaj veriyor. Bu manşetin Moody'in not düşürme kampanyası ile koordinasyon içinde aynı tarihlerde olduğunu not edelim.

6

 23 Nisan 2016

9

 Bir taşla iki kuş. Dönemim Başbakanı Davutoğlu'nu emir eri gibi göstererek araya nifak sokmaya çalışırken 23 Nisan resepsiyonu ile İngilizlere karşı kazanılan Osmanlının büyük zaferi Kut'ül Amare'yi birbirinin rakibi gibi gösteriyor.

8                    

“İngiliz kapattı Atatürk açtı” manşeti ise yoruma yer bırakmıyor. İngiliz dizaynını çok güzel kamufle ediyor.

9

 29 Nisan 2016

10_1

 Bu manşet o kadar profesyonel bir Gladyo çalışması ki şapka çıkarmamak mümkün değil. İki manşetin ilk iki sözcüğünü yan yana koyalım. Kendisini Bursa Ulu camide patlatan ‘Sultan'ın sırrı' ve ‘Katar'a dönüş'. Birleştirelim;

11

12

 'Sultan'ın sırrı Katar'a dönüşte…” Hadi daha da bir anlamlandıralım. 100 yıl sonra Osmanlı'nın en son terk ettiği toprak parçası olan Katar'a dönen Sultan (T.C.) kendini Osmanlı Devleti'nin ilk başşehrinde patlatarak intihar etti. Yani mesaj “Osmanlı politikalarına dönüş sizin için intihar olur” diyor. Gladyo gazetesi ise bunu çok net biçimde anlaması gerekenlere manşetten anlatıyor.

13

8 Kasım 2015

İstanbul'da Yıldız sarayının külliye yapılacak olmasını Hürriyet gazetesi en profesyonel şekilde görür. Direkt söylemez mesaj fotoğrafla bilinçaltına verilir. Abdülhamit'in sonu hatırlatılır adeta.  

14_1

 28 Nisan 2016

Hürriyet gazetesinden yine bir başka sanat eseri.

15_1

16

 İşte Meclis Başkanı Kahraman'ın “Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır” sözleri üzerine tartışmalarının yaşandığı günlerde Hürriyet gazetesinin manşeti.

1-   İslam vurgusuna ihtiyaç yok

2-   Cumhurbaşkanına tepeden bakan bir loca (batının simgesi) resmi.

3-   Laiklik var tartışma bitti.

Ardından gelen ve gazeteyi boydan boya ortadan kesen kırmızı bant üzerinde CHP'li Selin Sayek Böke'nin “Laiklik kırmızı çizgimiz” ifadesi yer alıyor.  Ve bu kırmızı bantın yani çizginin altında ise bu çizginin aşılması durumunda olacaklar resmedilmiş. Canlı bomba patlatılan Bursa Ulu Camisi ve prangayla getirilen Reza Zarrab. Bu haberlerin kimi temsil ettiğini söylemeye gerek var mı?

27 Ekim 2016

17

Medyada Misakı Milli haritalarının dolaştığı şu günlerde çıkan bir Hürriyet gazetesi.

18

Verdiği kitapla attığı manşet her şeyi anlatıyor. İmparatorluktan ulusa geçtik, tekrar Misak-ı Milli hayalleri görmeyin. Savaşlardan yorgun düşersiniz yoksa… Bu kadarla kalsa iyi.

Cumhurbaşkanının Afrin harekatı sinyalin haberinin yanına ustaca iliştirilmiş “Zehirli  gazlar üzerimizde” haberiyle adeta tehdit ediliyor Türkiye. Yine bu haberin sağ tarafına iliştirilmiş karikatür ise dehşet edici bir tehdit içeriyor. Araçlarına Osmanlı tuğrası asanlara (yani Osmanlıcılar) 2017 tarihini bir şeylerin bitiş tarihi olarak ifade ederken cümle yarıda bırakılıyor. “Anlayan anladı onu” denmiş bir nevi. 

19

20

Tabii birde bu haberlerin altında bir başka haber var. Cumhurbaşkanının “mağdur edebiyatı yapan ihanet içinde” diyerek gönderme yaptığı FETÖ'cüler haber başlığının altına “Askeri casusluk'ta 357 beraate onama” haberi yerleştirilmiş.

Yani anlamı “bakmayın siz Cumhurbaşkanına bugün öyle der siz yarın beraat edersiniz” denmiş. 

İşte size Hürriyet gazetesinin Osmanlı ile savaşından arşivinizde bulunması için sadece birkaç örnek.

Konuya devam edeceğiz inşallah…