08 Ekim 2016

İki aydın başkanımızla

Birkaç gün önce iki Aydın başkanımız, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Zeytinburnu Belediye Başkanımız Murat Aydın'ın sofralarına konuk olduk.

Kültür Sanat Sezonun başlamasına kısa bir süre kala iki başkanımız da kültür sanat medyasıyla bir araya geldiler. Her iki belediyemiz de bizleri kahvaltı sofrasında ağırladılar.

Murat Aydın başkan İstanbul Belediye başkanları arasında en tecrübeli olanı 20 yılana gidiyor. Remzi Aydın başkanımız ise ilk dönemini yaşıyor. İkisi de önemli ilçelerin şehri emini. Eyüp gibi ulvi bir yerde başkanlık yapmak herkese nasip olmaz. Başkanımızda bunun gayet bilincinde bütün projelerini bu doğrultuda yapıyor.

Başkanımızın bir cümlesine ufak bir itirazım var. Başkan tüm programlarda salonların dolu olmasını istiyor. Herkesin gönlü onu ister ama bazı pırlanta değerindeki etkinliklerin maalesef seyircisi az oluyor. Takipçisi az diye pırlanta asla değerini kaybetmez. O tür programları daha küçük salonlarda yapalım ama tamamen sonlandırmayalım.

Murat Aydın başkanımız artık tecrübesiyle kendini fark ettiriyor. Bu tür toplantılarda babacan bir tavır sergiliyor. Oldukça samimi bir sohbet ortamının oluşmasına gayret ediyor. Projelerine de tecrübe yansıyor. Takipçisi bir yönü var. Her hafta yaptığı toplantılarda bir hafta önceki ödevler tek tek gözden geçirdiğini ve sorguladığını söylüyor. 

Her iki belediyemiz de yeni kültür sanat sezonuna iddialı giriyorlar.

TİYATRONAME ESATGİL OYUNCULARINI KUTLUYORUM

Kültür sanat sezonun başlamasıyla birlikte tiyatro sahneleri de sahneye yeni konulan oyunlarla şenlenmeye başladı. Günümüzde farkındalık çok önemli. Birileri farklı yanlarıyla kendinden söz ettirmeyi başarabilir.

İki gün önce bir dostumun davetiyle Tiyatroname Esatgil Oyuncularının ‘Olgun Portakal' adlı oyunu izlemeye gittim. Bir komedi oyunu. İlk dakikadan son dakikaya kadar güldürmeyi başarıyorlar.  Ama asıl bahsetmek ve teşekkür etmek istediğim ise, bir çevirmenin oyunu işitme engelliler için çeviri yapmasıdır. Oyun uzun iki perdelik replikleri çok. Buna rağmen çevirmen oyunu baştan sonra aktardı. 

Sloganları da zaten ‘Engel tanımayan tiyatro' imiş. Çok hoşuma gitti. Oyun anında “gerçekten salonda işitme engelliler var mı?” diye düşünmeden edemedim. Bitimde baktım gördüm ki 10 kişiye yakın var. Ellerini havaya kaldırarak teşekkürlerini sundular.

Nami Esatgil ' in yönettiği ‘Olgun Portakal' komedi oyununda rolleri Murat Parasayar, İpek Tanrıyar, Nami Esatgil, Sibel Gökçe, Deniz Salman, Efsane Geçen ve Kalust Şalcıoğlu paylaşıyor.

İşitme Engelliler için İşaret dili eğitmeni Ceren Ay   tüm oyunu işaret diliyle anlatıyor. Başta Ceren Ay'ı ve tüm oyuncuları ve yönetmen Nami beyi tebrik ediyorum.

Ülkemizde en son 8 milyon engelli vardı. Artık ne yaparsanız yapın engellileri de düşünerek hareket etmelisiniz. Onlara kolaylık sağladığınız takdirde, onlarda sizin yanınızda olacaklardır. 

BEYOĞLUNDA FESTİVAL VAR

Normalde de çok renkli ve sesli olan Beyoğlu bu günlerde daha da bir renkli ve sesli. Bir birinden değerli projenin biri bitip diğeri başlıyor. Art arda gelen kesintisiz projeleri sorunsuz bir şekilde sürdüren tüm ekibi canı gönülden kutluyorum. Gerçekten güzel iş çıkartıyorlar.

Dile kolay 50 gün farklı etkinliklerle sürecek festivalden bahsediyorum. Bu yıl  ilk kez 63 antikacının katılımıyla Taksim Meydanı'nda düzenlenen, Antika Festivalinde daktilodan gramofona, kartpostaldan tespihe, eski paralardan yüz yıllık miğfer ve zırhlara kadar sayısız antika ürün sergilendi. Fiyatları 10-30 bin lira arasında değişen ürünlerin yanı sıra imitasyon ürünler de bulunuyordu.

Demircan: “Beyoğlu daha da hareketlenecek”

 Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan; “Beyoğlu'nun Tüm ülkeye ilham verebilecek zenginliğini Taksim Meydanı'nda vitrine çıkaracağız. Kültür-Sanatın, hareketin, bereketin, ticaretin adresinin Beyoğlu ve Türkiye'de olduğunu Taksim Meydanı'nda herkes görecek. Festival ziyaretçisi yüzbinlerce insan, enerjimize enerji katacak. Beyoğlu daha da hareketlenecek.”

Beyoğlu Festivali, Antikadan Sahaf'a, El Sanatlarından Bilim'e, Tasarımdan Zanaata kadar Türkiye'nin geçmişten günümüze tüm değerlerini ve birikimlerini Taksim'de buluşturacak.

 Altıneller Festivali

 Taksim Meydan'ı Antika Festivali'nin ardından 7 Ekim Cuma günü ‘Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Bu yıl 11. kez düzenlenecek olan festival, Türkiye'nin yedi bölgesinden çok sayıda zanaatkârı Beyoğlu'nda buluşturacak. Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan festivalde, zanaatkârlar çömlek yapımından çiniciliğe, ahşap işçiliğinden tespih yapımına kadar pek çok geleneksel el sanatı dalında hünerlerini sergileyecek. Festival 16 Ekim de sona erecek.

 Tasarım Festivali

 Beyoğlu Belediyesi'nin Kültür Kenti Vakfı ile ortaklaşa hayata geçirdiği Ustaişi Beyoğlu Projesi kapsamında üretilen tüm ürünler 18-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ‘Tasarım ve Zanaat Festivali'nde sergilenecek. Taksim'de gerçekleştirilecek olan festival Sergi, konferans, kitap ve görsel dokümantasyon çalışmalarını da kapsayacak.

 Sahaf Festivali

 Beyoğlu Belediyesi tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen ‘Beyoğlu Sahaf Festivali 24 Ekim Çarşamba günü kitapseverler ile buluşacak. 6 Kasım'a kadar devam edecek olan festivalde onlarca sahaf ve on binlerce kitap 14 gün boyunca Taksim Meydanı'nda okuyucularla buluşacak. Türk el sanatlarının kabul edilmiş en önemli sanatçıların katılacağı Sahaf Festivalinde asırlık kitaplar, tarihe tanıklık eden dergiler, eskiye ait yazılar ve fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar ve özel koleksiyonlar, stantlardaki yerini alacak.

 NECİP FAZIL SAYGI ÖDÜLÜ MUSTAFA KUTLU'NUN

Türk şiiri ve düşünce dünyasının tartışmasız en büyük isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak için Star Gazetesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile verilen ‘Necip Fazıl Kısakürek Ödülleri' ni kazanan isimler belli oldu.

Bu yıl üçüncüsü verilecek olan ödüllerde jüri, saygı ödülünün Mustafa Kutlu'ya verilmesini kararlaştırdı.

ÖDÜLÜ KAZANANLAR

 Necip Fazıl Şiir Ödülü: Ebubekir Eroğlu

 Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü: Cihan Aktaş

 Necip Fazıl Fikir ve Araştırma Ödülü: Yaşar Çağbayır

 Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü: Emel Özkan ve Mustafa Çiftçi

 Necip Fazıl Saygı Ödülü: Mustafa Kutlu