VF kat sol
VF kat sağ

07 Ağustos 2020

İkinci dünya savaşının “İstanbul şehidi”

Edirnekapı Şehitliğinin her karışında bir şehit hikâyesi var. Zaten adı da öyle değil mi şehitlik. Karış karış gezdiğimiz Edirnekapı şehitliğinde bir şehit ismi dikkatimizi çekti.  Hazire Doğmuş Hanım. Ama onun şehit oluş hikâyesi ise ilginçtir.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE ORDUMUZUN ASKERİ TATBİKATI
İkinci dünya savaşı sürerken Türkiye savaşa girmemek için elinden geleni yapıyor bir taraftan da savaş için hazırlıklarını ihmal etmeyerek gözdağı vermeyi de ihmal etmiyordu. İşte, 1942 yılının  22  Mayıs günü de bir tatbikat vardı. Türk ordusuna ait Yavuz zırhlımızdan atılacak bir top mermisinin Hayırsız ada açıklarına düşmesi gerekirken yanlış hesaplama yüzünden İstanbul –Aksaray tramvay deposunun önüne düştü. Düşen bu bomba, durakta tramvay bekleyen dört kişinin ölümüne, 17 kişinin de yaralanmasına neden oldu.  İşte yaralılardan Hazire Doğmuş 'da 1 Temmuz 1942 günü şehit olanlardan birisiydi.

İKİNCİ ACI OLAY 14 TEMMUZ 1942
Denizdeki bir başka acı olay da 14 Temmuz'da meydana gelmişti. Adlarını Atatürk'ün kovduğu ‘Ay sınıfı' denizaltılardan Atılay, Çanakkale Boğazı'ndaki eğitim dalışı sırasında batmış ve 38 denizci şehit olmuştu.
Şehitlerin arkasından ağlayanlar arasında ünlü bir isim de vardı. Derinlerde can veren 39 mürettebattan biri, ses sanatçısı Hamiyet Yüceses'in eşiydi. Elektrik personeli Başçavuş Fethi Yüceses'in ölümü, sanatçıyı derinden yaraladı. Bu kazanın acısıyla söylediği “Gitti de gelmeyiverdi gözlerim yollarda kaldı” şarkısı, faciayı hatırlatan bir anı olarak hafızalara kazındı.

 

Kaynak:

https://www.turkishnews.com/tr/content/2017/09/02/yavuzun-mermisi-aksarayda/

https://www.trthaber.com/haber/yasam/atilay-denizaltisi-39-sehidiyle-76-yildir-canakkalenin-derinliklerinde-yatiyor-375086.html