31 May 2018

İnsan ruhunun şifası: Çocuk

Herkes için farklı cevabı olan bir soru; Size göre dünyadaki en güzel şey nedir? Bu sorunun binlerce farklı cevabı olabilir. Benim için bu sorunun cevabı; çocuk. Kıyafetleri yırtık, yüzü kirli olsa da yeryüzündeki en güzel şey çocuktur. Toplumun özü insan, insanın özü ise çocuk. Dünyanın süsü, insanın süruru çocuk.

 

Günümüz yaşamının beraberinde getirdiği yoğunluk, koşuşturmaca, iş stresi, trafik, kariyer planları, ekonomik beklentiler gibi pek çok neden hem bedenen hem de ruhen insanı olumsuz etkiliyor ve bu yüzden çok sayıda kişi psikolojik tedaviye ve yardıma ihtiyaç duyuyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan “Türkiye Yaşam Memnuniyeti Araştırması” sonuçlarına göre; ülkemizde mutlu olduğunu belirtenlerin oranı 2016 yılında %61,3 iken 2017 yılında %58 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise %10,4'ten %11,1'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı'nın 2009-2013 yıllarına ait verilerine göre, psikolojik sorunlar sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı %330 arttı. Yine, aynı dönemde antidepresan ve benzer özelliklerdeki ilaçların kutu bazında tüketim miktarları toplamda 211 milyon kutu oldu.

 

Bu sonuçlara bakıldığında toplumun ruh sağlığı ile ilgili ciddi bir sorun olduğu görülmekte. Bu büyük sorunun belki de en önemli nedeni, insanın giderek yalnızlaşması. Çünkü acılarını ve sevinçlerini, varlığı ve yokluğu yalnız yaşıyor modern çağ insanı.

 

İnsanın ruhunu öldüren bu modern yalnızlığın çaresi ise mutlu bir yuva kurmak, eş ve çocuk sahibi olmak. Üstelik sadece insana özgü olmayan, tüm canlılar için ortak bir amaç, üremek, çoğalmak, aile olmak ve birlikte yaşamak. Araştırma sonuçları da bu görüşü destekliyor.

 

California, British Columbia ve Stanford Üniversiteleri tarafından yapılan araştırmalarda, çocuklu aileler ile çocuksuz aileler karşılaştırılmış ve ebeveynler çocuklarıyla ilgilendikleri zamanlarda diğer günlük aktivitelerine nazaran daha mutlu olduklarını belirtmişler. Araştırmaya katılanlar, çocuklarının hayatlarına pozitif duygular kattığını ve yaşamlarını anlamlandırdığını ifade etmişler.

 

Çocukların dünyasına bir kere misafir olan insan, orada aldığı hazzı başka bir yerde, hele ki büyüklerin dünyasında asla bulamaz. Çocukların dünyasında, kimse dışlanmaz, ten renginin, zenginliğin veya markaların bir değeri yoktur.

 

Çocukların dünyasında mutluluk hakimdir. Kumdan kaleler, kâğıttan uçaklar yaparak, mutlu olmasını bilir çocuklar. Gökdelen katlarında asla sahip olamayacağınız kadar çok mutluluk vardır kumdan kalelerin içinde.

 

Çocukların dünyasında kanaatkarlık vardır. Oyuncak arabalar, bez bebekler kâfi gelir dünyalık olarak. Büyük adamların dünyada yolcu gibi yaşama sözünün unuttuğuna ne bakarsın!

 

Gökkuşağı misali rengarenktir çocukların dünyası. Ay dedesi, kardan adamı, uçan arabası vardır. Biner arabasına gider babaannesine, dedesine, anneannesine, büyükbabasına. Büyüklerin yıllardır ata ocağına uğramayışına karşı, sürer arabasını kırlara, köylere.

 

Küçük olduğuna aldanmamak gerekir. Sayısız dostu, arkadaşı vardır çocukların. Kurtla, ayıyla, kuzuyla, köpekle, kediyle herkesle arkadaştır bu küçük insan. Allah'ın yarattığı her şeyi sever, herkesle dost ve arkadaş olur, modern çağ insanının yalnızlığına nazire yaparcasına.

 

Çocuk, insan için mutlu olmanın yolunu gösteren bir rehber gibidir. Küçük şeylerle de mutlu olunabileceğinin, diğer insanlar ve canlılarla kavga etmeden de yaşanabileceğinin sırrını gösterir gözü görenlere.

 

İnsan için bir mutluluk kaynağıdır, çocuk. Dünyanın maddi zenginliklerinin, yalnızlığı ve hazcılığı teşvik eden kariyer yalanlarının vadedemeyeceği kadar büyük bir mutluluk.

 

Çocuklarda, sayısız şifalar gizlidir insan ruhu için. Mutluluk, huzur, yaşama gücü, istikbal ve umut gibi...

 

Vesselam…