16 Eylül 2020

İNSAN TERCİHLERİNDEN İBARETTİR

Yazıya ibretli bir kıssa ile ‘'bismillah'' diyelim!..

Bir hükümdar, gireceği savaşı kazandığı takdirde sahip olacağı bütün ganimetleri ülkesindeki fakirlere  dağıtacağına dair ALLAH Teala'ya söz vermiş.

Daha sonrada savaş meydanından düşmanlarına karşı zaferle çıkmış. Kazandığı bu zaferden hayli ganimet elde etmiş.

Bir tarafta ALLAH'a  verdiği söz, bir tarafta dağıtmaya kıyamadığı ganimetler.

Hükümdar iki arada bir derede kalmış. Hemen ulemaya müracaat etmiş. Ulema hükümdarın hoşuna gidecek fetvalar vermiş. Hükümdar fetvayı almış almasına fakat hiç tatmin olmamış.

Nihayet bu meseleyi ilim, irfan yanında şahsiyet ve duruş sahibi bir alime açarak ondan bu konuda fetva istemiş.

Bilge alim hükümdara şu muhteşem fetvayı (cevabı) vermiş:

-Tercih sizin sultanım. Şayet bir daha ALLAH Teala'ya işiniz düşmeyecekse verdiğiniz sözü yerine getirmeyip, elde ettiğiniz ganimetleri dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz.  Eğer ALLAH Teala'ya bir daha işiniz düşecekse o zaman sözünüzü yerine getirip, bütün ganimetleri fakirlere dağıtınız.

Hayat, insana verilen tercihler bütünüdür. İnsan tercihlerinden ibarettir. İnsanın değeri tercihleri kadardır. Tercih bir akıl işidir;aklı olmayanın tercihinin kıymeti harbiyesi yoktur.

Kerim kitabımız ve rahmet elçisinin sünneti okuyabilenler için hikmetin, hakikatin, hidayetin, rahmetin, cennetin ve ebedi saadetin yollarını gösteren birer tercih kılavuzudur.

Hiçbir tercih karşılıksız değildir. Bundan dolayı her tercihin bir bedeli vardır. İmanı tercih etmek inkarı reddetmektir. Hayra evet demek şerre hayır  demektir. İyinin yanında olmak ,kötünün karşısında olmaktır. Doğruyu baştacı etmek yalanı ayak altında ezmektir.

Tercihlerimiz kabul olmuş dualarımızdır. Tercihlerimiz imkanlarımız ve imtihanlarımızdır. Tercihlerimiz kimliğimizdir, kişiliğimizdir. Tercihlerimiz doğru bildiğimiz yolda vakur ve asil duruşumuzdur. Tercihlerimiz içinde ömrünü bir hamur gibi yoğurduğumuz özgün  irademizin tezahürleridir. Tercihlerimiz işimizin ve halimizin aynasıdır. Tercihlerimiz emeğimizdir,ekmeğimizdir,geçmişimizdir,geleceğimizdir,geleneğimizdir.Tercihlerimiz bir yanıyla da bizim kırmızı çizgilerimizdir.

Tercihlerimiz yönümüzdür, yolumuzdur, yerimizdir, değerimizdir. Tercihlerimiz söylemlerimiz ve eylemlerimizdir. Bugünkü halimizi dünkü tercihlerimiz belirlediği gibi  yarınki halimizi de belirleyecek olan bugünkü tercihlerimizdir.

Bir tercih yaparken, bize düşen önce dua etmektir. Sonra tefekkür etmektir, enine boyuna. Daha sonra yapılması gereken şey konunun ehliyle geniş bir istişaredir ve  tercihin zirvesi tevekküldür.

Bir tercih yaparken hesabı ihmal etmeden hasbi olunmalı, iyice düşünmeli, taşınmalı. Sonra isabetli bir karar vermeli ve  o kararda istikrarlı olmalı. Tercihlerimiz hayal ettiğimiz dünyanın ,yaşamak istediğimiz hayatın ,mensubu olduğumuz medeniyetin açmak istediğimiz her kapının anahtarıdır.