VF kat sol
VF kat sağ

31 Mart 2020

İNSANLIĞIMIZ DUMURA UĞRAMASIN

İçinde bulunduğumuz sıkıntılı ve belirsizliğin kendini daha sık hatırlattığı bu günlerde, kendi iç evrenine dönüp baktığında birçok şeyin farkına varıyor insan. Doğa karşısında naçiz, aciz ve kırılgan olan bedenimizi hesaba katmadan inşa ettik betonerme kalelerden şehirlerimizi. Doğa karşısında zayıf olan, kırılgan olan önünde sonunda yıkılmaya, bozulmaya yüz tutacaktır. Bu evvelden konulan kanunun en yeni örneğini geçtiğimiz günlerde Elazığ depremiyle bir kez daha gördük. Doğa kendine has bir üslup ile; güçsüz olan, çürük olan betonermeleri eledi...

Yine gözle görülemeyen bir virüsün beton sehirlerimizden geçip aciz vücudumuza kadar sızmasına engel olamadık. Unuttuk bir yerde acizliğimizi. Yenilebileceğimizin üstünü, yenilmez silahlar yaparak örtmeye çalıştık. Fakat bu örtme işi bizi daha çok örseledi. İnsan insanın kuyusunu kazarken, doğa da kendisinde var olan yasaları mukannen bir işçilikle işleme koydu. Ve yine insan zararlı çıktı.

Şimdi insanlığın içinde bulunduğu bu zor günlerde yine akla ziyan ve külfet olarak görüp hiç gündeme almadığı bir husus var:

İnsanlık ve ahlâki değerler gibi elzem konularda sorumluluğu üstlenmemenin enkazı altında kalmak.

Söylemek istediğim, "Tüketim Köleliği" kendisini "insanlık ve değerler" sahasında da gösteriyor.

Böyle bir evrensel sorun karşısında bile; Dilimizi, dinimizi, ırkımızı, ideolojilerimizi, rengimizi, ailemizi, kendimizi ve isteklerimizi; "insanlığımızın" önüne geçirebiliyoruz. Yani bir virüsle mücadele ederken insanlığın neslini de tüketebiliyoruz. Elindekini paylaşmayarak aslında kendi neslini tükettiğinin farkında değil insan. İnsanlığımızın, vicdanımızın ve özgürlüğümüzün dumura uğramaması için, başkasını, ötekini görmek zorundayız.

Müsamaha ve isâr ("bireyin, insanın başkasını kendisine tercih ettiği aşama") insanlık sahamızı terk ederse, icad edilmiş bir yalnızlığa sığınmış oluruz. Paylaşmanın, hoşgörünün, iyiliğin ve merhametin vicdanlarda karantinada olmaması temennisiyle...

Sağlıklı ve bilinçli günler dilerim.