10 Ekim 2016

Irak, Daeş, İbadi ve savaş

Fırat kalkanı operasyonu başladığı günden beri Irak ve Suriye eksenli yeni oyunlar izliyoruz.

Türkiye, vekâlet savaşlarını sürdüğü Suriye coğrafyasına kendi topraklarını korumak ve Suriye de bulunan mazlumları Daeş zulmünden kurtarmak için operasyon düzenlemek üzere harekete geçtiği andan itibaren oyunun rengi değişti.

Geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı Haydar İbadi, Amerika'nın ağzıyla “Türkiye'nin hiçbir şekilde Musul operasyonuna katılmasına izin vermeyeceğiz, Irak sınırları içinde bulunan Türk güçlerine yerlerinden kıpırdamamalarını öneriyoruz” dedi. Aynı süreçte Amerika'nın Irak savaş valisi pardon Amerikan askeri sözcüsü Türk askerinin Irak'taki varlığı hukuki değildir demeye getirdi. Amerika ve 63 ülkenin askerinin hangi hukuki gerekçeyle Irakta konuşlu olduğunu unutarak Türkiye'ye ayar vermeye çalıştı.

Olası bir Musul operasyonunda ki ben ABD ve sözde müttefiklerinin bu saatten sonra bir Musul operasyonu yapacaklarına inanmıyorum, Şii milisler ve İran güçleriyle Sünni bir bölgede çatışma ciddi sorunlar doğuracaktır. Irak kendi güvenliğini sağlayamazken Musul'u da 300 ila 500 arasında Daeş militanına terk etmişken kendinden menkul olmayan kelimelerle Türkiye'nin bölgeden çekilmesini istemesinin çokta akıllıca olmadığını İbadi de biliyordur ama el mahkûm neylesin Sultan işte edivermiş bir kelam işte…

Bu arada Irak Kürdistan bölge parlamentosunda bulunan beş siyasi parti Türk askerlerinin bölgedeki varlığının, IKBY parlamentosunun kararlarını ve toprak egemenliğini ‘ayaklar altına aldığı' öne sürülen açıklamada, “Türk güçlerinin en kısa zamanda Türkiye'ye dönmesini talep ediyoruz” ifadesine yer verildi. Söz konusu açıklama, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran (Değişim) Hareketi, İslami Toplum Partisi (Komela), İslami Hareket (Bizotnewe) ve Kürdistan Komünist Partisi tarafından yapıldı. Özellikle Komela lideri Ali Bapir sık sık Türkiye'ye gelen bir isim olarak bilinmesine rağmen, Dış İşleri bakanlığında karşılık görmediği de biliniyor.

Kürdistan Bölge Parlamentosunda 38 milletvekiline sahip Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile 10 milletvekiline sahip Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) açıklamaya destek vermediği de gelen haberler arasında. Oysa Safin Dizai iki gün önce yaptı açıklamada Türk askerinin Irak hükümeti bilgisi dahilinde bölgede olduğunu belirterek yalan dolu kurguyu bozdu.

Bölgesel bir savaş olması durumunda Kürt bölgesindeki yapılar da saflarını belli etmiş oldular. Kaldı ki İbadi de zaten bir savaş senaryosunu ağzında geveliyor. Öyleyse haritaların çizilmesi noktasında herkes kartların yeniden dizilmesini bekliyor.

Suriye de El-Bab ile Rakka ve Irak'ta da Musul üzerine senaryolar konuşuluyorken ABD ve müttefikleri bölgede esas müttefikleri Daeş'in korunmasını öncelemiş görünüyor. Kendisi ekseninde bir savaşı organize ederken oyundaki kirli yüzünü de ortaya koymuş oldu.

İzleyelim bakalım ABD ne yapacak ve alanda Rusya ne tepki koyacak. Oyun büyük oyuncular iyi oyun kuruyorlar, lakin oyun bozucular ve özellikle Türkiye bayrağıyla alanda…