25 Aralık 2015

İşi sadece evlendirmek olan bir kurumdur Mehir Vakfı

Günümüz ekonomik şartlarında evlenmek yeni bir yuva kurmak gerçekten zor. Düğünden sonra aylarca hatta yıllarca devam eden borç taksitleri oluyor. Öyle bir vakıf var ki, bir düğünde eve ne lazımsa temin ettiği gibi  üstelik bir de düğün yapıyor.

Ecdadımız ihtiyaç hissettiği her alanda bir araya gelerek hayır müesseseleri olan vakıflar kurmuşlar, bu vakıflar üzerinden medeniyetin en hakiki taşıyıcıları olmuşlardır.

Günümüzde de yardım amaçlı kurulan vakıf ve derneklerin sayısı bir hayli fazla. Hayırda yarışıyorlar adeta. Dünyanın ve ülkemizin her köşesinde ihtiyaçlının yanında olan kurumlarımız gurur kaynağımız oluyorlar.

4_8

Konya da 19 yıl önce kurulan Mehir Vakfı da hizmetleriyle örnek  gösterilecek vakıflar arasında en başında yerini koruyor. 

Mehir Vakfı 19 yıldır ihtiyaç sahibi gençlerin yuva kurmalarına destek oluyor. Tam adı Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı olan kurum, yurt içinde ve yurt dışında binlerce kişiyi evlendirdi. Bunun yanında da yurt içi ve yurt dışında afete maruz kalan bölgelerde ayni ve nakdi yardımlarda yapıyor.

1996 yılında 66 kişilik kurucu kadrosuyla “Huzurlu bir dünya için herkese iş aş ve eş” sloganıyla yola koyuldu Mehir Vakfı. İlk yıllarda Konya da hizmet veren vakıf, hizmet ağını önce yurt içine daha sonra da yurt dışına kadar genişletti.

3_9

Dünyada örneği olmayan bir vakıf

Mehir Vakfının Kurucu Başkanı Mustafa Özdemir yakinen tanıdığım ve başarılı hizmetlerinden dolayı takdir ettiğim bir dostumdur. Kurumun Genel Müdürü Aygül Erdem ise bizzat akrabamdır.  Onun için yakın takip ettiğim bir kurumdur Mehir Vakfı. Öyle kayırdığımdan değil hizmetlerinden dolayı bu övgüyü hak ediyorlar. Dünyada örneği olmayan bir çalışma içerisindeler. Ekonomik zorluklardan dolayı evlenemeyen gençlere çeyiz ve ev ihtiyacı konularında yardımcı olmak, çiftlere oturma grubundan yatak odasına kadar 80'nin üzerinde ayrı eşya veriyorlar. En önemli amaçlarından biri ise, boşanmaların önüne geçmek. Aile kurumuna büyük önem veriyorlar. İnançlı ve nikahlı bir dünya için çabalıyorlar.

2_10

18-40 Yaş arası ihtiyaçlı durumda ki çiftler başvurabilir

Hiç evlenmemiş 18-40 yaş arası nişanlı çiftler düğün için ve çeyiz yardımı için başvurabilirler. Şunu da söyleyelim ki vakıf asla çöpçatanlık kurumu değildir. Başvuracak olan çiftlerin önceden nişanlı ve üstelik resmi nikahları da olmalıdır. Evlilik cüzdanı ile birlikte fakirlik belgeleriyle vakfa müracaat edebilirler. Şu ana kadar toplu düğünlerin haricinde 10 binin üzerinde çifte çeyiz yardımında bulunulmuş. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan, Kadın Aile ve Sosyal İşler Eski Bakanı Fatma Şahin'de vakfın düğününe iştirak ederek destek vermişlerdir.

1_11

Eşyalar hayırsever vatandaşların bağışlarıyla alınıyor

Binlerce çifte o kadar eşya nasıl sağlanıyor. Akla ilk olarak bu soru geliyor. Gelirin birinci ayağında vakfın kurucuları var. Onlar sürekli destekliyorlar. İkinci ayağını ise gönüllüler oluşturuyor. Çocuğu olmayan veya durumu iyi olan aileler vakfa müracaat ederek 5 çiftin (sayı değişebilir) masrafını üstlenerek bu çiftlerimizin manevi kayınpederi ve kayınvalideleri olabiliyorlar. Ayrıca toplu düğünlerin yapıldığı şehirlerin belediyeleri, oradaki sivil toplum kuruluşları ve işadamları da çeyizlerin temininde destek oluyorlar. Mesela Tunceli de yapılan toplu düğünde Alevi derneklerin desteği alınarak yapılmıştır. Vakfın yurt içinde ve yurt dışında ki temsilcilikleriyle hizmetler yaygınlaşmaktadır.

5_5

Yurtdışında çok sayıda çifte yardımlar yapıldı

Gazze, Bosna Hersek, Doğu Türkistan, Kırgızistan, Afganistan, Azerbeycan, Irak ve Suriye de düğün yapan yüzlerce çifte çeyiz setleri gönderildi. Bireysel düğünlere destek verildi.Karadağ da ise toplu düğün yapıldı.

Yurt içinde binlerce gencin yüzü güldürüldü

Konya başta olmak üzere yurt içinde onlarca toplu ve bireysel düğünler gerçekleştirilerek binlerce çiftin yüzü güldürüldü. Bir kaç misal verecek olursak, Van'da 100, Hatay'da 90, Tunceli'de 52, İzmir'de 20 çift evlendirildi. Ayrıca Ağrı'da iki, Şırnak'ta ise üç kez toplu düğün törenleri gerçekleştirildi ve toplamda 243 gencimiz dünya evine girdi. Mehir vakfı tuz gölünde ilk kez bir düğün töreni gerçekleştirerek bir ilke de imza atmış oldu.

Din dil ırk ayırımı gözetilmiyor

6_4

Çok hassas ve titiz bir çalışma yürütülüyor ve asla din, dil ve ırk ayırımı yapılmıyor. Her dinden ve ırktan insana yardımlar yapılıyor. Mustafa Özdemir, tebessüm ederek ben kendimi artık dünyalı hissediyorum diyor ve ekliyor.” Her ülkeden damat ve gelinim var. Sayısız torun sahibiyim. Bayramlarda ve özel günlerde o kadar çok tebrik telefonu ve mesaj geliyor ki bunun mutluluğunu dille ifade etmek imkansız. Bundan sonrada da çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Amacımız evli çiftlerin sayısını artırmak”

Konya hayırda yarışta Türkiye ikincisi bir şehir

Mustafa Özdemir, tüm bu çalışmaları hayır sever kurumlar ve kişilerin destekleriyle gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Konya halkına ise özel teşekkür ediyor. Konya'nın ülkemizde İstanbul'dan sonra hayırda yarışta ikinci şehir olduğuna dikkat çeken Özdemir, bir Konyalı olarak da hemşerileriyle iftihar ettiğini söylüyor.

Arap Ülkelerinden 50 Çifte Düğün Yapıldı

Vakıf, geçtiğimiz günlerde Üsküdar Belediyesi ve Filistin Alimler Birliğinin destekleriyle eğitimlerini Türkiye de sürdüren çoğunluğu Filistinli olmak üzere Arap ülkelerinden 50 çiftin düğünlerini gerçekleştirdi. İstanbul'da Üsküdar'da yapılan düğünde ki gençlerin ve onların ailelerin mutluluğu her şeye bedeldi. O gün Genel Müdür Aygül Erdem'in yaptığı konuşmayı göz yaşlarıyla izleyen ülkemizdeki Arap misafirlerimiz, “Ne olur önümüzdeki sene bu sayıyı 100 yapalım” derlerken yapılan hizmetin önemini bir kez daha gözler önüne seriyordu. Buradan sevgili Mustafa Özdemir abim ve kendisi bizzat halamın kızı olan değerli Aygül Erdem'i tekrar tekrar tebrik ediyor, hizmetlerin sürekliliğini diliyorum.