02 Eylül 2018

İstanbul’da bir haftasonu

İstanbullu olunca, şehir dışından gelen misafirler tarafından profesyonel rehber olma potansiyeli taşırsınız. Bir de gezmeyi seven,  çok gezen biriyseniz mutlaka teklif gelir. İstanbul da gezilecek yerler konusunda bilgi verme işi bu kez bana düştü. İstanbul'un taşı ,toprağı görülmesi gereken,  tarih, sanat ve lezzetler ile dolu. Nereden başlamalı nasıl bir yol izlemeli diye soranlar için ben de şöyle yazı hazırladım. Tabi bu benim tercih ettiğim,  bir de hafta sonu için geldiyseniz zamanınız da sınırlıysa görmeden dönmeyin diyeceğim yerleri sıralamak istedim.

İlk kez gittiğim bir şehri uzun uzun yürüyüşler yaparak tanımaktan yanayım.  İstanbul'da mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yerlerin başında gelen, tarihi yarımada içinde yer alan, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet, Ayasofya'nın birbirine uzaklığı da yürüme mesafesindedir. Tarihi yarımada'yı yürüyerek gezebileceğiniz gibi tramvay hattını da kullanabilirsiniz.

Sultanahmet Camii ( Blue Mosque)

Turistler tarafından buraya “mavi cami” denilmesinin nedenini gezenler hemen anlayamaz. İçindeki 16. yy iznik çinilerinde ağırlıklı kullanılan mavi renk nedeniyle mavi cami denilse de, caminin içi isminin hakkının verecek bir maviliğe sahip değildir.  Mimar Sinan'ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapılan cami, ilk 6 minareli camisi olması sebebiyle büyük bir öneme sahiptir.

6 minaresi olması hakkındaki en bilindik efsane, Padişah 2. Ahmed'in altın minareli bir camii istediği, mimarın ise bunu altı minareli camii olarak anlamasından dolayıdır. Camii, medrese, şadirvan, türbe, hazire, muvakkithane, su haznesi, hünkar kasri, sibyan mektebi ve çeşmesinden oluşan bir külliyenin parçasidır. Camii, İstanbul'da turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanların başında gelir.

Topkapı Sarayı

Dünyanın en önemli saraylarından biri olan Topkapı Sarayı'nı ziyaret edebilirsiniz. Sarayın en önemli bölümleri arasında kutsal emanetler ve hazine bölümü gösterilebilir. Topkapı Sarayı 09:00 – 17:00 saatleri arasında açık oluyor. Erken saatte gelip ilk olarak buradan başlayabilirsiniz. Özellikle kutsal emanetler bölümünde Hz. Muhammed (s.a.v.) efendimizin sakalı şerif-i, hırkası, ayak izi ve kendi el yazısıyla yazdığı mektup görülmeye değer. Bu bölümün en ilgi çekici yanlarından biri de 24 saat kesintisiz Kuran-ı Kerim okunmasıdır. Burada sergilenen eserlere hiçbir şekilde paha biçilemiyor. Tabi bir de görenlerin gözlerini alamadığı, ünlü “kaşıkçı elması” da burada bulunuyor.

Eminönü ve Kapalı Çarşı

İstanbul'da her istediğinizi bulabileceğiniz, en kalabalık merkezlerden biri olan Eminönü'nde kısa bir Kapalıçarşı ziyareti yapabilirsiniz. Kapalı Çarşı üstü kapalı bir çarşı olmasından dolayı değil, 18 kapısının sabahları açılıp geceleri kapatılmasından dolayı bu adı almıştır. İstanbul'un ve dünyanın en eski çarşılarından biridir. Altın ve gümüş satan dükkanları gezebilir, otantik desenli şallar, şık işlemeli tabak ve biblo gibi hediyelik eşya alabilirsiniz. Çarşının farklı atmosferinde orjinal fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle tarihi mekanları sevenler görmek isteyecektir.

 Balık yemeği seviyorsanız, sahil bölgesindeki yoğun balık kokusunu mutlaka fark edersiniz. Buradaki süslü teknelerden balık-ekmek alıp yemek kimileri için iyi bir seçenek olabilir.

 

Galata Kulesi

Buraya kadar gelmişken Galata Köprüsü‘nü yürüyerek geçerek şehrin önemli simgelerinden “Galata Kulesi”ne çıkabilirsiniz. Tabi şanslıysanız fazla sıra beklemezsin. İstanbul Boğazı ve Haliç'i kuleden panoramik olarak izleyebilir ve harika hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz.

Eminönü'ne gelmişken Gülhane Parkı'na gitmemek olmaz. Merkezden tramvay hattını kullanarak iki durak ileride bulunan Gülhane parkında  dinlenebilir ya da yürüyüş yapabilirsiniz.

Süleymaniye Camisi

Sonrasında Gülhane parkı çıkşıında bulunan tramvay hattını kullanarak, Beyazıt istasyonunda inerek, yürüme mesafesinde olan muhteşem “Süleymaniye Camisi”ne gidebilirsiniz.

Kanuni Sultan Süleyman adına 1551 yılında Mimar Sinan'ın dehası ile inşa edilmeye başlanmış  ve 1557 yılında yapımı tamamlanmıştır. İstanbul'un önemli camilerinden sadece birisidir. Kanuni Sultan Süleyman, Süleymaniye Camii içerisinde yer alan türbeye defnedilmiştir.

Burada bulunan tarihi kurufasülyecilerde kuru fasülye-pilav yiyebilirsiniz. Arka sokaklara doğru yürüdüğünüzde göreceğiniz teras kafalerin birinde oturup harika İstanbul Manzarası eşliğinde türk kahvesi içebilirsiniz.

İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü

Asya ve Avrupa kıtaları arasında karayolu ulaşımını sağlayan köprü, zarif mimarisi ile “Boğaz'ın İncisi“olarak da adlandırılır. Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek ya da Emirgan'da sahilde yürüyüş yapabilir, Boğaz manzaralı bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

İstanbul'u tanımak için mutlaka yapılması gerekenler biri de en güzel ulaşım aracı olan vapura binmektir.  Karaköy ya da Ortaköy'den kalkan, Boğaz Turu yapan vapurlara binebilirsiniz. İstanbul'un bilinmeyen güzelliği burada gizlidir. Yalıları, köprüleri, denizi, gökyüzünü, kuşları, ağaçları vapurdan izlemek de çok keyiflidir.