VF kat sol
VF kat sağ

29 Kasım 2015

İstanbul’da toprak, çayır ve beton

Şu dünyanın en güzel şeyi çocuk. Sonra kuşlar, sonra çayırlar… Dün yürüdüğüm apartmanların, kulelerin arasından genişçe bir çayıra vardım. Dünya varmış dedim. Kediler, kuşlar da ordaydı. Böğürtlen çalıları, labadalar, yabani pazılar, ebegümeçleri, karahindibalar ve daha hiç tanımadığım çeşit çeşit ot…

AYGEN

Toprağa olan ihtiyacımızı unuttukça insanlığımızdan da kopuyoruz sanki. Her sabah pencereni bir ağaca doğru açmak, ağaca bakmak, elini toprağa değdirmek, toprağa bir tohum atmak, topraktan çıkanların güzelliğini seyretmek, hanımeli, yenidünya çiçeği koklamak ihtiyaç…

En temel ihtiyacımızın üstünü kalın gri betonla örtüyoruz. Ne tohum düşebiliyor içine, ne bir şey kök salabiliyor. Güneşte gözünüzü yakan, soğukta içinizi donduran dümdüz bir beton. O beton orada durdukça sanki ne hastaları, yaşlıları ziyarete gitmeyi, ne gönül almayı, ne gönül vermeyi beceremiyoruz. Nefes alamıyoruz.

Bana nefes aldıran o çayırdan tanıdık otlar topladım. Güzel bir pilav yapmaya geldi sıra şimdi.

Otlu Bulgur Pilavı

4 kişilik

200 - 300 gr yemeklik yabani ot (labada, ebegümeci, yabani pazı) veya ıspanak

3 soğan

6 diş sarımsak

2 su bardağı pilavlık bulgur

2 çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çay bardağı zeytinyağı

2 çay kaşığı kırmızıbiber

Tuz, karabiber

Otları ayıklayın, birkaç su yıkayıp süzün.

Otları, soğan ve sarımsağı incecik kıyın. Doğradığınız sebzeleri pilav tenceresinde bulgur, salça, zeytinyağı ve tuzla elinizle karıştırın.

Üstüne 6 su bardağı soğuk su koyup kısık ateşe oturtun. Kapağını örtüp pişmeye bırakın. Arada kapağını açıp bakın. Bulgur yumuşamadan suyunu çekerse 1 çay bardağı daha sıcak su ilave edin. Yumuşayana kadar pişsin. Üzerine karabiber serperek hemen servis yapın. Yanında ayranla nefis olur.

arzuaygen@hotmail.com

@sevgilimutfak