VF kat sol
VF kat sağ

04 Nisan 2018

İstanbul’da Türk Şöleni

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, eski Türk şölen ve ritüellerini sahneye taşıyor. İBB, “Ortak Miras Sahnede Buluşuyor” sloganıyla düzenlediği “Toy” başlıklı sahne gösterisiyle, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan Türklerin kültürel renklerini aynı sahnede bir araya getiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından organize edilen Toy sahne gösterisinin prömiyeri 7 Nisan akşamı saat 20.00'de Tuzla İBB İdris Güllüce Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Katılımın ücretsiz olduğu gösteri 21 Nisan'a kadar İstanbul'un farklı noktalarında izleyiciyle buluşmaya devam edecek. Toy sahne gösterisi Başakşehir, Esenler, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sancaktepe, Sultanbeyli, Tuzla ve Üsküdar Belediyeleri ile İstanbul Üniversitesi tarafından da destekleniyor.

Kültürel Miras Dans ve Müzikle Anlatılıyor

Toy sahne gösterisinde farklı coğrafyalardan 65 sanatçı; Türklerin gelenek, görenek, müzik, edebiyat, oyun, adım ve desen çeşitliliğini sahneye taşıyor.  Doksan dakikalık gösteri dansların yanı sıra üst düzey efektlerle de destekleniyor.

Toy sahne gösterisi iki bölümden oluşuyor. Türk geleneklerine özgü dualarla yapılacak açılışın ardından, kös ve davullarla sergilenecek performansı savaş dansları takip ediyor. İlk bölüm Türk dünyası selamlama ve geleneksel oyun örneklerinin ardından sona eriyor. Etkinliğin ikinci bölümü, dansçılar tarafından Türklerin Anadolu'ya girişlerinin canlandırılmasıyla başlıyor. Balkanlar, KKTC ve 7 bölgeye ait yaşam, karakter, oyun ve türkü derlemeleri bu bölümde izleyenlerin dikkatine sunuluyor.

Etkinlik tüm sanatçıların sahnede söyleyeceği Anayurt şarkısıyla son buluyor.

İstanbul'da 10 Ayrı Mekânda Sahne Alacaklar

Toy sahne gösterisi ilk olarak 7 Nisan akşamı saat 20.00'de Tuzla İBB İdris Güllüce Kültür Merkezi'nde izleyici ile buluşacak. Gösteri daha sonra sırasıyla; 8 Nisan'da Sancaktepe Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi, 10 Nisan'da Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi, 11 Nisan'da Fatih İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu, 12 Nisan'da Sultanbeyli İBB Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi, 14 Nisan'da Kağıthane Gültepe Kültür Merkezi, 15 Nisan'da Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi, 18 Nisan'da Güngören İBB Erdem Bayazıt Kültür Merkezi, 20 Nisan'da Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi ve 21 Nisan'da ise Başakşehir Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi'nde seyirciyle buluşacak.

Anadolu ve Dünya Turnesine de Çıkacaklar

İzleyenlerin, mesafelere rağmen değişmeyen ortak kültür destanlarına ve birlik beraberliğin gücüne tanıklık etme fırsatı bulacağı gösteri, İstanbul'un ardından Anadolu ve dünya turnesine çıkarak sanatseverlerle buluşmayı sürdürecek.

 

Uluslararası Etno Müzik Festivali

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı yine bir ilke imza attğ. Dünya çapında sanatçılar Arakan için bir araya geldi. Üç gün süren Uluslararası Etno Müzik Festivali Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda duygusal anara sahne oldu.

Bu yıl ilk kez düzlenen Festival'in açılış konserinde Arakan'da katledilen siviller için ağıtlar yakıldı.

2017 yılında Myanmar Hükümeti tarafından korkunç katliamlara maruz bırakılan, göçe zorlanan, açlık ve hastalıklarla sistematik bir şekilde ölümlerine göz yumulan Müslüman Arakanlılar halen büyük bir yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

Festival hem dünyanın dikkatini yeniden Arakan'a çekmek, hem de savaş ve katliamların devam ettiği diğer ülkelerin de acılarını paylaşmak üzere farklı dillerdeki ağıtları buluşturdu.

Altı ülkeden 16 sanatçının sahne aldığı Etno Müzik Festivali'ne Türk sanatçıların yanı sıra İrlanda, Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Fransa'dan da halkın gönlüne taht kurmuş sanatçılar katıldı.

Müziğin evrensel dili ve gönülleri birleştirilen tınılarıyla insanlığın ortak acılarına savaşın onulmaz yaralarına merhem olmak üzere bir araya gelen sanatçıların repertuarları da kendi dillerindeki ağıtlardan oluşdu.

İrlanda'dan Anne-Marie O'Farrell, İngiltere'den Brendan Power, Yunanistan'dan Ross Daly, Fransa'dan Keyvan Chemirani ve Azerbeycan'dan Eytiram Hüseyinov, Elşan Mansurov, Alagha Sediyev ile Kamran Karimov bu özel Festival'de İstanbullu müzikseverlerle buluştu.

 

Arakan'a Ağıt

Etno Müzik Festivali gala konserinde; dünyanın dikkatini yeniden Arakan'a çekmek ve savaşların devam ettiği diğer ülkelerin acılarını paylaşmak üzere Anadolu'nun ve Azerbeycan'ın ağıtları aynı sahnede buluştu.

 

Gecenin sunuculuğunu tiyatro oyuncusu Ali Nuri Türkoğlu üstlendi. Türkoğlu, Erzurum yöresinden “Eledim eledim höllük eledim” türküsünün anonsu öncesi yaptığı konuşmada Afrin şehitlerine de değinerek şunları söyledi: “Anadolu'nun içimizi en çok dağlayan türkülerinden biri var şimdi sırada. Hani çok yakın zamanda Afrin'e düğüne gider gibi giden “Koçyiğitlerimiz”; ailelerinize bir mesajınız var mı diye sorulduğunda, ‘Beklemesinler' demişlerdi ya. İşte bu toprakların can pareleri asırlardır hep bu duyguyla gittiler Kızılelma'ya. Geride kalan analar ise işte böyle türküler yaktılar. Hepsine rahmet olsun” dedi.

 

Yeditepe Bienali Başladı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen, "Yeditepe Bienali" 15 Mayıs'a kadar sanatseverlerle buluşacak.

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortaklığında "Ehl-i Hiref" temasıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen bienalin galası Binbirdirek Sarnıcı'nda yapıldı.

Galada konuşan Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, bienal kapsamında yer alan eserlerin İstanbul'un farklı mekanlarında sergileneceğini belirterek, bu çerçevede bugün 3 serginin açılışını yaptıklarını söyledi.

Demir, Türkiye'de geleneksel sanata dayalı ilk kez bir bienalin yapıldığına vurgu yaparak, "Geleneksel sanatımızı, çağdaş yorumlarla birlikte sırf bienal için oluşturulmuş bu eserlerin, yine bienal mantığıyla sergilenmesi son derece önemli bir iştir." dedi.

"Yeditepe Bienali"nden hemen sonra 2020 yılında gerçekleştirilmesi planlanan yeni bienalin üzerine çalışmaların başlanacağını dile getiren Demir, "Ecdada layık, bu toprakların biriktirdiği medeniyet değerlerine layık işlerin yapılacağını şu anda çok rahatlıkla söyleyebilirim." diye konuştu.

Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkan Yardımcısı Muhammed Emin Demirkıran da bienal üzerine yaklaşık 8 aylık bir çalışma yaptıklarını kaydederek, "Güzel bir organizasyon için ter döküyoruz. Hataları muhakkak vardır. İlki yapılıyor bienalin. Bu hususta affınıza sığınıyoruz ama genel itibariyle güzel, hoş bir iş çıkardığımıza inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bienalin destekçileri arasında yer alan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ise üniversite olarak, Türkiye'nin fikri bağımsızlığı adına yapılan çalışmaları kendilerine amaç edindiklerinin altını çizdi.

Şentürk, fikri bağımsızlığın sadece akademik eğitimle gerçekleşmeyeceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aynı zamanda sanatta bağımsızlıkla gerçekleşir. Bu bienalin amacının da fikri bağımsızlık idealine çok önemli katkı yapacağına inanıyorum. Çünkü biz klasik ilimlerimizi muhafaza etmeye çalıştığımız gibi aynı zamanda klasik sanatlarımızı da muhafaza ve ihya etmeliyiz. Güncelleyerek de daha ileriye taşımalıyız."

Galada, Yeditepe Bienali Küratörü Serhat Kula da kısa bir konuşma yaptı. Ayrıca galaya bienal sanatçılarının yanı sıra kültür ve sanat dünyasından da birçok isim katıldı.

Bienalin "Çiçeğin Her Hali", "Kuş Misali", "İstanbul'a Dair", "Kusursuz Tekrar" ve "Mekandan Taşanlar" olmak üzere 5 farklı alt teması bulunuyor.

Uluslararası hat ve tezhip sergilerinin yer alacağı bienal kapsamında, minyatür, tezhib, kalem işi, ebru, çini, hat, seramik, resim, heykel ve fotoğraf dallarında karma ve kişisel sergiler de sanatseverlerin takdirine sunulacak.

 

Şoförlere alkış alıyor

 

Otobüs ve minibüs sürücüleri ile ilgili şu ana kadar genellikle olumsuz örnekler verildi. İki gün üst üste bu iki meslek grubundan olumlu sevindirici haberler aldım. Hafta sonu iki gün üst üste sınava gidip gelin bir yakınım dönüşte “Bugün bir minibüs şoförüne denk geldim açıkçası şok oldum” deyince ben içimden ‘eyvah başına kötü bir şey geldi” diye düşünürken o tam tersini söyledi. Şu ana kadar gördüğüm “kibar, centilmen, saygılı, üstelik kurallara da uyan bir sürücüydü. İnerken de tebrik ettim” dedi. 

Yine aynı gün Sevgili Müjdat Uluçam abimiz sosyal meyde hesabından     Şöyle güzel bir paylaşım yapmıştı: “Bir İETT şoförü. Mimar Sinan Öğrenci Yurdu'nun önünde yolculularını alıyor her sabah. Ve her sabah gençlere; "Hoş geldiniz gençler! Umudumuz, geleceğimiz, gururumuz gençler hoş geldiniz!" diyormuş. Gençler de tepkisiz durur mu? Hep birlikte, alkışlar tutarak " Helal olsun Abi, Bir tanesin" diyor...İnerken de "İyi dersler gençler!" diyerek uğurluyor. Ne muhteşem, ne güzel, harika...Cennetlik bir adam işte.. Sena'ya dedim videosunu çekelim bu abimizin.”