VF kat sol
VF kat sağ

05 Kasım 2018

İstanbul Sevdalısı Bir Göçmen Kuşu: Yahya Kemal Beyatlı

İstanbul oldum olası şairlere, ressamlara, yazarlara ilham kaynağı olmuştur. İstanbul için bir birinden güzel şiirler yazan şairlerin başında Yahya Kemal Beyatlı geliyor. İstanbul'umuzun güzide şair Vefatının 60. Yılında‘Bab-ı Ali Enderun Sohbetleri'nde Yâd edildi.

Değerli Şairi, ‘Büyük Göçmen Kuşu' kitabının yazarı Dr. Âlim Kahraman anlattı. Kahraman,  “Tanpınar ona ‘Muhacir Kuş' demişti. Ben de kitabıma Büyük Göçmen Kuşu adını verdim” dedi. 

Bab-ı Ali Enderun Sohbetlerinin Koordinatörü Mehmet Nuri Yardım'ın kısa bir açış konuşması yaparak sözü Mehmet Kahraman'a bıraktı:

“Bu akşam hepimiz Mehmet Nuri Bey'in konuğuyuz bir taraftan ama Yahya Kemal'in konuğuyuz, o da Yahya Kemal'in konuğu. Sevenler olarak burada bu akşam bir araya geldik.” 

Otuz yıl önce çalışmalarına başladığı halde Yahya Kemal ile ilgili araştırmaların bitmediğini, halen yeni bilgilerin çıktığını belirten Kahraman, Yahya Kemal'in hayatı boyunca çok az mülakat verdiğini belirtti. Şiirde az olsun ama öz olsun felsefesini benimsediğini belirtirken yazılarında da büyük oranda bu ilkeyi benimsediğini ifade etti. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, Yahya Kemal hakkında “Muhacir Kuş” ifadesinden etkilenip kitabının adını Büyük Göçmen Kuş koyduğunu söyleyen Kahraman sözlerine şöyle devam etti: 
“Bir evi var bir yuvası var İstanbul'a gönülden bağlı ama Niş'ten başlıyor, Üsküp, Selanik hatta bir ara ailesi Bursa'ya kadar geliyorlar. Balkan olayları, savaşlar, Osmanlı'nın son yılları sonrasında İstanbul'a geliyor. Sonra Paris'e gidiyor. Dokuz yıl Paris'te kalıyor. Paris'ten dönüyor, 1926 yılında büyükelçilik ile görevlendirilip yine Avrupa tarafına gidiyor. 1932'den sonra acıklı durumlar ile dönüyor.”
Kahraman, Yahya Kemal hakkında yaptığı kitap çalışması, Yahya Kemal araştırma zevki hakkında bilgiler paylaştı. Nihad Sami Banarlı'nın çabaları hakkında bilgi verdi. Mehmet Kaplan'ın Yahya Kemal ile dostluğuna değindi. Hayatı boyunca kitabının yayınlamadığı gibi değişik yönlerinin ve özelliklerinin olduğunu belirten Kahraman, Yahya Kemal'in dostlukları, hatıralarını anlatırken Orhan Okay gibi kıymetli hocaları da yâd etti. Yahya Kemal'in özellikle fikir adamlığı üzerinde duruldu.
Dinleyicilerin katkıları, soru cevapları ile devam eden toplantı hatıra fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

Dr. Âlim Kahraman Kimdir

1956 yılında Manisa Kula'da doğdu. Manisa Lisesi ve İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede Yahya Kemal hakkındaki teziyle Yüksek Lisans, eleştiri üzerine hazırladığı teziyle Doktorasını tamamladı. Üniversitede uzun yıllar öğretim görevlisi ve üyesi olarak dersler verdi. 1980'den beri edebiyat dünyası içinde oldu. Öykü, eleştiri, deneme çalışmalarını, Mavera, Yönelişler, Yedi İklim ve Kaşgar gibi dergilerde ara vermeden sürdürdü. Bilimsel yazıları, yurt içi ve yurt dışında çıkan dergi ve kitaplarla İSAM tarafından yayımlanmakta olan TDV İslam Ansiklopedisi'nde yer aldı. Yazdığı ve hazırladığı eserler: Yahya Kemal Büyük Göçmen Kuş, Rüzgârın Söyledikleri - Hikâye-i Şâbur Çelebi, Cahit Zarifoğlu'yla Yedi Yıl, Modern Türk Hikâyesi, Yazmak Bana Göre Değil, Tanıdığım Orhan Okay, Yazarak Yaşamak, Bir Duyarlığın Çağdaş Biçimleri, Okumaya Giriş, Çalışan Saat, Toprağı İşleyen Kalem, Edebiyatın Saklı Dili, Edebiyatın İç Yapısı, Atikvalide, Kayıp Hikayeci, Geçit, Cahit Zarifoğlu: Yürek Safında Bir Şair, Rasim Özdenören Işıyan Kelimeler, Üsküdar Zaman Aynasında, Edebiyatın Belleğinde Yaşayan Beykoz, Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi.

Konyalılar Derneği Düğün Yemeği Yoğun Katılımla Gerçekleşti

İstanbul Konyalılar Derneği ve Vakfı parmak ile gösterilecek harika işlerin altına imza atmaya devam ediyor. Bölgesel bir sivil toplum kuruluşunun çok ötesinde ulusal düzeyde etkinlikler düzenliyor. Aylık düzenlenen konferanslarda alanlarında uzman başarılı isimler, iş adamları, bürokratlar ve akademisyenler katılımcılar ile öğrencilere bilgilerini paylaşıyorlar. İki kurumunda temel hedefi eğitim ve iyi insan yetiştirme. Yüksek eğitimlerini İstanbul'da sürdüren öğrencilere burslar veriliyor. Öğrencilere sadece burs verilip bırakılmıyor. Onların manevi annesi, babası, abisi olunuyor. Mega şehri tanımaları için sosyal etkinlikler düzenleniyor. 
Kaliteli Müzik 
Dernek ve Vakfın merkezinde çok kaliteli konserler icra ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Şef Yardımcısı Mehmet Güntekin yönetiminde Koronun değerli solistlerinin iştiraki ile zihin belleklerinde iz bırakan dinletiler gerçekleştiriliyor.
Konya düğün yemeği
Hemşehrilerinin memleket özlemlerini gidermek için de çok sayıda program düzenliyor. Konya'nın düğün yemeklerinin ünü artık dünyaca tanınıyor. Bamya çorbasını, etli pilavı, irmik helvasını artık turistler de severek yiyorlar. Konyalılar Derneği İstanbul'da hemşehrilerini düğün yemeği etrafında bir araya getirdi. Ortada sadece gelin ve damat yoktu. Onun haricinde program bir düğün neşesinde ve coşkusunda gerçekleşti. Söz alan öğrenciler Derneğin ve Vakfın kendilerine maddi ve manevi katkılarını dile getirdiler.
Etkinliğe, İstanbul'daki tüm Konya ilçe sivil toplum kuruluş başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Karaman ve bölge dernek yöneticileri, bürokratlar, akademisyenler, öğrenciler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Eski Bakanlardan Ali Talip Özdemir, Akparti Eski Milletvekili Abdullah Başçı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Selçuklu Belediyesi Eski Başkanı Adem Esen ve çok sayıda davetli iştirak etti. Programda Grup KaşıkS hareketli gösterileriyle renk katarken, Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Eğitmeni Şefika Çopur'da Konya türküleriyle salonu coşturdu.

18.‘Kısaca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali' Konya'da başladı

Bu ay sinema festivallerinin peş peşe yapıldığı bir ay. Biri bitiyor diğeri başlıyor. Hatta aynı döneme çakışanlar bile var. Bu yıl 18.'si gerçekleştirilecek ‘Kısaca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali' Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde 5 Kasım'da başladı. Kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel film alanlarında yurt içi ve yurt dışından öğrencilerin yarışacağı festivalde sektörün önemli isimleri de konuk olacak. Atölye ve söyleşilerle dolu dolu geçecek festival 10 Kasım'da kapanış töreniyle son buluşacak.

Festival de Ayşe Tunaboylu, Can Kolukısa, Zeynep Çamcı, Meltem Yılmazkaya, Barış Hayta, Mustafa Uzun Yılmaz, Fatih Doğan, Ümit Önal, Elif Dağdeviren, Tümay Özokur,Ahu Türkpençe, Burak Demir, Meltem Yılmazkaya, Burak Demir ve  Cahit Berkay gibi önemli isimler Konya'nın ve öğrencilerin misafiri olacaklar.

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivalinde Madde ve Alkol Bağımlılığı Tartışılacak

9-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 8. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında ‘Madde ve Alkol Bağımlılığı' tartışılacak. Film gösterimleriyle birlikte akademik programların da aynı anda sürdürüleceği festivalde kısa ve uzun metrajlı filmler de meraklısıyla buluşacak. Gelen konuklar sempozyumlara, filmleri izlemek ve film dünyasıyla ilgili söyleşilere, panellere katılmanın yanı sıra ‘Madde ve Alkol Bağımlılığı' konusunda dünyanın her yerinden gelen hukuk, psikiyatri, sosyoloji ve politika alanlarında önemli isimlerin verdiği bilgilere ulaşacak ve tartışmalara katılabilecek.

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Amacı

 

Suç, ceza ve adaletle ilgili sorunların sinema sanatındaki yansımasını kitlelere ulaştırarak, bu sorunları sinema ve akademik perspektiften tartışmak, hukuk, adalet ve insan hakları konusunda toplumsal bilinci geliştirmek, sinema sanatı aracılığıyla hukuksal ve toplumsal sorunlarda uluslararası ölçekte farkındalık, iletişim, dayanışma ve işbirliğini artırmak suretiyle, yerel ve evrensel planda hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin etkinleşmesine katkı sağlamaktır.

Nuri Bilge Ceylan Malatya'da Tecrübelerini Paylaşacak

9-15 Kasım 2018 tarihleri arasında düzenlenecek 8. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Yarışma bölümünün jüri başkanlığını üstlenen dünyaca ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 12 Kasım Pazatesi gerçekleşecek “MasterClass” da tecrübelerini sinemacılarla paylaşacak.

Malatya Büyükşehir Belediyesitarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği'nin katkılarıyla 8. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan festival kapsamında gerçekleştirilecek MasterClass'da deneyimlerini sinemacılara aktaracak. Bu önemli etkinliğe Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda önemli ismin katılması bekleniyor.

Panik Atak Mahir Atak

Panik Atak Mahir Atak adlı oyun, çağın hastalığı olan panik ataklı karakterlerin durumunu irdeliyor. Kendini boşlukta hisseden, takıntılarından kurtulamayan, kendinden çıkamayan, kaygılı, endişeli insanların iletişimsizliklerini ele alıyor.
Şerafettin Kaya tarafından yazılan ve yönetilen tiyatro oyunu, Paris Kültür Sanat oyuncuları tarafından da sahnelendi. Oyun, panik atak rahatsızlığının nedenleri üzerine kurulmuş bir hikayedir. Panik Atak Mahir Atak; güncel hayatın içindeki takıntıları, sıkıntıları, yoksunluk ve özgüvensiz sıradan insanların iletişimsizliklerini ve amaçsızlıklarını sahneler. Bu oyun; Mahir Atak ile birlikte kendinden çıkamamış, sorunlu, takıntılarından kurtulamamış kadınların hikayelerini de farklı bir boyuta taşımaktadır. Oyun 16 Kasım tarihinde İBB Sultan Selim Kültür Merkezi'nde sahne alacaktır.

Oynayanlar:
Furkan Yıldız, Müge Karataşlı, Merve Şişman, Aynur Sağır, Elif Cınar, Yeliz Erdemir