22 May 2016

İstanbul sokakları festivale dönüştü

İstanbul sokakları festivale dönüştü

Şu günlerde İstanbul'un her köşesi edata bir kültür sanat etkinliğine dönüşmüş durumda. Okulların çoğunda, Halk Eğitim Merkezlerinde bir birinden güzel programlara rastlayabilirsiniz. Feshane'de İSMEK'in yıl sonu sergisi göz kamaştırıyor. Sanatsever hanımların ve beylerin mutlaka görmesi gereken bir sergi. Sultanahmet Meydanı doğal olarak zaten sürekli bir festival alanı gibi. Ne zaman giderseniz bir etkinlikle karşılaşabilirsiniz. Şu an ‘Doğudan İstanbul'a Kadın Eli Sergisi” var. Sanat eseri gibi el işleri var. Hemen ardından İstanbul genelindeki Halk Eğitim Merkezlerinin kursiyerlerinin el işi göz nuru sergileri olacak. HEMFES isimli bu sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. Burada Halk Eğitim merkezlerinin gizli rekabetine de şahit olacaksınız. Rekabet deyince kötü anlamda söylemiyorum elbette. İyilikte güzellikte beceride yarışmadan bahsediyorum. Bütün Halk Eğitim Merkezleri ciddi hazırlanıyorlar elbette,  ben Şişli Halk Eğitim Merkezinin bazı çalışmalarına şahit oldum. Gerçekten göz kamaştırıyor. Özellikle çini, resim ve aynadaki sanatla iddialı geliyorlar Sultanahmet Meydanına.  Bu yıl HEMFES te Şişli Halk Eğitim Merkezi Standında sergilenecek olan aynaya işlenilen semazen tablosunun dikkatleri üzerine çekeceği tahmin ediliyor.

LÜTFİ AKAD ANILIYOR

Türk sinemasına kimlik kazandıran, çığır açan,  ustaların ustası bir yönetmen olan Lütfi Akad, 19-29 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Modern'de kapsamlı bir sergi ve 10 filmiyle anılıyor.

İstanbul Modern'in başlattığı ‘Türkiye Sineması'ndan Ustalar' etkinliğinin ilk programında ustaların ustası olarak bilinen yönetmen Lütfi Akad anılacak. Ünlü yönetmenin hayatından ve sinemasından kesitler sunan sergi, 18 Mayıs-31 Aralık tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema fuayesinde gezilebilecek. Ayrıca Akad'a ait 10 filimde gösterimde olacak

Hülya Koçyiğit Akad'ı anlatacak

Lütfi Akad filmlerinin unutulmaz ismi Hülya Koçyiğit ve serginin danışmanı gazeteci-yazar Burçak Evrenin'in katılacağı söyleşide usta yönetmenin sineması üzerine konuşmalar yer alacak.

Program 26 Mayıs saat 19.00'da İstanbul Modern'de gerçekleşecek.

TÜRKİYENİN HER KÖŞESİ KİTAP FUARI 

Son haftalarda yazar ve şair dostlarımızı sürekli yollarda görüyoruz. Bir şehirden, diğer şehirdeki okuyucularının karşısına çıkmak için ciddi bir koşuşturma içindeler. Hem yayınevlerimiz hem de yazar arkadaşlarımızın emeklerinin karşılığını bulması için güzel gelişmeler bunlar. Fuarların maddi manevi hareketli geçmesi de sevindiriyor. Yazar ve şairlerimiz artık anadolunun ücra köşesindeki okuyucusuyla da buluşabilme imkanına da kavuşmuş oluyor.

SANA BENZEMEK

Kitap fuarlarının çoğalması ve ilginin artması yazarları da yazmaya teşvik ediyor.

Sevgili arkadaşım Mustafa Ekici de  “Sana Benzemekadlı kitapla çıktı karşımıza. Harika bir kitap. Romantizm kokuyor.  Yarın Yayınları'ndan çıkan bu güzel kitaba ulaşmanızı tavsiye ediyorum. Son yıllarda isminde sadece aşk ve sevgi geçiyor diye bir çok kitap okudunuz. ‘Sana Benzemek' bambaşka.  Kitabın kapağındaki paragrafı bir anlamda ithaf cümlelerini tadımlık olarak dikkatlerinize sunuyorum:

“Biraz seni andırsın diye gözlerimde derin kesikler çiziyorum. Gözlerim senin baktığın gibi baksın diye misal, gecelerce uyumuyorum. Sendeki mahmur, dalgın ve ama içe işleyen pürdikkat, ateş parçası olsunlar diye, acayip sıvılarla, efsunlarla berkitiyorum.”

İSTANBUL SEMALARINDA ŞİİR ŞAKIYACAK

Önümüzdeki hafta aynı günlere denk gelen iki güzel şiir etkinliği var. Birincisi Küçükçekmece belediyesi tarafından bu yıl beşincisi yapılacak olan ‘Göl Şiir Akşamları'. Şiir severler tarafından heyecanla beklenen etkinliğe yurt içi ve yurt dışından 22 şair katılacak.

Artık uluslar arası bir kimliğe bürünen programın onur konuğu ise Şair Ali Akbaş olacak.  Etkinlik, şiir okumalarının ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Ayfer Vardar'ın konseriyle son bulacak. Program 27 Mayıs Cuma günü akşam  saat 19:30 da Küçükçekmece Göl kenarında başlayacak.

İkincisi ise, Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbulensis Şiir Festivali. 26-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinliğe 15 ülkeden 38 şairin katılacak. Festivalin bu yılki teması ise, "Göç" olarak belirlendi. Açlış ve protokol konuşmalarının ardından program okullarda devam edecek. 28 Mayıs Cumartesi günü özel etkinlik bölümünde Cemalettin Latiç ve Cahit Koytak da şiirlerini okuyacaklar. Program İnce saz'ın konseriyle son bulacak.

Şiir severlerin çok sevecekleri iki dev program.

KÜLTÜR ADAMI MEHMET NURİ YARDIM

Kültür salonlarının değişmez ismidir Mehmet Nuri Yardım. Kalemi sürekli çalışan üretken bir isimdir. Kültür salonlarında bile sürekli not tutarken görürsünüz kendilerini. 

Vefalı birisidir. Günümüzde içi boşalmış olsa da ‘Vefa' kelimesi Mehmet Nuri Yardım hocamızın şahsında tam anlamıyla yaşamaya devam etmektedir. Ziyaretleri ile yazar ve şairlerin gönlünde taht kurmuş durumdadır. Rahmetli olmuş yazar ve şairlerimizin mezarlarını da ziyaret ederek Fatihalarını da eksik etmemektedir. Bir gönül adamıdır o. İçindeki hissiyatlar dolup taşmaktadır.  Asla boş durmayı sevmez. Günün her saati planlı ve doludur.

Yazarlık ve Editörlük Kurslarında yazar adaylarına dersler vererek sektöre yeni isimlerde kazandırmaktadır. Geçtiğimiz hafta kursların mezuniyet günü olması sebebiyle birlikte idik. İlk durağımız Birlik Vakfı idi. İkinci durağımız ise Üsküdar H Yayınları. İki güzide kurumumuz bünyelerinde açtıkları 'Yazarlık Kursları' ile edebiyat camiasına yeni isimler kazandırmaya devam ediyorlar. Mehmet Nuri Yardım  her iki kursunda hocalığını yapıyor. Kursiyerlere sertifikalarını verdik. Her iki törende yaptığı konuşmanın sonunda Mehmet bey, dört beş tane kültür programının duyurusunu ve davetini yaparak kültür elçiliğini bir kez daha göstermiş oluyordu. Dursun Gürlek hocamıza göre, İstanbul'un Kültür Bakanıdır kendileri.