06 Kasım 2017

İyi Parti yeni bir parti mi?

Yapılan anketlerde Sözcü Gazetesinin  verdiği habere göre;  İyi Parti'nin oy oranı 19.5 olarak açıklandı. Mhp'nin barajı geçemeyeceğini yazan Sözcü Gazetesi, İYİ Parti'nin seçime girmesi durumunda katılımcıların yüzde 18.5'i CHP'ye, yüzde 8.8'i MHP ye ve yüzde 7'si ise HDP'ye oy vereceğini söyledi. MHP ve HDP nin meclise giremeyeceğini yazdı. Sözcü Gazetesinin haberinde araştırmada %44.6 nın yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu söylemiş.

Peki  İYİ PARTİ yeni bir parti mi?

Bir partinin kimlik karnesi programıdır. Parti kendisini programı ile ortaya koyar ve o programla halktan oy ister. Halk da partiye bu programa göre oy verir. İYİ PARTİ programını açıklamadan, başarılı olacağından bahseden köşe yazarlar ve gazetelerin yaklaşımları parti propagandamsından farksızdır.

Biz tarafsız ve adil olarak İYİ PARTİNİN programını okuduk. Türkiye' deki  onlarca partinin programında olan genel geçer söylemlerden farklı bulduğumuz yönleri var. Bu yönler ağırlıkta ekonomi ile ilgilidir. Belli ki eski Merkez Bankası başkanlığı yapmış, MHP de millet  vekilliği yapmış  Durmuş YILMAZ beyin fikirleri İYİ PARTİ'nin ekonomi programını oluşturmuş.

AK PARTİ ile 5 yıl çalışan Merkez Bankası başkanı Durmuş YILMAZ'IN uyguladığı para politikaları ve 2006-2011 yılları arasındaki ekonomik durum orta da. Eğer Ak Partinin Bu dönemdeki ekonomik kararları eleştirilecekse, başta Durmuş YILMAZIN Merkez Bankası başkanı olarak uyguladığı faizci politikalar eleştirilmelidir.

 Ama Merkez Bankası verilen özerklikle(!) Devlet üstünde  özel dışa bağımlı bir güç olduğu için, uyguladığı  dışa bağımlı faizci bağımlı politikalardan sorumlu tutulamıyor yargılanamıyor, bedeli iktidar  ödüyor.

İYİ PARTİ  ekonomik olarak parti programında ne vaat ediyor diye baktığımızda, dışa bağımlılık sözleri ile,  yerli olmayan dışa bağımlı mevcut  ekonomik modeli görüyoruz.  Dışa bağımlılığı kaldıracak bir model değil ,sürdürülebilir azaltan bir model ifade ediliyor. Buda mevcut yapı içindeki sürdürülebilir borç modelidir.

Küresel ekonomik güçlere uygun ekonomik politikalar geliştirilmesini önceleyeceklerini açıkça ifade ederken,  İYİ PARTİ nası iyi ve yeni bir parti olabilir?

Nasılsa halk parti programını okumuyor. Üst akıl efendilere  bağımlılık sözlerinin parti programında yer alması İYİ PARTİNİN kapital faizci düzenin partisi olduğunun göstergesidir.

İyi Parti ekonomideki temel ilkeler olarak ; dış açığın kapatılması, kamu harcamaların enflasyonist olmayan yapıda olması, maliye politikalarının enflasyonu kalıcı olarak indirmesi, özel şirket Merkez Bankasının para politikalarını belirlemesi ve uygulamasında  operasyonel ve araçsal bağımsızlığa sahip olması, hedefe ulaşmak için etkin vergi politikasının uygulanması, bankacılık sermaye yapısının güçlendirilmesi,(bankalar az güçlüydü) finansal piyasada derinliğin arttırılması(faizin türevsel niteliklerin çoğaltılması) gibi temel ilkeler parti programında yer almaktadır. 

Bu ifadelerin her biri bağımlı bir ekonomi, milli olmayan  politikalardır. Bu ifadelerin açılımlarını yaptığımızda olumlu kurulan cümlelerin olumsuz içeriğini çok rahatlıkla görüyoruz.

Şimdi  kalkacaksın kendine yeni, iyi yerli ve milli bir parti diyerek bu dışa bağımlı ekonomik kölelik politikalarını parti programına koyacaksın. Halk da iyi parti'ye oy verecek öyle mi?!

İYİ PARTİ eğer bu programla biz halkımıza refahı getireceğiz diyorsa, bunu bize de uygun bir yerde izah etsinler. Eğer biz eleştirilerimizde yanılıyorsak geri adım atar ve bu sözlerimizi tekzip ederiz. Bu konuda İYİ PARTİ yetkililerinden alacağım bir davete icabet edeceğimi şimdiden burada ifade edeyim.

Bu arada şunu da  ifade edeyim; Türkiye İnisiyatif Merkezi Başkanı Yavuz AĞIRALİOĞLU ‘'Muhsin Yazıcıoğlu Dava Dosyası sanıklarından Ali LAPANTA gibi şaibeli ve aklanmamış bir ismin ‘'iyi'' parantezinde olması vahim bir yanlıştır. Bu yanlıştan dönülmesi çağrısı, İyi Parti deki arkadaşlarımıza kardeşlik mesûliyetimizdir'' sözüne katılıyorum.

İktidarında sık sık dile getirdiği  Türkiye'nin Güçlü bir  muhalefete ihtiyacı var.  Ama milli ve yerli olmak kaydıyla...

Selam ve dua ile...