15 Eylül 2016

John Bass; Persona non grata

Persona non grata, Latince istenmeyen adam anlamında olup diplomatik bir terimdir.

Viyana Konvansiyonu'na göre ev sahibi devlet hiçbir sebep göstermeden herhangi bir diplomatik görevliyi istenmeyen adam ilan edebilir. Böyle ilan edilen kişi, istenmeyen farz edilir ve genellikle ülkesine geri çağrılır. Eğer geri çağrılmazsa ev sahibi devlet bu kişiyi diplomatik misyonun üyesi saymama hakkına sahiptir.

Amerika'nın Türkiye büyükelçisi John Bass son günlerde yapmaması gerektiği kadar hem Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmeye çalışıyor, hem de hassas bölgelerde ciddi kışkırtma faaliyetleri yürütüyor. En son sivil bir araçla Artvin'de bazı görüşmeler yaptığı deşifre oldu.

Artvin Hidroelektrik santralleri konusunda hassas bir il, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte Artvin'de kurulması planlanan onlarca hes barajıyla gündeme gelmiş bir şehir. Daha önce de bazı protesto eylemleri olmuştu. Bass'ın bu eylemlerin yeniden başlamasının konuşulduğu bu süreçte Artvin'de olması kendine biçtiği “Sömürge Valisi” rolünden kaynaklansa gerek. Bass eski bir konuşmasında Türkiye'yi ABD'nin 53. Eyaleti olarak gördüğünü ifade etmesi de bu noktada son derece manidar duruyor.

Hükümet yetkilileri Bass'tan memnuniyetsizliklerini gizlemiyorlar. Hatta Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ;” Biz de birçok rahatsızlığımızı dile getiriyoruz. Mesela ABD'de artan ırkçılık. Bu endişemizi doğrudan ABD'li muhataplarımıza kendimiz söylüyoruz. Bu işin nezaketi budur. Biz söyleyince içişlerine karışmak oluyor. Ama kendileri her türlü şeyi söyleme yetkisini kendilerinde buluyorlar. Kusura bakmayın hiçbiriniz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Bugün, Türkiye ikinci sınıf bir ülke değildir. Türkiye ile ilişkilerinizi adam gibi yürütmek istiyorsanız, Türkiye'yi eşit bir ortak olarak görmek zorundasınız. O Türkiye geçti. Ayrıca, sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, büyükelçiliğini adam gibi yapacak. Viyana Sözleşmesi çerçevesinde görevini yapacak. Türkiye'nin valisi gibi davrananların hiçbirisine müsaade etmeyiz. Bunlara da izin vermeyiz. Herkes haddinin, hukukunun ve görevinin çerçevesini çok iyi bilsin."

Fetö darbe girişiminde ABD'nin rolünün olduğunu sağır sultan bile biliyorken, Fetö elemanlarının önümüzdeki günlerde Temsilciler Meclisinde Senatörlere sunum yapacağı ilan edilmişken, Fetö lideri FG'nin verilmemeye çalışılması ve Bass'ın esrarengiz ziyaretleri önümüzdeki günlerde başta John Bass olmak üzere bazı Amerikalı diplomat görünümlü ajanları için “Persona non grata” damgasıyla isteneyen adam ilan edilmelerine az kaldı diyebiliriz.

Amerika, dünya hâkimiyeti peşinde koşarken kendisine baş kaldıran ülkelerde operasyonlar yapmaya devam ediyor. Ama dünya değişti ve artık “dünya beşten büyük” ve hatta Amerika dünyada süper güç değil. Amerika dünyada İsrail'le beraber olsa olsa süper fesat rolüne oynayabilir artık, onu da yapıyor zaten.

John Bass ve ABD için tehlike çanları çalıyor, muhtemelen ABD, Bass'ı önümüzdeki günlerde bir dizi istişareler için geri çağırsa olaya çok şaşmayacağız.