24 Eylül 2023

Karabağ, Azerbaycan toprağıdır.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel kuruluna hitabında tarihi bir konuşmaya imza atarak ‘’Karabağ Azerbaycan toprağıdır.’’ dedi.

Türkiye Azerbaycan arası dostluk ve birliktelik kadim bir geçmişe sahiptir. 1918’de Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Bakü’yü işgalden kurtarmıştı. Nuri Paşa Bakü fatihi olmuştu. Bu tarihi olay Azerbaycan halkı tarafından hiç unutulmadı iki ülkenin dostluk ve birlikteliğinin temel taşı oldu. Azerbaycan, 1918 yılından 1991’e kadar SSCB hâkimiyetinde kaldı. 1991’de Sovyetler birliğinin dağılmasıyla Azerbaycan yeniden bağımsızlığını kazandı. 14 Ocak 1992 tarihinde Türkiye ve Azerbaycan arasında yakın dostluk ilişkileri başladı. İki ülke iktisadi, askeri, kültürel anlamda işbirliği yaptı. Azerbaycan’ın 3. Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in ‘’Bir Millet İki Devlet’’sözü kadim birlikteliği perçinleyen veciz bir nişane oldu. 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ toprakları Ermeniler tarafından işgal edildi. Bu tarihten sonra Azerbaycan’ın büyük meselesi Karabağ oldu. Türkiye Karabağ meselesinin çözümü için çok yoğun çaba harcadı ve bu konuda uluslararası platformlarda hep Azerbaycan’ın yanında durdu.

Karabağ meselesi 30 yıl devam eden bir mesele halini aldı. Ta ki 2020 yılına kadar.  Ermenistan askerleri 27 Eylül 2020 tarihinde I. Karabağ Savaşında işgal ettikleri toprakları genişletmek amacıyla Azerbaycan topraklarına saldırınca II. Karabağ Savaşı başladı. Bu savaş 44 gün sürdü. Türkiye her zaman olduğu gibi bu haklı mücadelesinde Azerbaycan’ın yanında durarak siyasi, askeri diplomatik olarak büyük destek verdi. Türk kamuoyu da bu savaşı yakından takip ederek Azerbaycan askerlerine dua etti. Azerbaycan’ın Karabağ harekâtında Türk yapımı Bayraktar İHA/SİHA’ların aktif olarak kullanılması kahraman Azerbaycan birliklerinin zafer kazanmasında büyük katkı sağladı. Azerbaycan’ın kahraman askerleri Karabağ’ı geri alarak Ermenilerin yaklaşık 30 yıl süren işgaline son verdi. Anlaşmalar yapıldı. Artık Karabağ ait olduğu Azerbaycan topraklarına dâhil oldu. Karabağ meselesi 3 yılın ardından Ermenilerin saldırılarıyla yine gündeme geldi. Türkiye tarihte olduğu gibi bugün de Azerbaycan’ın yanında durarak haklarını savundu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir. Ermeniler dâhil herkesin Azerbaycan topraklarında barış içinde yan yana yaşaması öncelikli hedefimiz olmalıdır’’ ifadeleri bunu açık bir şekilde ifade etmektedir.  Türkiye her zaman Can Azerbaycan Kardeş Azerbaycan’ın yanındadır. Karabağ Azerbaycan’ındır.

74457969-7897-4a60-a34b-25aaaaa94ee4.png