07 Temmuz 2020

Kendimizi inşa ederken malzemeden mi çaliyoruz?

 

Kendimizi inşa ederken dürüst ve ehil miyiz yoksa malzemeden mi çalıyoruz? Yaşamı boyunca kendini inşa eder insan. Eksiğini, fazlasını, yanlışını, doğrusunu iyi kötü kendisi oluşturur. İnsan, kendisine verilmiş olan iyiliğe yönelme potansiyelinin (ki biz buna dini karakterde "iyi fıtrat üzere donatılmak'' deriz) üzerine bir bina dikmeye başlar. Nasıl mı? Şöyle: Elinde çok iyi, harika bir harç malzemesi (iyi fıtrat) bulunan bir inşaat ustasını düşünebiliriz. Malzemenin sağlamlığı hakkında şüphe olmadığından ustadan beklentimiz de mükemmel sağlamlıkta ve güzel görünen bir yapı.. Bu durumda, işinin ehli olan ve her durumda yapması gerekenin ne olduğunu bilip bunu yapmayı tercih eden ustalardan şahane yapılar ortaya çıkacaktır. Fakat bazı ustaların da kullanması gereken malzemeleri yerinde ve zamanında kullanmadığı (yani malzemeden çaldığı) için ortaya çürük, her an yıkılmaya meyilli bir yapı çıkarması kaçınılmazdır.

Allah, İsra Sûresi 84. ayette de her bir insanın fıtrattaki mayasıyla kendisine yakışanı yaptığını belirterek kimin en doğru yolda olduğunu bildiğinden bahseder:

"De ki: Herkes kendi yapısına göre davranmaktadır; ve bunun içindir ki Rabbiniz kimin en iyi yolu seçtiğini çok iyi bilmektedir."

Toparlayacak olursak, her insan kendi benliğini inşa eden bir inşaat ustasıdır. Yeryüzüne gelen her insana sağlam bir zemin ve sağlam malzeme verilir ki biz buna "iyiliğe yatkın olma potansiyeli" yani "iyi fıtrat" deriz. İnsanlardan beklenen bu malzemelerle bu zeminde harika yapılar inşa etmeleridir. Neyi, nasıl, hangi yöntemlerle ve ne kadar malzeme kullanacakları ise tamamen kendi hayal güçleri ve seçimlerine kalmıştır. Bu yapıları inşa ederken sergiledikleri tavırlar ve süreç sonundaki yapıya bakılarak insanların kendilerine verilenlerle neler yaptıkları anlaşılır. Böylece işinin ehli, dürüst ustalar olup olmadıkları ortaya çıkar.

Unutulmamalıdır ki; yaşantılarımıza ve seçimlerimize yön veren iyiye yönelme potansiyelimizi, "doğru" kullanabildiğimiz müddetçe sağlam bir yapı(benliğimiz) inşa edebiliriz. Peki sorum şu; herkes kendisine verilen malzemelerle neyi ve nasıl inşa ettiğinin farkında mı? Kendimizi süreç sonunda görmek istediğimiz şekilde mi inşa ediyoruz? Bu soruların uzun süre zihnimizi meşgul edebilmesi temennisiyle sevgili okur.

 

 

Kübra Değirmenci