13 Kasım 2015

Kitap fuarlarına ilgi artıyor

Okuyan bir millet miyiz yoksa okumayan mı inanın bu konuda kararsızlığım gittikçe artıyor. Yıllardır katıldığım ve dinlediğim birçok kültürel etkinliklerde okumayan bir toplum olduğumuzdan yakınılar sürekli.  Diğer ülkelerle kıyaslanır dururuz.  Buna rağmen ülkemizde yılda sayısız kitap ve dergi yayınlanır. Ayrıca yayın hayatını sürdüren çok sayıda ulusal ve yerel gazete var.

DSC06471

Tüyap Kitap Fuarı devam ediyor. Gitmenizi ve yayın dünyamıza bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Tam 750 yayınevi ve binlerce kitap sizi bekliyor olacak. Hafta sonları izdiham gibi geçen fuar, hafta içleri daha rahat oluyor. Kitap fuarındaki kalabalık beni mutlu ediyor. Kuru kalabalık değil. İlgili, bakan, inceleyen, soran bir kalabalık var orada. Tüyap'a özel araçla da, toplu taşıma ile de gitmek gerçekten zor. O kadar zahmete katlanıp giden ilgili kişidir zaten.

Bu yılın teması ‘Mizah' olarak belirlenmiş. Onur Çizeri ise Tan Oral olarak belirlenmiş. Kitap çalışmaları olan sivil toplum kuruluşlarına da stantlar ayrılmış.  Fuar süresince paneller, söyleşiler, çocuk etkinlikleri yanı sıra çok sayıda kültür etkinliği düzenleniyor. Etkinliklerde ve imza günlerinde yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce yazar, okurlarıyla buluşma fırsatı buluyor.

Nuri Pakdil Kitaplarını imzalıyor

Yedi Güzel Adamın güzellerinden Nuri Pakdil fuar için Ankara'dan geldi. 12. Salonda hangar yayınevinde Necip Evlice ile birlikte kitaplarını imzalah Pakdil okuyucularıyla sohbet de ediyor. Fotoğraf çektirmek isteyen öğrencileri kırmıyor. Öğrencilere tavsiyelerde bulunuyor. İstanbul Valisi Vasip Şahin'de açılış sonrası kızı ve yanındaki protokol ile Nuri Pakdil'i ziyaret ederek kitap imzalattılar. Bence bu yılın baş onur konuğu Nuri Pakdil'dir. Standın önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Kimsede sıkılıp gitmiyor. Sabırla bekleyip satın aldıkları kitapları imza ettiriyorlar.

Fuarda yayınevlerini gezerken bir birinden değerli çok sayıda yazarı görmeniz mümkün. Stantlar arasında gezerken Remzi kitapevi standında Genelkurmay Eski Başkanlarından Orgeneral İlker Başbuğ'a rastladım. Kitap imzalıyordu. Etrafında ise onlarca öğrenci vardı.

Vali ve Nuri Pakdil

Gezmeye devam edin biraz ileride olgun duruşları gülen yüzleriyle Yavuz Bülent Bakiler, Ali Haydar Haksal, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Şerif Aydemir, Feridun Özdemir,Tarık Tufan,Ercan Köksal, Ayla Aydemir, Selvigül Şahin, Büşra Yılmaz ve daha nice yazarları görürsünüz.

Fuarda Zeyitinburnu Belediyesi de yerini almış. Ne ilgisi var demeyin. Zeytinburnu belediyesi aynı zamanda bir yayınevi gibi çalışıyor. Şu ana kadar çeşitli konularda  tam 37 kitap yayınlamış. Bu çalışmalarda Belediyenin eski Kültür Müdürü Mustafa Aydın'ın büyük emeği var. Yeni Müdür Veli beyinde aynen devam edeceğini düşünüyorum. Belediyeden Nur hanım eve kadar bir koli kitap göndermiş kendisine buradan teşekkür ediyorum.

Fuarda Aziz Nesin'e de bir bölüm ayrılmış. Orada yazarın yaşamından kesitler sunuluyor. Eserleri tanıtılıyor.

Resim galerilerini de gezmeyi unutmayın

Fuarın en çok ilgi gören bölümlerinden biri de resim galerilerinin olduğu bölümdür. Yerli ve yabancı çok sayıda galeri yerini almış. Resim öğrencileri ve resme ilgi duyanlar buradan neredeyse ayrılamıyorlar.