Kolesterol haplarının foyası bir bir çıkıyor -1

Yeni ilaçlar her zaman neredeyse 100 etkili ve yüzde 100 emniyetli oldukları iddiası ile piyasaya sürülür.

Oysa henüz çok az sayıda insan üzerinde denendikleri için bunların ne etkinlikleri ne de emniyetleri hakkında kesin hükümlere varmak mümkün değildir.

Üstelik bu deneme araştırmaları tamamen ilaç şirketleri tarafından gerçekleştirilir yani sonuçlarına kesinlikle güvenmemek gerekir.

Araştırmaların “mükemmel” sonuçları dünyaya şirketler tarafından değil genellikle “top sakallı ve papyonlu bilim adamları” tarafından büyük dünya kongrelerinde açıklanır.

Bu ilaçlar çeşitli pazarlama numaralarının da devreye sokulmasıyla kısa zamanda “blockbuster” yani hasılat rekorları kıran ilaçlar olurlar.

Tıpkı “kolesterol ilaçlarında” (statinler) olduğu gibi!

Amma velâkin gün gelir yere göğe sığdırılamayan bu ilaçların aslında o kadar da etkili olmadıkları ve ciddi yan etkileri olduğu ufak ufak dillendirilmeye başlar ve bir de bakarsınız ki bu muhalif ifadeler âdeta bir “itibarsızlaştırma kampanyasına” dönüşmüştür.

Bugünlerde bunun en çarpıcı örneğini üzerine toz kondurulmayan kolesterol ilaçlarında yaşıyoruz.

Tüm zamanların en çok satılan ilacı unvanını alan statinler için mırın kırın etmeler, homurtular giderek artıyor.

Bu arada statinlerin prospektüslerine şeker hastalığı ve hafıza kaybı yapabileceği uyarıları eklendi bile ve hiç şüphesiz ki yakında bunlara yenileri de ilave edilecek.

Peki sebep?

Sebep, statinlerin patent sürelerinin dolması ve ucuz muadillerinin piyasaya çıkmasıyla beraber kolesterolü düşüren yeni ilaçların da piyasaya verilme aşamasına gelmesidir.

Eğer statin alamıyorsan yan etkisi daha az olan ilaç var

Top sakallı bilim adamlarının gözdesi artık PCSK-9 inhibitörleri adıyla bilinen ilaçlar.

FDA, kısa bir süre önce evolucumab (Repetha) ve alirocumab (Praluent) isimli PCSK9 inhibitörlerine ruhsat vermişti.

Bunlar kolesterol sentezini baskılayarak değil, kolesterolün kandan temizlenmesini artırarak etkili oluyorlar.

“Endüstrinin yaptığı ve destek olduğu çalışmalar” bu grup ilaçların kolesterolü statinlere göre çok daha fazla düşürdüklerini ve daha emniyetli olduklarını gösteriyor.

Bunların kolesterolü kısa sürede daha çok düşürmelerine diyecek yok ama henüz çok az sayıda insan üzerinde ve üstelik de çok kısa vadede denenmiş ilaçların emniyetinden bahsetmek için USA' da bir üniversitenin papyonlu profesörü olmak lâzım.

Ayrıca da PCSK-9 inhibitörlerinin kolesterolü daha çok düşürmesinin kalp krizi ve felçleri ne ölçüde önleyip önlemedikleri hatta “önleyip önlemedikleri” belli bile değil ama ne gam!

Kolesterol hapı içenlerin yarısında kas ağrıları ortaya çıkıyor

Amerikan Kardiyoloji Koleji' nin senelik toplantısında sunulan ve JAMA'da yayınlanan araştırma kötü-kolesterolü yüksek olan 511 kişi üzerinde yapıldı.

Araştırmanın ilk safhasında katılımcıların bir kısmına 10 hafta süreyle bir statin veya plasebo verildi ve sonra statin alanlara plasebo, plasebo alanlara statin verilerek bir 10 hafta daha tedaviye devam edildi ve neticede statin kullananların yüzde 43' ünün “kas problemleri” yaşadıkları belirlendi.

İkinci safhada ise… (Devamı yarın…)