25 Aralık 2021

​Konya'da gelen haber

ŞEHİT ALİ DUTAR KÜTÜPHANESİ

Tüm şehitlerimiz aynı derecede değerlidir. Onlar vatanları için can verenlerdir. Cenab-ı Allah’ın takdirini kazananlardır.

Şehit Ali Dutar, benim Konya Bozkır Karayahya İlkokulu’ndan sınıf arkadaşımdı. Çocukluğumdu. Sohbet arkadaşımdı. Neredeyse her gün birlikte idik. Zaman zaman birbirimizin evinde yatar kalkardık.

Ali’nin ailesi Konya Boruktolu’ya taşınınca görüşmelerimiz sekteye uğradı. Sevgili Alim yiğit kardeşim; askerde şehitlik şerbetini içince, görüşmemiz Ahiret’e kaldı.

Geçen gün okuduğum bir haber beni mutluluk gözyaşlarına boğdu. Değerli kardeşimin ismi Konya Meram İlçesi’nin Boruktolu İlkokulu’ndaki kütüphaneye verilmiş. O kadar mutlu oldum ki, anlatamam. Emeği geçen herkesken Allah razı olsun. Konya’ya gittiğim ilk fırsatta kütüphaneyi ziyaret edeceğim inşallah.

 

BÂBIÂLİ DERNEĞİ SOHBETLERİ BAŞLADI

Yönetim Kurulu’nda bulunduğum ve Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildiğim Bâbıâli Derneği; ‘Bâbıâli Sohbetleri’ ve “Türkiye’nin Dünü ve Bugünü’ adlı iki sohbet programı başlattı.

Eyüpsultan Belediyesi'nin desteklediği 'Bâbıâli Sohbetleri'nin ilki Zal Mahmut Paşa Kültür  Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in konuk olduğu  programda 'Bâbıâliden Dijital Yayıncılığa geçiş’ masaya yatırıldı. Sohbetin moderatörlüğünü ise Eyüpsultan Belediyesi Kültür Müdürü İrfan Çalışan yaptı.

Esenler Belediyesi ile birlikte organize ettiğimiz iknci sohbet programının ismi ise ‘Türkiye’nin Dünü ve Bugünü.’

İlk konuğumuz ise Sabah Gazetesi Haberler Koordinatörü Kenan Kıran. Sevgili arkadaşım Kenan Kıran ile de ülkemizin kısa bir sürede engellere rağmen nereden nereye geldiğini konuşacağız.

 

TÜRK MÜZİĞİMİZDEN BİR ÇINARI DAHA KAYBETTİK

Bu yazıyı yazmaya başladığım dakikalarda öğrendim haberi.  İçim sızladı. Gözümden yaş geldi. Türk müziğinin yaşamasında ve gelişmesinde çok büyük katkıları vardı. Birbirinden değerli sesler kazandırdı sektöre.

Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça’yı tanıma ve sohbet etme imkânını yakalamıştım.  Çok mütevazi bir insandı. Aynı zamanda başarılı bir tıp doktoruydu. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.

 

ESKADER 2021 KÜLTÜR SANAT ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

ESKADER 2021 Kültür-Sanat Ödüllerini açıkladı. Toplam 11 dalda verilen ödüllerin sahipleri belli oldu.

ESKADER Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre; Prof. Dr. Sadettin Ökten’e, "Üstün Hizmet Ödülü" verildi. 2021 yılı içinde yapılan değerlendirmelere göre Prof. Dr. Mustafa Koç "Araştırma", Prof. Dr. Cemal Kurnaz "Deneme", Duygu Orak  “Klâsik Türk Sanatları”, Sultan Polat “Roman” ödülüne layık görüldü.

ESKADER 2021 Kültür -Sanat Ödülleri Şöyle:

Araştırma: 

Mustafa Koç, Revnakoğlu’nun İstanbul’u. İstanbul’un İç Tarihi: Fatih, Fatih Belediyesi Yayınları.

Deneme:

Cemal Kurnaz, Yunus’un Nefesi, Post Yayınları.

Hatırat:

Ahmet Emre Ateş, Her Sayfası Altın Değerinde: Büyüyen Ay Yayınları.

Hikâye:

Yücel Öztürk, Kuş Kesen, Ötüken Neşriyat.

İnceleme:

Mehmet Samsakçı, Tütmeye Devam Eden Buhurdan: Yahya Kemal, Ketebe.

Klâsik Türk Sanatları:

Duygu Orak/ Ebru sanatı.

Roman:

Sultan Polat, Altın Kubbenin Esrarı, Kapı Yayınları.

Şehir/Kültür:

Sait Ebinç, Mektepten Memlekete Bir Şehir Estetiği Van, Ötüken Neşriyat.

Şiir:

Fatma Aksu, Duvarından Memnun Olmayan Taş, Söğüt Kitaplığı.

İlk Kitap:

Süheyla Karaca Hanönü, Karaca Gözü, Okur Kitaplığı.

Üstün Hizmet Ödülü:

Prof. Dr. Sadettin Ökten

 

İSTANBUL EDEBİYAT FESTİVALİ SEZAİ KARAKOÇ TEMASIYLA YAPILIYOR

Bu yıl 13'üncü kez düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali, yakın zamanda vefat eden Şair ve Yazar Sezai Karakoç temasıyla yapılıyor. Açılışı Taksim AKM’de olan festival, TYB İstanbul Şubesi’nde ve Sultanbeyli’nin seçilen liselerinde devam ediyor.

Sultanbeyli Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen festivale, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destek verdi.

Açılış programında, 13'üncü İstanbul Edebiyat Festivali ödülleri de sahiplerini buldu. “Sezai Karakoç’un Düşünce Ufukları” eseriyle Mehmet Erdoğan'a, “Sabah Yıldızı” eseriyle Mustafa Kirenci'ye, “Dirilişin Yapıtaşları” eseriyle Dr. Münire Kevser Baş'a, “Çağdaş Mesnevinin Peşinde” eseriyle Dr. Gökhan Tunç’a çeşitli ödüller verildi.

Sezai Karakoç anısına gerçekleştirilen festivalde üstad, her yönüyle ele alınıyor.

 

‘BEN İYİ BİRİ OLMADAN ÖNCE’ ÖDÜLE DOYMUYOR

Paris Play Film Festivali’nden en iyi film ödülüyle dönen Şerafettin Kaya’nın

“Ben İyi Biri Olmadan Önce” adlı filmi  10 . Malatya film festivali gösterim sonrası Antakya Film Festivali’nden iki ödül birden aldı.

Expo 2021 Hatay etkinlikleri kapsamında bu yıl 9. düzenlenen Uluslararası Antakya Film Festivali’nde Şair-yazar-yönetmen ve oyuncu Şerafettin Kaya’nın sinema filmi Jüri Özel ödülü ve Türk sinemasının En anlamlı ödülü olan Yeşilçam özel ödülüne layık görüldü.

35 ülkeden 330 filmin yarıştığı festivalde, uzun metraj, belgesel ve kısa film kategorilerinde birbirinden kıymetli eserler sahiplerini buldu.

Şerafettin Kaya’nın yazıp yönettiği ve başrollünü oynadığı “Ben İyi Biri Olmadan Önce” sinema filmi 9. Antakya Film Festivali’nde Yeşilçam ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

 

ŞEB-İ YELDA

Esenler Belediyesi güzel etkinliklerin arasına 21 Aralık kış dönümündeki en uzun gece olan Şeb-i Yelda’yı da ekledi. Sezai Karakoç anısına düzenlenen gece “Diriliş Şiirleri” ile aydınlandı.

Şehir Ekranı, Radyo Esenler ve YouTube’dan canlı yayınlanan programda değerli şairler kürsüye gelerek ‘Diriliş Şiirlerini’ okudular.