18 Ekim 2020

Korona günlerinde aşk: Umut Işığım (Silver Linings Playbook)

Aşk koronayı yenebilir mi? Amerikalı bilim insanları aşk hormonu oksitoksin ile koronayı tedavi ediyor. Geçtiğimiz günlerde gündemin kalbi Twitter'da trend olan habere göre oksitosin içeren bir ilaca ait veriler incelenmiş ve koronavirüse karşı etkili antikorlar geliştirdiği ortaya konmuş.  Bu haberi görünce sonbaharın iyiden iyiye kedini gösterdiği günlere bir aşk filmi olan Umut Işığım (Silver Linings Playbook) adlı yapımı bırakmak istedim.

Umut ışığım, David O. Russel'ın yönettiği bir romantik-komedi, drama filmi.  Matthew Qick'ın aynı adlı kitabı üzerine kurulu. Kitabı okuyanlar birebir aynısı olmadığı görüşünde. Ama bu, filmin başarısından bir şey götürür mü? Filmde başrol oyuncuları olarak Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker ve Anupam Kher rol alıyor.

Karısı kendisini başka bir adam için terk ettikten sonra akıl hastanesinde tedavi gören Pat 8 ayın sonunda annesinin imzası ile çıkar ve ailesinin yanına yerleşir. Bir yandan bipolar tanısı ile mücadele ederken bir yandan da karısını geri kazanmak için hayatını, karısının istediği düzene sokmaya uğraşır. Bu zor, yolda en az kendisi kadar sorunlu Tiffany ile tanışınca işler daha da karmaşık bir hal alır.

Aşk akıl hastalığını yenebilir mi? Umut ışığım filmi en büyük eleştiriyi akıl hastalığı konusunu işleme şekli ile aldı. The New Yorker'dan Richard Brody, filmin tıp bilimine meydan okuduğunu söylüyor.  Brody'ye göre film, gerçek hayattaki akıl hastalığını tedavi etmede klinik olarak etkili olduğu gösterilen ilaç ve tedavileri desteklemek yerine, akıl hastalığını esnetmek için kişisel, inanç ve aile merkezli bir yaklaşım sunuyor. Richard Brody'ye buradan Erdem İlic'in Roma: Euripidesçi Tragedya adlı yazısında geçen şu satırlarla seslenelim; Sinema yalancıdır. Yalanlarının en sunturlusunu da gerçeği anlattığını iddia ederken söyler. Tarihin belleğine yer etmiş büyük olaylar ya da minör biyografiler anlatı sanatlarının uzlaşılarına uydurularak öykülenir. Hiçbir film bundan muaf değildir.

Romantik komedi türü karikatürize edilmiş karakterler ile giderek itibarını kaybediyordu. Taa ki bu filme kadar. David Russel Umut Işığım ile bu türü yeniden canlandırmış. Umut Işığım bu türü ayakta tutan filmlerden. Klasik ‘güzel kız, jön oğlan koyduk hadi izleyinlerden' değil. Tamam Jennefir Lawrence çok güzel, Bradley Cooper harika -adama çöp poşeti bile yakışıyor- ama içi boş değil. Dram ve komedinin iç içe geçtiği filmde oyunculuk muazzam. Ne kadar övsek ne desek az kalır.

Filmin başarısı aldığı ve aday olarak gösterildiği ödüllerden de kendini gösteriyor. Umut ışığım 8 dalda Oscar adaylığı aldı. Jennifer Lawrence bu filmdeki muhteşem performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü kazandı.

Film 4 dalda Altın Küre adaylığı kazandı. Bu adaylıklardan En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü'nü Jennifer Lawrence bu filmdeki performansıyla kazandı.

Film 4 dalda SAG adaylığı aldı. Bu adaylıklardan En İyi Kadın Oyuncu SAG Ödülü'nü Jennifer Lawrence yine filmdeki performansıyla kazandı.

Umut ışığım bağımsız bir film olmasına rağmen gişede 232 milyon dolar kazandı ve yapımcısına 200 milyon dolardan fazla kazandırdı. Film bağımsız filmlere verilen Independent Spirit Ödülleri'nde 4 ödül aldı.