VF kat sol
VF kat sağ

05 Ağustos 2020

KÖTÜ PUAN

Geçtiğimiz hafta ortaokuldan liseye geçiş sınavı sonrası öğrencilerin tercih işlemleri sona erdi. Bu haftada liseden üniversiteye geçecek olan adayların tercih süreci başlayacak. Ülkemiz eğitim sisteminde sınavlar kadar sınav sonrası tercihler de oldukça önemli. Sınavlarda alınan puanlar ve başarı sıralamaları tabi ki öğrencilerin emek ve gayretleri doğrultusunda değişkenlik gösterdi. Sınav stresi iyi kötü sonuçlarla bitti ve artık tercih zamanı…

Üniversite adayları geçmişe nazaran tercih konusunda çok şanslılar. Gerek okullarındaki, gerek özel ve yerel eğitim kurumlarındaki rehber öğretmenleri doğru tercihler konusunda seferber oluyor. Bu bağlamda en doğru tercihi yapmak için mutlaka fikir alışverişi yapmaları gerekiyor. Çünkü doğru yapılmayan tercihler adayları hayal kırıklığına uğratabiliyor. Bu yüzden her adayın özellikle alanında uzman rehber öğretmenlerinden ve eğitimcilerden destek almaları gerekiyor.

Toplumda maalesef şu şekilde yanlış bir algı var. Sınavlardan yüksek puan alanlar ve dereceye giren adayların tercihleri oldukça kolay şekilde yapılabilecek. Ne de olsa tercih edecekleri birkaç üniversite ve bölüm olacak. Sınav sonraları röportaj yapılan, afişleri boy boy asılanlar hep dereceye girenler. Peki puan ve başarı sırası ortalarda ve geride olan adayların tercihleri nasıl yapılacak? Elbette onların işi biraz daha zor tercih konusunda ama böyle kritik bir dönemde onları görmezden gelmek doğru olmaz. Yine belirtmem gerekir ki hem ailelerin hem eğitimcilerin sorumlulukları bu süreçte yine artıyor. Gerekli özenin gösterilerek tüm adayların doğru tercih konusunda yönlendirilmeleri gerekiyor.

Unutulmamalıdır ki üniversite tercihleri başarı sırası ilerde olanlara da geride olanlara da yapılabilecek. Üniversiteler, bölümler hemen hemen her adaya hitap ediyor. Özellikle eğitimcilerin sınavlar sonrası süreçte sadece iyi diye tabir edilen puanlı öğrencilerle değil, başarı sırası gerilerde olan adaylarla da en az onlar kadar ilgilenmelidir. Çünkü doğru yönlendirmeler bu süreçte çok önemli. Seçilen bölüm bir gencin tüm hayatını etkileyebilir. Tercih yapılırken bu husus mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Gerilerde olanların görmezden gelinmesi ve gerekli özenin gösterilmemesi büyük bir vebal olacaktır.

Sınavlarda başarı puanı gerilerde olup da gelecekte her konuda ilerde olan insanların varlığından haberdar olmalıyız. Kötü puan yoktur, önemli olan alınan puanı doğru bir tercihle değerlendirmektir.

Her adayın gönlünde yatan üniversitelere ve bölümlere yerleşmesi dileğiyle.