29 Eylül 2015

Kral çıplak

Herkes bilir kral çıplak hikâyesini…

Yeniden anlatmaya gerek yok sanırım. Zira Kürt sorununda gerçekten kral çıplak… Hiçbir hazırlık yapılmadan başlandı meselenin çözümüne, kervan yolda dizilir dendi. Kervancıya yol gösterecekler kervancının yolunu kaybetmesinden başka hiçbir şey yapmadılar, hatta meseleden nemalanıp birçokları köşelerine bile çekildiler.

Kürt sorunu konuşulunca birileri ahkâm kesti, şunu yaparsanız şöyle olur, bunu yapmazsanız süreç bozulur. Ama kimse kardeşim sen dur hele bir dakika. Sen ömründe Kürtlerin bölgesine gittin mi? Demedi. Bu çözümleri kimlerle görüşerek buldun, reçeteyi kime göre hazırladın, sahi doğru çözüm bu mudur? Demedi, deme ihtiyacı da hissetmedi.

Dedim ya kervan yolda dizilir dendi, kimse kervanın şeklini, şemalini merak etmedi. Ne oluyor, ne bitiyor demedi kimse… Ne olursa olsun ateşkes var dendi. Aman ateşkese zarar dokunmasın dendi. PKK bölgede mütedeyyin Kürtlere saldırınca ben görmedim, duymadım. Ya girersek, ya Asker, Polis şehit olursa dendi.

Aman süreç zarar görmesin. Aman, aman, aman…

PKK süreci ilginç bir yere taşıdı, hatta 6-8 Ekim olaylarında Devleti test bile ettiler. Bir Serhıldan yaparsak ne olur. Devlet bunu göremedi. Meselenin özünü okuyamadı. Olaya basit örgüt çatışması gözüyle baktılar. Örgütler çatışıyor, biz asker ve polisi çıkarmadık, asker ve polis zayiatımız yok, mesele de yok. 52 Kürt ölmüş, kime ne? Devlet Kobani olaylarında sınıfta kaldı diyenler, sanki olayları çıkaranlarmış gibi suçlanmaya başladılar. Oysa Kudretli devlet Yasin Börü ve arkadaşlarının katillerini bulmakta bile aciz kaldı, bırakın olayları çözmeyi…

Ve YDG-H bugün hendek kazıyor, Kanton ilan ediyor. Devlet Cizre'de 8 gün sokağa çıkma yasağı ilan ediyor ama sorunu çözemiyor. Sur'da, Silvan'da aynı şekilde. Yarın Silopi'de belki Ankara'da ilan edilecek Özerklik, hendekler kazılacak. Ama devlet alana hâkim… Evet, hâkim bir devlet var, ama karakollarına bile hâkim mi, bilemiyoruz.

Rahat olun Kürtler öldüğü sürece sorun yok. PKK, HÜDA-PAR'lı olduğu bilinen bir aileyi ablukaya alıyor, çatışma 10 saat sürüyor. Olaya polis gitmiyor. Ama devlet alana hâkim… Evet, evet devlet alana hâkim… Günlerdir insanlar evlerine gidemiyorlar, Silahlı insanlar sokaklarda, millet ne zaman vurulurum endişesinde, bugün sabaha dek rahat uyuyabilir miyiz acaba diyorlar. Rahat olun devlet alana hâkim… HÜDA-PAR çevresi kendi üyelerine yapılan saldırıdan dolayı polisin giremediği sokaklara girip üyelerini alıp çıkıyor, dedim ya devlet alana hâkim canım…

Galiba birlerinin çıkıp avazı çıkana kadar bağırması gerekiyor:

Kral çıplak! Diye… Kral çıplak, kardeşim çıplak… Devlet otoritesi yıkılıyor. Kimsenin devlete güveni kalmadı artık. Kimse bu topraklarda bir saat daha yaşayacağına garanti veremiyor. Ben bu yazıyı yazarken Bismil'de polise atılan roketatar mermisi bir eve isabet etmişti, 9 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti diye haber geçiyordu.

Ve ben o hikâyedeki küçük çocuk olarak diyorum arkadaş;

Kral çıplak…

Ve biz her gün ölümü bekliyoruz.

 Duyun artık bu toprakların sesini…

Kral Çıplak…