VF kat sol
VF kat sağ

23 Temmuz 2018

Kubbetüs-Sahra’daki İsrail bayrağını indiren Türk

İstanbul Edirnekapı Şehitliğinde ülkesi için, vatanı için canını verenler kadar ülkesi için canını tehlikeye atanlarda var. Bunlardan biri de Ali Refik İleri Bey'dir.  Kendisi,  bir zamanlar Türkiye'nin Kudüs Konsolosluğunda ateşe olarak görev yapmıştır.  Evet, Kudüs konsolosluğundaki o zamanki görevi ateşe olmasına rağmen 1967 yılında çok önemli bir görev yaptı.   Ali Refik İleri Bey,  hem büyük bir savaşı önlemiş hem de büyük bir diplomatik başarı elde etmiştir.  Bir vefa ve teşekkür olarak mezarını ziyaret edip, Fatihalar gönderelim kendisine.  Çünkü Kubbetüs- Sahra'da 1967 yılında asılı olan İsrail Bayrağının indirilmesi yaptığı bir konuşma sayesinde oldu.

İşte yaptığı konuşma:

Yıl 1967.  İsrail ordusu, Mekke ve Medine'den sonra Müslümanlar için dünyadaki en kutsal üç yerden biri olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya girerek Kubbetüs-Sahra'nın alemi üzerine İsrail bayrağını asar.  Dönemin Kudüs Başkonsolosu (1967-1971) Ali Refik İleri'nin makam aracı Harem-i Şerif'in kapısı önünde durur. Araçtan inen diplomatımız, Harem'de bulunan işgal ordusu komutanına kısa ve öz konuşur:  “Siz Arapları yendiniz; tüm Müslümanları değil.  Burası sadece Araplara değil, tüm Müslümanlara aittir.  O bayrağı hemen indirmezseniz bunu İsrail ile Türkiye arasında savaş sebebi addederiz.”

İki saat sonra bayrak indirilir.

Ruhu şad olsun… Bulunduğu yer Edirnekapı Şehitliği 6.Ada. 14.sokak… Güvenlik görevlileri size yardımcı oluyor.

KÜDÜSTEKİ EN ESKİ KONSOLOSLUĞUMUZDUR

İsrail devletinin kuruluşundan 23 sene önce -1925 yılında- açılan ve Türk devlet geleneğinin bölgeye verdiği önemin bir göstergesi olarak doğrudan Dışişleri Bakanlığına bağlı bulunan ve yurt dışındaki en eski diplomatik misyonlarımız arasında yer alan Kudüs Başkonsolosluğumuz çok önemli bir görev yapmaktadır. T.C. Kudüs Başkonsolosluğu, Osmanlı-Türk mirasının kadim coğrafyasındaki konumu itibarıyla Türkiye'nin yurtdışındaki önemli dış temsilciliklerinden biridir.

Filistin toprakları yirminci yüzyılın ilk yıllarında iki idari bölgeye bölünmüş; kuzeydeki Akka ve Nablus sancakları Beyrut Vilayeti'ne, Yafa, El-Halil ve Kudüs şehirlerini kapsayan güneydeki “Bağımsız Kudüs Sancağı” da doğrudan İstanbul'a bağlanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti ile Kudüs arasında kurulan bu doğrudan bağ sayesinde başta Kudüs olmak üzere Filistin topraklarının artan yüksek profili, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün Filistin ve Kudüs'e ilişkin değişik zamanlar yaptığı açıklamalarda da ifadesini bulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu müteakiben 1925 yılında açılan Kudüs Başkonsolosluğu, doğrudan Dışişleri Bakanlığına bağlı bulunan yurtdışındaki en eski diplomatik misyonlarımız arasında yer alma ayrıcalığına sahiptir.

Resmi adı Başkonsolosluk olmakla birlikte bir Büyükelçiliğin iş hacmi ve görev niteliklerine sahip olan Kudüs Başkonsolosluğu'nun zamanımıza kadar uzanan dönem içerisinde fiili sınır değişikliklerine bağlı olarak yeniden düzenlemeler geçiren görev alanı günümüzde Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlı bulunan Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni kapsamaktadır. Ayrıca, BM Genel Kurulu'nun 1947'de almış olduğu 181 sayılı Karar uyarınca özel statü (corpus separatum) kazandırılan Kudüs şehri de, anılan kararda belirlenen sınırlar içerisinde yer alan bitişik bölgesiyle birlikte, Başkonsolosluğun görev alanı içerisine girmektedir.

İsrail Parlamentosu'nun 1980 yılında Kudüs'ü İsrail'in “ebedi ve bölünmez” başkenti ilanı üzerine ülkemizin İsrail'e yönelik protesto adımı olarak kapatılan Kudüs Başkonsolosluğu, Madrid Barış Konferansı'nın yarattığı olumlu atmosferin de katkısıyla 1992 yılı Eylül ayında faaliyetlerine yeniden başlamış ve günümüze kadar aralıksız devam etmiştir.

Türk dış politikasının son dönemde özelde Filistin-İsrail anlaşmazlığı, genelde de Orta Doğu'ya verdiği önemin bir göstergesi olarak, 2005 yılında Kudüs'teki Misyon Şefliği'ne bir Büyükelçi tayin edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Kudüs Başkonsolosluğu günümüzde 30'dan fazla personeliyle Filistin'de yaşayan vatandaşlarımıza konsolosluk hizmetleri verilmesi ve ülkemizin Filistin Ulusal Yönetimi ile her alanda ikili ilişkilerinin geliştirilmesi suretiyle bölgede adil, kalıcı ve kapsamlı barış ile istikrarın tesisine yönelik çabalara katkıda bulunmaya yönelik etkinliklerini sürdürmektedir.