03 Ekim 2016

Kültür sanat sezonu başlıyor

Ekim ayı itibari ile kültür sanat sezonuna da girmiş bulunuyoruz. Belediyeler düzenledikleri basın toplantılarıyla sezonda planlarını ve neler düşündüklerini  kültür sanat muhabirleriyle paylaşıyorlar. Kitap fuarları bu kez anadolu yakasından  ses verdi.  Tiyatrolar sahneleriyle buluşmak için son provalarını yapıyorlar. Diziler, filmler peş peşe sıraya girdiler. Matbaalarda yeni çıkan kitaplardan güzel  kokular geliyor. Meydanlar festivallerle renklenmeye başladı.  Halk Eğitim ve belediye kursları kapılarını öğrencilerine açmaya başladı. Müzik kurslarından nağmeler duyulmaya başladı.  Hepsine kolaylıklar diliyoruz.

Sultanbeyli Kitap Fuarı Başladı

Sultanbeyli Kitap Fuarı başladı. Kent Meydanı'nda 1-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuara, 100'e yakın yazar, 70'in üstünde kitabevi katılıyor.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu ve Prof. Dr. İskender Pala'nın onur  yazarları olarak katıldıkları fuara İhsan Süreyya Sırma, Veyis Ateş, Ersin Çelik, Kahraman Tazeoğlu, Hikmet Anıl Öztekin, Pelin Çift, Nevzat Çiçek, İsmail Kılıçarslan gibi isimler katılacak. 

Yazarlar fuar boyunca farklı tarihlerde söyleşi ve imza günü de düzenleyecek. Geçen yıl ilki düzenlenen fuar oldukça ilgi görmüş ve ziyaretçi akınına uğramıştı. Bu sene ikincisi yapılacak olan fuarında aynı şekilde ilgi görmesi bekleniyor.

Sancaktepe Kitap Fuarı

Bu yıl beşincisi düzenlenen Sancaktepe Kitap Fuarı 30 Eylül'de kapılarını ziyaretçilerine açtı. Her yıl üstüne koyarak devam eden fuar, kapsamlı ve zengin bir içerikle gelişmeye devam ediyor. Çok sayıda yayınevi ve bir birinden değerli yazarların iştirak ettiği fuar 9 Ekim'e kadar açık kalacak.

Yazı ve Editörlük Kursu Başlıyor

Birlik Vakfı'nda düzenlenen “Yazı ve Editörlük Kursu”nun yeni dönemi başlıyor. Dersler, 9 Ekim Pazar günü saat 13.00'te başlayacak. Haftada iki saat olarak gerçekleşecek olan kursa kayıt yaptırmak isteyenlerin, hemen müracaat etmesi gerekiyor. Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım'ın yönetiminde dokuz yıldan beri devam eden kurslarda, yazı yazmanın usulleri ve yazı türleri örneklerle birlikte öğretiliyor. Üç ay sürecek olan kurs için kayıtlar, Birlik Vakfı'nın Sultanahmet'teki merkezinde yapılıyor.

Şehir Tiyatroları Perdelerini Açıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2016-2017 sezonuna 6'sı yeni 12 oyunla başlıyor.

5 Ekim 2016 Çarşamba günü perdelerini açacak olan Şehir Tiyatroları, On İki Öfkeli Adam, Fehim Paşa Konağı, Cyrano de Bergerac, Sirke Tadında, Böğürtlen Reçeli, 12.Gece, Vakti Geldi adlı oyunlarının yanı sıra Saadet Hanım, Yangın Yerinde Orkideler, Martı, Şahane Züğürtler, Aldatma ve Hisse-i Şayia adlı yeni oyunlarını seyirciyle buluşturuyor.

15 Temmuz'un Hikayesi ‘Okçular Tepesi'

 

Yakın tarihinde çok sayıda darbeye şahitlik etmiş Türk milleti için 15 Temmuz önemli bir milat. Zira halk ilk defa iradesine ipotek koymak üzere sokaklara inen darbecilere bir direniş destanıyla karşı durdu. Ordusunu, askerini, tankını, tüfeğini hatta savaş uçaklarını gasp eden darbecileri çıplak elle ve tekbirlerle durduran Türk milleti ikinci Milli Mücadele'nin de fitilini ateşledi. 

Ankara ve İstanbul'da 240 vatandaşın şehit olduğu, 2195 kişinin de yaralandığı darbe girişimi geride ibret dolu hikâyeler bıraktı. Toplumsal kutuplaşmadan, ayrışmadan söz edilerek karşı karşıya getirilmeye çalışılan her kesimden, her dünya görüşü ve inançtan, siyasi düşünceden binlerce vatansever bayrak ve vatan için gözünü kırpmadan canını siper etti. 

Okçular Tepesi 15 Temmuz Türk Milletinin Anıları, o gece Şehitler Köprüsü'nde, Çengelköy'de, Saraçhane'de, Atatürk Havalimanı'nda, Genelkurmay Başkanlığı'nda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaşanan destansı mücadelenin satır başlarını bir araya getiriyor. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın şehit Erol Olçok için kaleme aldığı yazının da yer aldığı Okçular Tepesi'nde Yıldız Ramazanoğlu, Ayşe Sevim, Turgay Bakırtaş, Suavi Kemal Yazgıç, Hüseyin Akın, Eda Tezcan, Doğukan İşler ve Çiğdem Tavkul gibi isimler de 15 Temmuz akşamı tarihe geçen yaşanmışlıkları hikâyesini yazdılar.  

Editörlüğünü Gülcan Tezcan, Halil İbrahim İzgi ve Turgay Bakırtaş'ın yaptığı eser, 100'e yakın videonun öyküleştirilmesiyle hazırlandı. Erdem Yayınlarından çıkan bu güzel, anlamlı ve duygu yüklü kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Melike Günyüz “Kitabı bir okuyucu olarak elime alıp okumaya başlayınca gözyaşlarıma hakim olamadım. Vatanseverlerimizin hikayelerini iliklerimize işleyecek bir uslüpla anlatabilmişiz" dedi. Günyüz, 15 Temmuz'da yaşananları çocuk ve gençlere de anlatmak için kolları sıvadıklarını belirterek, "15 Temmuz ile ilgili 4 yeni çalışmamız da yolda. Çocuk ve gençlere yönelik yeni eserler de hazırlıyoruz” dedi.