08 Ekim 2015

Kültür sanat sezonuna merhaba

Uzun bir yaz tatili sona erdi. Bu yıl müstesna bir yıl oldu. Tatilin içine iki tanede bayram sığdı. Bazılarımız fırsat bilip yurt dışı ve yurt içi tatil beldelerine koşarken, birçoğumuz da uzaktaki ailelerimize koştuk onlarla kucaklaştık, bayramlaştık.

Vee tatil bitti. Önce zil çaldı. Okullar kapılarını ardına kadar açtı. Öğretmenler, hocalar, öğrenciler, veliler, esnaflar eğitime merhaba dediler.

Ekim ayı, kültürün, sanatın, zanaatın da sezona merhaba dediği bir aydır. Bu günlerde her yaş grubundan kişi Halk Eğitim Merkezleri, belediyelerin ve özel kurslara kayıt yaptırma heyecanını yaşıyor. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği kursları en güzel türkü ve şarkıları söylemeye hazırlanıyor.

Belediyeler düzenledikleri basın toplantıları ve sezon açılış geceleriyle kurumlarına bağlı kültür sanat merkezlerinde yapacakları çalışmaların tanıtımını yapıyorlar.

Yayınevleri, yapımcılar,  tiyatro grupları yeni kitapların, filmlerin ve oyunların heyecanı içindeler.

Edebiyat ve kültür sanat alanında hizmet veren sivil toplum kuruluşları da büyük bir heyecan içerisinde çalışmalarına devam ediyorlar. Son günlerde bu alanda güzel etkinlikler oluyor. Kendi aralarında gizli ve tatlı bir rekabette var. Bu rekabet kuşkusuz üzerinde titiz çalışılmış farklı programların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Ben buradan özellikle öğrencilere kültür sanat ve edebiyat programlarının icra edildiği merkezleri takip etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Kendilerini geliştirecek, besleyecek etkinlikler bulacaklardır. Kitabını okudukları, hayranı oldukları isimleri oralarda göreceklerdir. Tanışın, konuşun hatta tartışın, müzakerelerde bulunun. Buraların değerini mezun olduktan sonra daha iyi anlayacaksınız. Okul kadar bu merkezlerden de çok şey öğrendiğinizi anlayacaksınız.

Öğrencilerden bahsetmişken, üniversite ve lise öğrenci grupları da sezon içerisinde tiyatrodan müziğe kadar harika programlar hazırlıyorlar. 

Sevgili okuyucularım ben ilkyazımla sizlere merhaba demiş oldum. Sezon boyunca kültür sanat alanında neler olmuş, neler olacak bahsetmeye çalışacağım. Sadece İstanbul'dan değil, ülkemizin her köşesinden haber vereceğim. Kültür sanat ve edebiyat alanında ne varsa ayırt etmeksizin bilgim dâhilimde olan her gelişmeden sizlere bahsetmeye çalışacağım inşallah.