VF kat sol
VF kat sağ

16 Eylül 2015

Kurban, sadece kurban değil, kardeşliğin imtihanıdır

"Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk. İşte bu yüzden anlaşamıyoruz" Victor Hugo 

"Onların ne etleri Allah'a ulaşır, ne de kanları. Fakat O'na ulaşan, yalnızca sizin iyi niyet ve samimiyetinizdir. İşte bu amaçla onları sizin yararınıza sunuyoruz ki, O'nun sizi doğru yola iletmesine karşılık, O'nun şanını yüceltip tekbir getiresiniz diye. Öyleyse güzel davrananları müjdele." Hac suresi 37. Ayet 

Bir kurban daha yaklaşırken birçok sivil toplum kuruluşları gerek Türkiye gerekse dünyanın birçok ülkelerinde mağdur, mazlum ve ihtiyaç sahipleriyle kurbanlaşacaktır.  Özellikle son 15 yıl İslam coğrafyasındaki iç çatışmalar, yoksulluklar ve kötü yönetimler sonucunda milyonlarca Müslüman; topraklarını, evlerini barklarını bırakarak göç yollarına düştü. Kurban organizasyonları her ne kadar ilk bakışta sembolik olarak algılansa da bu vesileyle uzak coğrafyalar ile kurulan gönül bağlarının istenildiğinde çok önemli işlevlere vesile olabildiği görülüyor.

Kurban sadece bir aileye 3 kilo et vermenin ötesinde hayallerin, umutların, sıkıntıların, acıların ve yalnızlıkların paylaşılmasına köprü olabiliyor. İslam dünyasının birçok bölgesinde kurban eti vesilesiyle kurulan bağlar bugün kurban kesiminin çok ötelerine geçmiş vaziyettedir.

15 yıl evvel sadece Afrika'nın bir şehrinde 60 hisse kestiğimiz kurban yerinde bugün 100 tane su kuyusu, 10 mescid, 3 yetimhane, 1 sağlık ocağı, 1 üniversite görmek Kurban'da akıtılan kanın bereketidir, hayallerimizin tezahürüdür. İHH İnsani Yardım Vakfı, 2015 yılı Kurban çalışması kapsamında Türkiye ile birlikte 99 ülke ve bölgede kurban bağışlarını sahiplerine ulaştıracak. 

Bu sene de kurban vesilesiyle yeryüzüne dağılacak İHH ekipleri, kendilerini dört gözle bekleyen kardeşlerine sadece kurban eti götürerek değil, aynı zamanda hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik çeşitli projelerle de destek olmaya devam edecek. Cami ve mescidlerin, su kuyularının, eğitim merkezlerinin, meslek edindirme kurslarının, yetimhane binalarının ve benzeri birçok projenin temelleri de kurban ziyaretlerinde atılacak.

İHH bu yıl Afrika'dan Balkanlar'a, Asya'dan Ortadoğu'ya ve Latin Amerika'ya kadar beş kıtada ihtiyaç sahiplerine ve yetimlere ulaşacak.

Filistin, Irak, Kuzey Irak, Lübnanlı-Filistinli, Suriyeli mülteciler, Ürdün, Yemen, Burkina Faso, Cibuti, Çad (Çad-Nijeryalı mülteciler-Orta Afrikalı mülteciler), Etiyopya, Fildişi Sahilleri, Güney Afrika, Gambiya, Gana, Gine, Kamerun (Kamerun-Orta Afrikalı mülteciler), Kenya, Komor Adaları, Liberya, Malavi, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan (Darfur-Kesele-Hartum), Tanzanya, Tunus, Uganda, Zimbabve, Abhazya, Acara, Adıgey, Afganistan, Ahıska, Azerbaycan, Çeçenistan, Gürcistan, Kabardey Balkar, Karaçay Çerkes, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Osetya, Özbekistan, Rusya-Astrahan, Tacikistan, Ukrayna, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan (Preşova-Sancak), Bangladeş (Bangladeş-Arakanlı mülteciler), Doğu Türkistan, Endonezya, Filipinler (Moro), Hindistan (Hindistan-Assam-Kerala-Cammu Keşmir), Kamboçya, Myanmar (Arakan), Nepal, Pakistan (Pakistan-AzadKeşmir), Sri Lanka, Tayland (Patani), Vietnam, Bolivya, Brezilya, Haiti ve Küba'ya kadar uzanacak inşallah...

- 2015 Kurban çalışması toplamda 51.000 hisse planlaması ile hedef 55.000 hisse ile 2 milyon insana ulaşmak. Türkiye'de ise yaklaşık olarak 50 ilde 10.000 aileye ulaşmayı düşünüyor.

-  Kurbanla birlikte yetim bayramlık elbise ve kırtasiye seti dağıtımı da yapacak.

- Kurban Bayramı için 17 ülkede 17.610 çocuk giydirilmesi planlanıyor. Eylül ayında eğitim yardımları kapsamında Türkiye ve Suriye dahil 10 ülkede 20.131 çocuğa okul çantası ve kırtasiye dağıtımı yapılması planlanıyor.

-  Yetim Bayramlık Giydirme çalışmaları 17 ülke ve 17.610 yetim için planlandı. 80 TL bayramlık elbise fiyatı. Kırtasiye çalışması Türkiye dahil 10 ülkede 40 TL, 60 ülkeye ekip gidecek. Yaklaşık olarak 300 kişiye yakın ekip bölgelere kesim için gidecek.

"Kurban vesilesiyle yeryüzüne dağılan İHH ekipleri, kendilerini dört gözle bekleyen kardeşlerine sadece kurban eti götürerek değil, aynı zamanda hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik çeşitli projeler hazırlayarak da destek olmaya devam edecek.

Cami ve mescidlerin, su kuyularının, eğitim merkezlerinin, meslek edindirme kurslarının, yetimhane binalarının, sağlık merkezlerinin, okulların ve daha birçok kalıcı projenin temelleri kurban ziyaretlerinde atılacak." Kurban bir ibadet, paylaşmak ise kardeşliktir. Kurban inşallah İslam dünyasının yaşadığı problemlerin acıların son bulmasına vesile olsun. Bu vesile ile İslam coğrafyalarında yaşanan sosyal problemlerin çözümüne maddi, manevi katkıda bulunmanın hepimizin boynunun borcu olduğunu unutmayalım.