VF kat sol
VF kat sağ

03 Ekim 2017

Mandalay Körfezinden vurdular

Terörün amacı mesaj vermektir. Yazılarımızı takip edenler hatırlayacaktır ülkemizde olsun, dünyada olsun terör yapılan mekanların isimlerine, tarihi önemlerine, zamanlamalarına bakıp yorumlar yapıp mesajları çözmeye çalışırız. ABD'de yapılan saldırılarda verilmek istenen mesajları daha önce yazdığımız 3 yazıda çözümlemeye çalışmıştık

Dün ABD'nin Nevada eyaletinin kumarhaneleri ile ünlü Las Vegas şehrinde meydana gelen katliam gibi saldırıda ölenlerin sayısı şu an itibariyle 50 olarak bildiriliyor.

1_1

Yine aynı yöntemi izleyelim ve terörün mesajını çözmeye çalışalım.

Saldırının yapıldığı yer Nevada eyaletine bağlı ünlü kumarhaneler cenneti Las Vegas. Yani kumar oynayarak kısa yoldan zengin olma hayalleri ile gelenlerin şehri, çölün ortasında oluşturulmuş paranın merkezi olan şehir.

Ama Nevada eyaleti uzun bir süredir başka bir konu ile de anılıyordu. Her ne kadar biz küresel sermayenin yeni merkezinin Çin'e taşınacağı fikrinde olsak da kimileri küresel sermayenin Nevada'ya taşınacağını iddia etmektedirler. Bu kadarı bile bu konuda derin bir savaşın olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla mesajlardan birisi muhtemelen bu çatışmanın sonucu olarak verilmiştir. Buna birinci mesaj diyelim.

 

21 Eylül 2017 tarihli “Barışın düşmanı Batının yıkım piyonu olmadan” başlıklı yazımızda Myanmar (Burma) olaylarını değerlendirmiş ve şunları yazmıştık.

“Myanmar olayları ABD – Çin savaşıdır, tıpkı Kuzey Kore meselesi gibi. (…) Myanmar'ın konumuna harita üzerinde bakmak bile tek başına çok öğreticidir. Konum itibariyle adeta Çin'in kalbine bıçak gibi girmiş bir ülkeden bahsediyoruz.

2_1

Bu haritada Çin'in etrafında işaretlediğimiz Myanmar haricindeki ülkelerde özellikle son dönemde yaşanan sorunları hatırlamakta da fayda var. Bir iki sözde teknik detay haricinde Çin'in olmasına rağmen Hong Kong'da yaşanan demokrasi gösterileri, hem Güney hem de Kuzey Kore istekli olmasına rağmen durmadan baltalanan barış görüşmeleri, Tayvan ile yaşanan egemenlik sorunu ve ABD'nin durmadan Tayvan'a çok gelişmiş silahlar satması, Çin'e yaklaşan Filipinler'de barış anlaşmasına rağmen peydahlanan IŞID. Bu sorunların hepsi adeta Çin'i çevrelemek için üretilmekte ya da canlandırılmaktadır.”  (21 Eylül 2017, Yeni Söz)

Yukarıdaki daha mürekkebi kurumamış satırlardan sonra şimdi gelelim asıl mesaja:

Saldırının “Mandalay Bay” adlı otelin 32. katından gerçekleştirildiği ve konser alanına ateş edilerek gerçekleştirildiği şu ana kadar gelen bilgiler arasında.

3_1

Burada saldırının yapıldığı otelin resmine de bakmakta fayda var.

4_1

Burmanın (ve Uzakdoğunun) Budist tapınaklarında kullanılan renkle aynı renkte bir otel yapmışlar.

 5_1

Konu bu kadarla kalsa iyi. Otelin ismi ise çok ilginç, Mandalay Bay Oteli (Mandalay Körfezi).

Peki bu “Mandalay” nerede diyebilirsiniz. Sizi merakta bırakmayalım.

5a

Mandalay, Myanmar'ın ikinci en büyük şehri ve kraliyetin eski başkentidir. Yani bizim için İstanbul ne ise onlar için de Mandalay aynı anlama geliyor.

 ek1

Şimdi buraya kadar her şey tesadüftü diyebilirsiniz. O zaman 3 gün önce bültenlere düşen bir haberi hatırlatalım:

ek-2

“Trump'ın, ziyaretler kapsamında Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) vle Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvelerine de katılacağı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Başkan Trump, özgür ve açık bir İndo-Pasifik bölgesinin Amerika'nın güvenlik ve refahı için önemini gündeme getirecek. Başkan ayrıca Amerika'nın ticari ortaklarıyla adil ve karşılıklı ekonomik ilişkilere sahip olmasının da altını çizecek. Başkanın temasları, Kuzey Kore tehdidiyle yüzleşme ve Kore Yarımadası'nın geri döndürülemez biçimde nükleer unsurlardan arındırılması noktasında uluslararası kararlılığı da güçlendirecek."  Trump'ın özellikle Çin ziyaretinde Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapacağı görüşmenin, Kuzey Kore konusunda önemli bir dönemeç olabileceği ifade ediliyor. “ (29 Eylül 2017, Hürriyet)

Hatırlarsınız, Erdoğan'ın ABD gezileri öncesinde ve bazen de gezi sırasında büyük terör saldırıları olurdu. Mesela son olarak Erdoğan'ın ABD gezisi öncesi eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan hakkında tutuklama kararı çıkararak bir nevi hasmının elini zayıflatma çalışması yapmıştı ABD devleti.

İşte Trump'ın Çin gezisi öncesine “tesadüf” eden bir başka olay. ABD'de meydana gelen saldırıdan sadece saatler önce bültenlere düşmüş:

7_1

Yani adeta iki ülke masaya oturmadan önce birbirlerine son mesajlarını veriyorlar ve masaya en güçlü şekilde oturmak istiyorlar. Bir tanesi Çin'in ekonomik merkezlerinden biri olan Hong Kong üzerinden mesaj verirken diğeri Myanmar'ın eski başkentinin ismini taşıyan otelden selam veriyor, “bölgemden uzak dur, Kore'yi, Myanmar'ı, Hong Kong'u, Filipinleri karıştırma” diyor. Yoksa…

8_1

Tabii bu iki olayı 3. bir gücün yapma ihtimalini de her daim aklımızda tutuyoruz. Mesela bu iki gücün yan yana gelmesini istemeyen bir devlet ya da devletsiz küresel bir oluşum.

Bütün bunların yanında dün AB'yi parçalama adımı olarak görülebilecek, savaş sahnelerini aratmayan Katalonya referandumunun yapıldığını da hatırlatalım.

Trump'ın Asya gezisi sonrası dünya pek çok önemli gelişmeye şahit olacak gibi gözüküyor.