26 May 2020

Marcia'nın, 'Başarılı Kimliği' ve İslam'ın Özgün Şahsiyeti

Marcia'ya göre "Başarılı Kimlik" tipolojisine sahip olan bireyler kendi kimlik arayışlarında bulunan, aldığı kararlar bakımından özgün ve içe bağlıdır. Bunlar insanların sahip olabileceği en üst düzeydeki kimlik tipolojisi yani "üst kimlik''tir.

Peki her birimiz başarılı ve cesur kimliğini (kalesini) inşa eden mühendis olabilir miyiz?

Bu soruyu cevaplamak, yoğun ve stresli yaşamımız içinde hapsolan benliğimize ağır gelebilir. Fakat insan, kendi iç sesi de dahil kurmuş olduğu tüm ilişkilerini gözden geçirip değerlendirmeye tâbi tuttuğu oranda cesur bir kimliğe sahiptir. Öncelikle sorgulamaya kendimizle başlamayı ödev edinmeliyiz. Zira kendi iç benliğini tanımlayamamış ve tamamlayamamış bir organizmanın dışarı ile kuracağı ilişki ne kadar sağlıklı ve sağlam olabilir ki? Başarılı bir kimlik oluşturabilen insanlar, çoğu zaman kurmuş oldukları iletişim ağında da başarılı olurlar. Bu kimliğe sahip olan insanı tanımlamak gerekirse onun hakkında şunları söyleyebilirim; İslam dininin, kendi benini sağlam surlarla örülü bir kale gibi inşa etmesine müsaade eden bir kimsedir o. Çünkü Marcia'nın başarılı kimliği aslında İslam'ın çizmiş olduğu müslüman şahsiyeti ile örtüşmektedir.

Zira İslam dini, mensuplarını davranış güzelliğine; incelik ve öznellikle nakış nakış işleyerek getirmek ister. 

Mesela;

- Davranışlarınızı, kin ve öfke ile değil 'adaletle' süsleyin der İslam..

''SİZ ey iman edenler! Allah için, hakkı ayağa kaldırarak adâletin timsali olun ve birilerine olan nefretiniz sizi adâletten sapmaya sevk etmesin! Âdil olun, bu Allah'a karşı sorumluluk bilinci olan takvaya daha yakındır: ''(Maide,8)

- Kimsesiz ve yardıma muhtaçların dünyasına güneş olup doğmanızı ister İslam..

"Öyleyse yetime haksızlık yapma, yardım isteyeni asla geri çevirme,"(Duha, 9-10)

- Değerlerinize ve atalarınıza saygıda kusur etmeyin der İslam..

"Rabbin kararını vermiştir; O'ndan başkasına kulluk etmeyeceksiniz ve anaya babaya iyilikte bulunacaksınız! Onlardan biri ya da ikisi yanında ihtiyarlayacak olursa onlara “Of!” bile deme ve ilgisiz davranma![*] İkisine de saygı dolu sözler söyle.'' (İsra,23)

- İyi niyet besleyip güzel düşünün önerisinde bulunur İslam..

“Suçlamayı duyduğunuzda müslüman erkekler ile müslüman kadınların birbirleri için iyi niyet göstererek “Bu, apaçık bir iftiradır” demeleri gerekmez miydi?''(Nur, 12)

- İyilik üzere kal ve kötülüğe alkış tutma der İslam..

“...doğru ve yararlı olanı emret, kötü ve eğriden vazgeçir, başına gelebilecek her [belaya] sabırla katlan: bu, azim ve kararlılık gösterilmeye değer bir şeydir!'' (Lokman, 17)

Kimliğinizi (kalenizi) vahyin gölgesinde inşa edip, yıkılmaz, sağlam surlarla kendinizi donatmak yine sizin elinizdedir. İnsan yaptıkları, yapmakta oldukları ve yapmayı planladıklarının bir ortalamasıdır. Nerede durup hangi kaynaktan besleneceğimiz bize bırakılmıştır. Özgür bir irade ile vahyin ışığında yürüyebilmemiz temennisiyle..